"Türkiye'de ısrarla seçim isteyen yok"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Çorlu'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erken seçim ile ilgili soruyu cevaplayan Şentop, "Türkiye'de ısrarla da seçim isteyen yok aslında, a

GÜNDEM 24.01.2020 17:57:00 0
"Türkiye

TBMM Başkanı Şentop, Çorlu Süleymaniye Camii'nde Cuma namazını kıldıktan sonra Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt'u makamında ziyaret etti. Şentop, ziyaretin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Şentop, "Türkiye tabi Ege Denizi'nde de malum Doğu Akdeniz'de de başka yerlerde de ülke olarak sahip olduğu hakları uluslararası hukukun kendisine tanımış olduğu hakları ve yetkileri sonuna kadar kullanıyor." dedi.

 

"KİMSENİN ENDİŞESİ OLMASIN"

 

Şentop, "Ege ve adalardaki durumla ilgili olarak Türkiye uluslararası anlaşmalardaki anlaşmaya taraf olan ülkelerin yükümlülükleri de olmak üzere hepsini yakından takip ediyor. Yunanistan'ın burada bazı adalarda 16 kadarında silahlar koyduğuna dair bilgiler var. Türkiye bunları yakından takip ediyor. Tabi adalara 3-5 silah koymakla Türkiye açısından bir risk, bir tehdit oluşturacağını düşünenler varsa yanılıyorlar, hata ediyorlar." dedi.

 

"SİSTEMİN MANTIĞINA AYKIRI"

 

Erken seçim tartışması hakkındaki soruyu da cevaplayan Şentop, "Tartışmalar yok, siz kendi aranızda tartışıyorsunuz. Bir kere hukuken Türkiye'de sistem değişikliğinden sonra erken seçim kararı almak bir hayli farklı bir prosedüre tabi kılındı. Eskiden Meclis'te bir çoğunluk toplanıp, nitelikli çoğunluk da aranmazdı, seçim kararı alınabilirdi. Fakat şimdi seçim ya Cumhurbaşkanı tarafından söz konusu olur veyahut Meclis'in 5'te 3'nün çoğunluğunun oyuyla ancak alınabilir. Biz zaten bu sistem değişikliğini Türkiye'de istikrarlı dönemler oluşsun, diye yapmıştık. Daha seçimim üzerinden 1,5 yıl gibi bir süre geçtikten sonra seçim konuşmak yeni sistemin mantığına da aykırı bir şey. Ve Türkiye'de ısrarla da seçim isteyen yok aslında, arada bir böyle muhabbeti yapanlar oluyor." dedi. 

 

Haber / Buse SERİN