"Artık işitme kaybına kesin çözüm üretebiliyoruz"

Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen 9. Uluslararası İşitme Cihazları ve İmplantları Sempozyumu, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Trakya Üniver

GÜNDEM 21.01.2020 13:05:00 0
"Artık işitme kaybına kesin çözüm üretebiliyoruz"

KBB ve odyoloji alanında Türkiye ve dünyadaki önemli bilim ve teknoloji insanlarının buluştuğu sempozyumda odyoloji, işitme cihaz ve implantları alanındaki son gelişmeler konuşuldu.

 

"YETER Kİ ZAMANINDA TANI KONULSUN" 

 

Sempozyum, Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Gonca Sennaroğlu ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun’un başkanlığında yapıldı. Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Prof. Dr. Cem Uzun “Artık işitme kaybına kesin çözüm üretebiliyoruz. Yeter ki zamanında tanı koyulabilsin. Bu alanda çok hızlı bir gelişme var. Biz dış kulaktan beyin sapına kadar olan alanda işitme kaybı nedeni varsa bunu tedavi edebiliyoruz, yani işitme kaybını düzeltebiliyoruz. İşitme kaybı nedenlerinin yüzde 99’u da zaten bu alandaki sorundan kaynaklanıyor." dedi. 

 

"BEBEĞİ RAHATSIZ ETMEDEN ANLAYABİLİYORUZ"

 

"Doğuştan kayıp varsa bunu daha bebek doğar doğmaz, bebeği rahatsız etmeden anlayabiliyoruz." diyen Uzun, "Kayıp var ise işitme cihazı ile rehabilitasyona başlayıp, yeterince işitmesini düzeltemediğimiz çocuklarda da tercihen ilk yaşlarda, özellikle ilk dört yaşta koklear implant ile tedavi ederek, birçok hastada normal akademik gelişime imkan verecek düzeyde işitme ve konuşma gelişimi sağlaması mümkün oluyor. Tabii rehabilitasyonda burada çok önemli. Bazı nadir durumlarda da işitme siniri veya beyin sapında sorun çıkıyor. Bunlar için de beyin sapına işitme implantı koyabiliyoruz.” ifadelerini kullandı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da sempozyumda bir konuşma yaparak katılımcıları selamladı.

 

Haber / Buse SERİN