Öcal: Üretimimizi artırmak zorundayız

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde "Bağ ve Meyve Ağaçlarında Budama Kursu" eğitimi verildi. İl TarÄ?

GÜNDEM 10.03.2020 16:48:00 0
Öcal: Üretimimizi artırmak zorundayız

 

Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi koordinatörlüğünde Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü binasında 2-8 Mart tarihlerinde verilen kursun açılışına Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü  Dr. Cengiz Özer, Süleymanpaşa Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Hüseyin Şahin, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Ahmet Tokgöz, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Abdurrahman Erdoğan, teknik personeller  ve çevre il ve ilçelerden gelen 74 üretici kursiyer katılım sağladı.

 

"FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ"

 

Kurs açılış töreninde konuşan Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, "Tekirdağ olarak tarım alanlarımızın yüzde 96'sını tarla bitkileri oluşturmakta ancak yüzde 2,5'inde meyvecilik yapılmaktadır. Zeytin,  üzüm, ceviz, elma ve  kiraz çeşitleri başta olmak üzere  toplamda 115 bin dekar alanda meyvecilik yapılmaktadır ancak  bu yeterli değil. Meyvecilikte bölgemiz için uygun ve karlı olabilecek ürünleri belirleyip ona odaklanmamız gerekiyor,  üretimimizi arttırmak zorundayız. Yanı başımızda İstanbul gibi metropol şehir var ve biz bunu fırsata çevirmeliyiz, umarım bu kurs sizlerin ufkunu açar ilimiz meyveciliğine katkıları olur." ifadelerini kullandı.  

 

 

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bağcılık Araştırma Enstitüsü konu uzmanları tarafından ortaklaşa verilen eğitimde kursiyerlere; bağ ve meyve bahçesi tesisi, toprak analizinin önemi,  fizibilite, çeşit seçimi, budama ve terbiye şekilleri ile yetiştiricilik, gübreleme, meyve ağaçlarında genel hastalık ve zararlılar ile zirai mücadele konularında sunumlar yapıldı. Ayrıca meyvecilikte sertifikalı fidan kullanımı ve fidan desteğinin yanı sıra TARSİM Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından meyvecilikte TARSİM uygulamaları hakkında ve Halk Eğitim Merkezi tarafından tarımda iş sağlığı ve güvenliği konularında kursiyerlere bilgiler verildi. 

 

BUDAMA KURSU BELGELERİ VERİLDİ 

 

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü uygulama sahasında bağ, kiraz, armut, ceviz gibi türlerde de bir gün boyunca uygulamalı budama eğitimi gösterildi. Uygulamalı eğitime İl Müdürü Oktay Öcal, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer ve Süleymanpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ufuk İşcan da katıldı. Toplam 48 saatlik kurs sonunda yapılan değerlendirme sınavında başarılı olan kursiyere meyve ağaçlarında budama kursu belgesi verildi. 

 

Haber / Buse SERİN