Vali Yıldırım: 57. Alay, tevhidi kurtaranların alayıdır

1915 yılında Çanakkale Savaşları kara harekatında yer alan 57. Piyade Alayı şehitleri başta olmak üzere Çanakkale şehitlerimizi anmak için 57. Alay Vefa Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında "San

GÜNDEM 23.02.2020 13:32:00 0
Vali Yıldırım: 57. Alay, tevhidi kurtaranların alayıdır

Tekirdağ Valiliği Atatürk Anıtı önünde yapılan törene; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tankçı Kur. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, il protokolü ve  26. 27. ve 57. Alayları Yaşatma ve Araştırma Gönüllüleri Derneği üyeleri katıldı. Devir Teslim Töreni, 26. 27. ve 57. Alayları Yaşatma ve Araştırma Gönüllüleri Derneği Üyelerinin çelengi anıta sunmasıyla başladı. Ardından Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

 

"HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ"

 

Sonrasında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, 26. 27. ve 57. Alayları Yaşatma ve Araştırma Gönüllüleri Derneği Başkanı Hikmet Yılmaz yaptı. Ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yürüyüş komitesine her türlü desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı. 

 

"CANLARI PAHASINA ENGEL OLDULAR"

 

Sonrasında konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Şu Boğaz Harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi? En kesif orduların yükleniyor dördü beşi, tepeden yol bularak geçmek için Marmara'ya, kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya “Kahramanlar Savaşı” olarak Türk ve Dünya tarihine geçen “Çanakkale Savaşı”, yaklaşık bir milyona yakın verilen kayıpla birlikte çarpışmaların şiddetine bakıldığında, insanlık tarihinin şahit olduğu en büyük savaşlardan biridir. Bu savaşa Tekirdağ’ımızdan da bir alay katılmıştır.   Bu alay 57. Alaydır ve Komutanı Hüseyin Avni Bey’dir. 22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağı verilen 57. Alay, 23 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale’ye doğru yola çıkarak  26 Mart 1915'te Çanakkale Bigalı Köyü'ne varmıştır. 57. Alay’ın Conkbayırı’na hareket eden üç taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 3 bin subay ve askeri, Conkbayırı'nda kendisinden yaklaşık 6 kat daha büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçmiştir. En yüksek rütbelisinden erlerine, mutfağında çalışan aşçı yamağına kadar büyük bir kısmı bu taarruzda şehit olmuştur ancak çıkarmayı durdurmuş ve düşman unsurlarının hedeflerine ulaşmasına canları pahasına engel olmuştur." dedi.

 

"ONLAR ÖLECEKLERİNİ BİLİYORLARDI"

 

"Göstermiş olduğu büyük kahramanlıkla dünya tarihine geçen 57. Alay; milletimizin inancını, savaş gücünü, kuvvet ve kudretini bütün dünyaya bir kez daha ispat etmiştir." diyen Vali Yıldırım, "Onlar, bugünleri özgür Türkiye’yi, bu toprakları kaybetmemek, bu bayrağı indirtmemek için, bu ezanları dindirmemek için; mücadele etmiş, kanlarını dökmüş, canlarını vermiş, sevdiklerini arkalarında bırakmış insanlardır. Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker! Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer. Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhidi. Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi. Mehmet Akif Ersoy’un şiirinde belirttiği gibi 57. Alay, tevhidi kurtaranların alayıdır. Onlar, öleceklerini biliyorlardı. Sevdiklerini arkalarında bırakacaklarını biliyorlardı. Onlar sevdiklerinin kendi hasretlerini çekeceklerini biliyorlardı ama  onlar bir şey daha biliyordu, kendilerinden sonra mutlaka yerini alacak birileri vardı ve bu topraklarda özgür ve bağımsız bir şekilde yaşamaya devam edeceklerdi." şeklinde konuştu.

 

"EN GÜZEL GÖSTERGESİDİR"

 

Vali Aziz Yıldırım, "Vatanımız için, geleceğimiz için, bizler için hiç düşünmeden canlarını vererek bu vatanı bize emanet eden şehitlerimiz gibi bizlerinde aynı ideallerle ve onların kutlu yürüyüşünden ilham alarak; vatanımız için, milletimiz için, bayrağımız için çalışacağımızı ve mücadele edeceğimizi belirtmek istiyorum. 57.  Alay’ın anısını yaşatmak için başlatacağınız bu yürüyüş o günkü ruhun kaybolmadığının en güzel göstergesidir. Bu ruh; bugün, özgür ve  bağımsız Türkiye‘yi daima yaşatmak ve yüceltmek için taşıdığımız ruhtur. 1915’te başlayan kutlu yürüyüşü bize unutturmayan ve 57. Alay’ı yaşatan bu yürüyüşün, aynı coşkuyla ve aynı özgüvenle devam etmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı. 

 

YÜRÜYÜŞ KOMİTESİ 13 MART'TA YOLA ÇIKACAK

 

Daha sonra Çanakkale Destanı’nı yazan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 57. Alay'ının Şanlı sancağı Vali Aziz Yıldırım tarafından; 26. 27. ve 57. Alayları Yaşatma Araştırma Gönüllüleri Derneği Başkanı Hikmet Yılmaz’a teslim edildi. Yılmaz da, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ile Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'a desteklerinden dolayı plaket verdi. Ortacami'de  şehitler anısına Mevlüt okutulması ve Büyükşehir Belediyesi tarafından pilav dağıtılmasıyla tören sona erdi. Yürüyüş komitesi 13 Mart'ta yola çıkacak ve 18 Mart törenlerinde Çanakkale'de olacak.

 

Haber / Buse SERİN