ÇTSO'da Kalibrasyon Teknolojileri Teknik Eğitimi verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, 'Bakım ve Tespit Alanında Test, Ölçüm ve Kalibrasyon Teknolojileri Teknik Eğitimi''ne ev sahipliği yaptı. Eğitimde, Minerva Elektronik Makine ve Dış Ticaret Ltd. Şti. Teknik

GÜNDEM 30.01.2020 17:27:00 0
ÇTSO

Eğitim dün saat 13.00'da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda Minerva Elektronik Makine ve Dış Ticaret Ltd. Şti. Teknik Satış Müdürü Ömer Celep tarafından verildi.

 

"BİZİM İŞİMİZ ÖLÇMEK"

 

İlk olarak Minerva firmasından biraz bahseden Celep, "Bizim işimiz ölçmek. Özellikle elektriksel alanda hem ölçümde hem de kalibrasyon da uzun yıllar tecrübemiz söz konusu. 20 yıllık piyasa tecrübemizin ardından kurulmuş bir firmayız. Firmamız genç ama çok kısa sürede 10 farklı markanın Türkiye distribütörlüğünü ve yetkili teknik servisini aldık. Her kola bulaşmış firmalardansa bir konuda uzmanlaşmış marka ile çalışmayı hep tercih ettik çünkü onlar o işi gerçekten çok iyi yapıyor diye yorumluyoruz." diyerek markalar hakkında bilgi verdi.

 

"FİRMAYA HAS BİR KALİTE BELGESİ"

 

Yurtdışında ölçü aletlerinde guarantee değil de warranty ibaresinin kullanıldığını söyleyen Celep “Fakat Türkçe'de bunun tam kelime karşılığı olmadığı için biz bunu yine garanti olarak Türkçeleştirmişiz. Aslında warranty ifadesi şu demek; mesela bir buzdolabını alıyorsunuz, evinizde prize takıyorsunuz kapağını açıp kapatmaktan başka yapabileceğiniz bir kullanıcı hatası yok. Ama ölçü aletleri öyle değil. Mesela akım kademesinde cihazı gerilime tutabilirsiniz veya tam tersi farklı kademelerde cihazı farklı ölçüm yapmak için hatalı ölçüm oluşturabilirsiniz. Dolayısıyla kullanıcı hatasına daha meyilli cihazlar bunlar. Yani bir televizyon bir buzdolabı gibi yorumlayamayız bunları. Dolayısıyla bu tarz ürünlerde warranty ibaresi kullanılıyor. Yani kullanıcı hatası dışında kalan fabrikasyon arızalarda, garanti kapsamındadır demek oluyor. Tam Türkçeleştirmesi bu. Bazen bize şartnameler geliyor, 'ben şu ürünü alacağım bana bu ürünün ISO belgesini de yollayın' gibi. Halbuki ISO firmaya has alınan bir kalite belgesidir. O firmanın kalite politikasını içeren bir belgedir. Ürüne ait bir ISO belgesi olamaz. Ürüne ait ya uluslararası kalite sertifikası olan bir belge olabilir ya da TSİ belgesi olabilir. Ayrıca Türkiye'deki gümrük politikaları gereği zaten herhangi bir CE belgesi olmayan bir ürünü yurtiçine ithal edemiyorsunuz." ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN