57. Alay ruhunu gelecek nesillere aktarmamız lazım 

Her sene yürüyerek Çanakkale'ye giden 57. Alay Yürüyüş Komitesi üyeleri, bugün saat 14.00'da Çerkezköy'de Vatan Size Minnettardır Anıtı önünden uğurlandı. Uğurlama töreninde konu?

GÜNDEM 11.03.2020 15:41:00 0
57. Alay ruhunu gelecek nesillere aktarmamız lazım 

 

Uğurlama törenine; Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Volkan Torun, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, Tekirdağ Baro Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Çerkezköy Merkez Komutanı Albay Erdoğan Keskin, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş ve şube müdürleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, siyasi parti temsilcileri, STK'lar ve vatandaşlar katıldı. 

 

"ATAMIZIN YADİGARINI BİZE TESLİM EDECEKLER"

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören Tarihçi ve Araştırma Hikmet Yılmaz'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmasıyla devam etti. Konuşmasına İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'u anarak başlayan Yılmaz, "Bu yıl bizim 10'uncu yılımız. 10 yılda ‘Çanakkale Tekirdağ'dan başlar’ diyerek yollara düştük. Bizimle beraber bu mücadeleyi sonuna kadar yürüten halkımıza teşekkür ederiz. 10 yıllık bir süreci sizlerin desteğiyle aştık. Bu yıl sürecimize yeni aktiviteler de kattık. Gazilerimiz de bizimle olsun istedik, her ilçemizden bir gazi yol boyunca bizi temsil edecek. Ankara'dan da çok önemli bir haber geldi. Dediler ki, 'Anıtkabir'deki sancağı 57. Alay yürüyüşçülerine teslim edeceğiz.' O sancak 15 Mart günü yola çıkacak, 17 Mart günü Çardak İskelesi'nden Gelibolu İskelesi'ne gelecek. O gün de biz orada olacağız. Gelibolu İskelesi'nde tören alanında atamızın yadigarı olan sancağımızı bizim ellerimize teslim edecekler." ifadelerini kullandı.

 

"TÜRKLER KUŞ OLUP ÜZERİMİZE UÇTU"

 

Çerkezköy'deki yürüyüşçülere, '57. Alay olarak sonuna kadar arkanızdayız' diyen Yılmaz, "Ben küçük bir 1915 anısını sizlerle paylaşmak istiyorum. Doğruluğunu çok araştırdım. Özellikle Avusturyalı bir tarihçinin şöyle bir yazısını okudum; 'Türkler kuş olup üzerimize uçtu' diyor. 19 Mayıs'ta cepheye gelen edebiyat fakültesi öğrencilerinin Bigalı köyünde kayıtları yapılıyor. Ve kayıt yapıldıktan sonra cepheye gönderiliyorlar. Komutanları, 'Dikkat edin bu çocuklar yeni geldi. Gönüllü bunlar, hemen silah vermeyin öğrensinler' diyor. O gece de çok büyük bir saldırı var Arıburnu'na. O esnada çocuklarımız silahsız ve tam uç noktadalar. Alttan düşmanın gelme olasılığı hiç yok. Çocuklardan iki tanesi 'birileri geliyor' diyor. Ancak komutanlar oradan birilerinin gelmeyeceğine kesin inanmış. Çocuklara inanmıyorlar. Ancak çocuklar tekrar gelince bir çavuş yolluyorlar. Çavuş gidip bakıyor ve; 'Efendim gerçekten aşağıdan birileri geliyor' diyor. Çocuklara 'Gereğini yapın' diyorlar. Gereği ne biliyor musunuz? Hepsi silahsız kendilerini yarbaşlarından aşağı bırakıyorlar düşmanın üzerine. Hep birlikte yuvarlanıp parçalanıyorlar. Yani biz bu ulusu kurarken, bu gereği yapmanın ne demek olduğunu bilen insanlarız. Bu vatanı kolay bulmadık kimseye de kolay teslim etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı. 

 

"EN ÖNEMLİ PARÇALARINDAN BİRİ"

 

Hikmet Yılmaz'ın konuşmasının ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay konuşma yaptı. Akay, "Çanakkale destanının üzerinden 100 yılı aşkın zaman geçti ve biz bu toprakların kuruluşunun miladı olan Çanakkale'yi her an hatırlamak, hatırlatmak üzere ve bugün de Çanakkale'nin en önemli parçalarından olan 57. Alay'ı uğurlama merasimlerinden birini yaşıyoruz. Ben 18 Mart Şehitler Haftası'nda başta ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu topraklar için şehit olan bütün vatan evlatlarına Allah'tan rahmet diliyorum. 57. Alay, Çanakkale'deki o destanın en önemli parçalarından biri. Amacımız, tarihimizden aldığımız bu gücü, kardeşliğimizi ortaya koymak. 57. Alay yürüyüşündeki arkadaşlarımıza Allah güç kuvvet versin." dedi. 

 

"DESTANLAŞMIŞ BİR ALAYDIR"

 

“Çanakkale'ye taşıdığımız ruhun filizini sizlerden alıyoruz" diyen 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Zafer Avcılar da, "Aziz şehitlerimizin anılarını saygıyla yad ediyorum" dedi. Ardından konuşmasını yapan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban da, "57. Alay hepinizin bildiği gibi Çanakkale savaşlarında büyük kahramanlıklar göstermiş, adeta destanlaşmış bir alaydır. 57. Alay'dan geriye dönenler olmamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk onlara hitaben 'Size taarruz etmeyi değil ölmeyi emrediyorum' sözleriyle o günün en anlamlı emrini vermiştir. 57. Alay ruhunu gelecek nesillere aktarmamız lazım. Ben tekrar gönüllü olarak yürüyen arkadaşlarımı tebrik ediyor ve kolaylıklar diliyorum." dedi. 

 

PLAKETLER VERİLDİ

 

Daha sonra Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban'a, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'a, Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli adına Merkez Komutanı Albay Erdoğan Keskin'e ve Hikmet Yılmaz'a plaket verildi. Ardından sembolik olarak yürüyecek olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan'a Gazi Ahmet Galak tarafından Türk Bayrağı teslim edildi. Toplu hatıra fotoğrafı çekilmesi ve katılımcılara pilav ayran ikram edilmesiyle uğurlama töreni sona erdi. 

 

Haber / Buse SERİN