Çetin: 5 yıl içinde asfaltsız yol bırakmayacağız

Kapaklı Belediye Meclisi'nde yılın ilk toplantısında gündeme gelen yol yapım projeleri için 28 milyonluk kredi talebi mecliste tansiyonu yükseltti. CHP grubu 2018 yılında bu işin maliyetinin 13 milyon lira olduÄ

GÜNDEM 2.01.2020 17:52:00 0
Çetin: 5 yıl içinde asfaltsız yol bırakmayacağız

Toplantıda yol yapım projeleri için İller Bankası’ndan 28 milyon liralık kredi alınması konusu görüşüldü. Kapaklı’nın en ciddi sorunlarından birisinin yollar olduğunu söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “9 aylık süre içerisinde imkanlarımız ölçüsünde bazı çalışmalar yapmaya gayret ettik Fen İşleri olarak. Yine ciddi sayıda yol yapıldı. Hem asfalt, hem beton yol hem de kilit taşı uygulamamız oldu. Ancak beklentileri karşılayabilmek ve stratejik plandaki faaliyetleri hayata geçirebilmemiz için yaklaşık 28 milyon tutarında olan bir ihaleyi hayata geçirmek açısından İller Bankası’ndan kredi talebinde bulunacağız” dedi. 

 

75 KİLOMETRE YOL ASFALTLANACAK

 

Fen İşleri Müdürü Abdullah Çakmak da konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede “Bu proje Kapaklı merkez ve Karaağaç Mahallemiz dahil olmak üzere 75 kilometre hazırda beton olan yolların üzerine asfalt dökülmesini kapsıyor. Bu bedel karşılığında 75 kilometre yol asfaltlanacak” dedi. 

 

18 MİLYONLUK MALİYET 28 MİLYONA ÇIKTI

 

CHP’li Kapaklı Meclis Üyesi Levent Nur “75 kilometre neye göre hesaplandı. Bu çalışma 2018 yılında yapılsaydı kaç kilometre yol yapılacaktı. Asfalt plenti kurulacak mı yoksa direkt satın alma yoluna mı gidilecek. 2018 yılında asfaltın tonu 240 liraydı, şimdi 265-270 lira civarı. Burada asfalta gelen yüzde 10’luk zam varken ihalede yüzde 100’lük fiyat artışı nereden kaynaklandı” diyerek bu konu hakkında bilgi verilmesini istedi. Bunun üzerine konuşan Abdullah Çakmak “75 kilometre yolların ve caddelerin ölçülmesiyle hesaplandı. 2017’de aynı projeyi yine hesaplamıştık. O zaman 13 milyona ihale edilmişti. O ihale gerçekleşmedi. İptal olmuştu. O günden bugüne kadar oluşan fiyat farkları neticesinde şimdiki maliyet bu rakamlara çıktı. Plent konusunda da hiçbir ihalede plent kurulacak diye bir madde yok. 2017 yılında yaptığımız ihalede yaklaşık maliyet 18 milyon liraydı. 18 milyonluk iş kırımla beraber 13 milyona ihale edilmişti. Şimdi yaklaşık maliyetimiz 28 milyon ama bir miktar kırım olacak. 18 milyonluk maliyet 28 milyona çıktı. Bunlar Karayollarının birim fiyatlarına göre hesaplandı. Asfaltta yüzde 50’ye tekabül eden bir artış var” dedi. 

 

“YÜKÜN BÜYÜK BİR KISMI BÜYÜKŞEHİRDE”

 

Başkan Mustafa Çetin de “O dönemde birlikte mecliste olduğumuz arkadaşlar vardı. Sürekli asfalt plentine takıldık. İhaleye yapılmış, şartnamede de asfalt plenti yoktu. O gün yapılmış olsaydı bu yollar, asfalt plenti bahanesine takılmasaydı bugün bu maliyet oluşmayacaktı. İçinden geçtiğimiz şartlar bunu gerektiriyor. İnşallah daha aşağıya çekebiliriz. Daha çok yeri asfalt yaparız. Biz Kapaklı’nın sorunlarıyla ilgili gideceğimiz bütün kapılara gidiyoruz. Ama bazı sorunların çözümünde de kendi kredi limitlerimiz çerçevesinde kullanabildiğimiz kadarını kullanmaya çalışacağız. Bundan özellikle istirham ediyorum Cumhuriyet Halk Partisi grubuna da. Ben şahsen, dönem dönem de bizim AK Parti Büyükşehir Meclis Üyelerimizle hem Kadir başkanla, hem TESKİ’yle, hem de daire başkanlarıyla bir araya gelip ilçemizin ihtiyaçlarının çözümü için büyükşehirden destek istiyoruz ve alıyoruz. Bu konuda sizlerin de gayretini yanımızda hissetmek istiyoruz. Bunları belki kendi gruplarınızda görüşüp konuşuyorsunuz ama birlikte ziyaret etmeyi yeğlerim. Bu hizmet Kapaklı halkına yapılacak. Büyükşehir Yasasıyla beraber yükün büyük bir kısmı büyükşehirde. Birçok hizmet büyükşehirin uhdesinde. Biz ilçe belediyesi olarak bizim sorumluluğumuzdaki sokakları yapmak için bu krediye ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Çünkü mevcut kaynaklarla bunu hayata geçirmemiz zor gözüküyor” dedi. 

 

“DEVLETİN İMKANLARINDAN FAYDALANMAK İSTİYORUZ”

 

Hibe asfalt almak için Karayolları ile de görüşme yaptığını kaydeden Çetin “Bu belirlediğimiz ilk etap çalışma. Bunun akabinde tekrar bize asfalt gerekecek. Bu bağlamda devletimizin imkanlarından faydalanmak istiyoruz. Eğer İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni Binali Bey kazansaydı ben oraya da gidecektim. Ekrem İmamoğlu’na da giderim hiç sıkıntı yok. Eğer sizlerle beraber kol kola girersek Kapaklı için gidelim taleplerimizi yapalım istiyorum. Şuan ilçemizin imkanları kısıtlı. Bu kısıtlı imkanlarla kredi talep ederek asfaltı yapabileceğiz. BU konuda sizin desteğinizi istiyoruz” dedi. AK Partili Meclis Üyesi Metin Kanat da “Biz AK Parti grubu olarak AK Partili belediyelere gidip hibe asfalt talep ediyoruz. Karaağaç’ta 2 caddesini bu hibe asfaltlarla yapacağız. Çorlu Belediye Başkanımızla da ayak üstü bir konuşma yaptım. Eğer CHP’li meclis üyesi arkadaşlarım da bu konuda girişimlerde bulunurlarsa özellikle Çorlu Belediyesi’nde, onların asfalt plentleri var. Onlar o belediyelere gidip Kapaklı’ya böyle bir hizmet getirebilirler. Gitmemiz gereken yerler varsa birlikte gideriz” diye konuştu. CHP’li Levent Nur da “Biz Cumhuriyet Halk Partili belediyelere seve seve gideriz. Geçen yıl bununla ilgili aramızda bir komisyon kurduk. Bu yıl inşallah o komisyonu aktif hale getireceğiz” dedi. 

 

“KAPAKLI VE KAPAKLI HALKINA VERİLEN BİR ZARADIR”

 

Söz alan CHP’li Meclis Üyesi Nalan Çolak da “2018 yılında asfalt plentinde AK Partili meclis üyeleri eğer buna karşı çıkmasalardı bugün Kapaklı’nın bu yol ihtiyacı olmayacaktı ve bugün hiç kimsenin kapısını çalmayacaktık. 13 milyon liraya yapılacak olan asfalt çalışması bugün 28 milyon lira ile Kapaklı’nın karşısına çıkmayacaktı. Bu Kapaklı’ya ve Kapaklı halkına verilen bir zarardır” diye konuştu. 

 

“5 YIL İÇİNDE ASFALTSIZ YOL BIRAKMAYACAĞIZ”

 

Bunun üzerine konuşan Başkan Mustafa Çetin “Lütfen halkımızın, kamuoyunun aklını karıştırmayalım. Kimsenin aklıyla oynamayın. Biz ihaleye çıkıyoruz. Aynı ihaleye çıkıyoruz. Orada asfalt plenti şartı yok. Geçen dönem de yoktu. Bu sıralarda, defalarca söyledik bu konuyu. ‘Bu kılıfın arkasına sığınmayın. Halkı kandırmayın’ dedik. Siz şuanda kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorsunuz. O günkü ihalede asfalt plenti yoktu. Asfalt plenti hikayedir, yalandır, bu halkı kandırmak asıl odur. Bu tarz polemikler yapmayın. Hizmeti getirmenin yollarını arayalım. Siz geçen dönem de bedava yapmayacaktınız onu, yine krediyle yapacaktınız. Kredi onaylandı, onaylanmadı bilmiyorum. Abdullah Beyden aldığım bilgiye göre müteahhit bu işi pahalıya geldiği için, kıvırmak için bahane üretti. Yani asfalt plentini bahane etti. Biz halen asfalt plenti sebebiyle o firmayla mahkemelik durumdayız. Orada da belediyemize kamu zararı oluşturmuş durumdasınız. Biz 18-19 kilometre asfalt döktük. Hiç asfalt plenti istemediler bizden. Şimdi de asfalt plenti kurmayacağız. Toplumu kandırmayın. Bu mikrofonu aldığımızda halkın karşısında doğruyu söyleyeceğiz. Çerkezköy’de de, Çorlu’da da, Süleymanpaşa’da da asfalt dökülüyor. Hiçbirinde böyle bir şey yok. İhale yapılmış. Adam işi almış. Aradaki kur farkı nedeniyle bir kılıf uydurulmuş, asfalt plentini bahane etmiş.  Halkımız doğru bilgilendirelim. Geçen dönem eğer o iş yapılsaydı haklısınız,  10 milyon lira belki daha az fiyata yapılmış olacaktı. Biz yine de yükü üzerimize alıyoruz. Allah’ın izniyle 5 yıl içinde asfaltsız yol bırakmayacağız” dedi. 

 

ASFALT PLENTİ ŞARTI YOK

 

Geçen dönem bunları burada defalarca tartıştıklarını belirten Çetin, Nalan Çolak’ın “Halkın cebinden çıkıyor” demesi üzerine “Halkın cebinden çıkan sandıkta yansıdı. Sandık söyledi. Eğer halk size inansaydı zaten bize ceza verirdi, cezayı bize keserdi. Halk cezayı size kesti. Ben o dönem buradaydım. Olayın tüm iç yüzünü biliyorum. Asfalt plenti şartı yok. Firma gelir kendisi yaparsa o onun bileceği bir iş. Maliyeti aşağıya çekmek için böyle bir talebi olursa onun bileceği. Ama asfalt plenti yapmadı diye ben onun burada iş yapmamasına izin vermem. O işi yapacak. Asfalt plenti var yok bizi ilgilendirmez. Biz yol yapım ihalesine çıkıyoruz” dedi. Yapılan görüşmelerin ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU