Mekke'nin fethinin 1389'uncu yılı kutlandı

Mekke'nin fethinin 1389'uncu yılı Anadolu Gençlik Derneği Çerkezköy Temsilciliği tarafından önceki akşam saat 20:00'da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi'nde düzenlenene programla kutland

GÜNDEM 1.01.2020 16:43:00 0
Mekke

İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından programın açılış konuşmasını Anadolu Gençlik Derneği Çerkezköy Temsilcisi İsa Arslan yaptı. Kardeşliğe dikkat çeken Arslan, “82 milyon Türkiye, 1 milyar 800 milyon tüm dünya Müslümanları ile birlikte biz bir kardeş topluluğuyuz. Aynı zamanda bu gezegende yaşayan 7 milyar 800 milyon insan, hepimiz aynı erkek ve kadının torunlarıyız” diyerek tüm insanların Hz. Adem A.S’ın torunları olduğunu söyledi. 

 

“DÜNYA HAYATI HEPİMİZ İÇİN BİR İMTİHANDIR”

 

İslam’ın 4 temel prensibinin olduğunu söyleyen Arslan, “Birincisi bu dünya hayatı hepimiz için bir imtihandır. Bize düşen bu imtihanda hakkı hak bilip hakkın yanında yer almak, batılı batıl bilip batılın karşısında durmaktır” dedi. İslam’ın vahiy dini olduğunu kaydeden Arslan, “Allah yapısıdır, mükemmeldir, noksanı, eksiği yoktur” dedi. İslam’ın eklemeye ve çıkarmaya ihtiyacı olmadığını söyleyen Arslan, İslam’ın konuşulsun diye değil yaşanılsın diye indirilmiş bir din olduğunu kaydetti. 

 

“GENÇLERİN SÜSÜ GÜZEL AHLAKTIR”

 

İnsanların en hayırlısının insanlara faydası olan olduğunu kaydeden Arslan, “Bizler, Müslüman olsun ya da olmasın komşularımız açken tok yatmaktan ar eden bir topluluğuz” dedi. Gençlerin süsünün güzel ahlak olduğunu söyleyen Arslan, gençlere fetih şuurunu verebilmek amacıyla bu programları düzenlediklerini ifade etti. Fethin birilerinin dediği gibi yağma ya da talan olmadığını kaydeden Arslan “Fetih, kalpleri Allah’a açmaktır. Fetih, aklın hurafeden kurtulup hakikate açılmasıdır.  Fetih, yönetimin zulümden kurtulup adalete açılmasıdır. Fetih, tabiatın yağma talandan kurtulup yaşamın devamına açılmasıdır” dedi. 

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Siyer’i Nebi Yarışmasıyla gençlerin Peygamber Efendimiz Efendimiz (S.AV)’in ahlakını, yaşamını, mücadelesini yakından tanımalarını hedeflediklerini kaydeden Arslan, yarışmaya ilgilerinden dolayı gençlere, ailelerine ve öğretmenlerine teşekkür etti. 

 

“ İSLAMİYETİN İNSANLIK ANLAYIŞINI GÖTÜRMÜŞLERDİR”

 

Edirne Vaizi Selim Al da programda yaptığı konuşmada ecdadımızın fethettikleri topraklara İslamiyet’in insanlık anlayışını götürdüğünü ifade etti. İslamiyet’in insanlık anlayışında adalet ve merhametin olduğunu söyleyen Al, fetih anlayışıyla ilgili örnekler de vererek “Ecdadımız Edirne’yi 1361 yılında fethetti. 4 yıl sonra payitaht  Edirne’ye getirildi ve Edirne Osmanlı Devleti’nin başkenti oldu” dedi. Edirne’nin Osmanlı Devleti’ne 92 yıl başkentlik yaptığını anımsatan Al, “Edirne fethedildiğinde Edirne’nin nüfusu 15 bindi. En büyük nüfus Bizanslı Rumlar, ikinci olarak Yahudiler, üçüncü olarak da Cenevizliler vardı. Bizim ecdadımız fethettikleri beldelerde, topraklarda gayrimüslim halka ne evlerine, ne ibadethanelerine, ne de ticarethanelerine bulaşmamış, yakmamış, yıkmamıştır. Adalet ve merhametle davranmıştır. Yeni iskan yerleri ve yeni ibadethaneler açılarak mahaller kurularak Müslüman halk yeni mahallere yerleştirilmiştir” dedi.

 

“ECDADIMIZ LİYAKATE VE EHLİYETE ÖNEM VERİRDİ”

 

Süleymaniye Cami’nden de örnek veren Edirne Vaizi Selim Al, “Mimar Sinan Süleymaniye Camii’ni inşa ederken, o camide 3 bin 800’den fazla usta çalışmıştır. Bu ustaların yüzde 51’i gayrimüslimdi” dedi. Ecdadımızın etnik kökeni, dini, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun liyakate ve ehliyete önem verdiğini, adalet ve merhameti bayraklaştırdığını söyleyen Al, “18. Yüzyılda artık batıya arkasında büyük bir medeniyet ve yüksek bir ahlak nizamı olan ordular gitmiyordu artık. Ama Osmanlı Devleti bir başka anlamda batının kapısını çalıyordu. Çünkü bilimde, ilimde, fende Batı ilerliyor, Osmanlı geriliyordu” dedi. Bazı gençlerin Batı’nın bilimini, ilmini, teknolojisini öğrenip de gelsinler diye Avrupa’ya gönderildiğini, fakat gidenlerin de ahlakı bozuk bir şekilde döndüğünü kaydeden Al, “Batı’nın giyim tarzını, yaşam tarzını ve ahlakını alarak geldiler” dedi. 

 

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Selim Al’ın konuşmasının ardından Mekke’nin Fethi Sinevizyon gösterimi ve kum sanatı sinevizyon gösterimi sunuldu. Program lise öğrencilerine yönelik düzenlenen Siyer’i Nebi yarışmasında Tekirdağ il genelinde dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam etti. Yarışmada Çerkezköy Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Esra Adanır il birincisi, Çerkezköy Ticaret Sanayi Anadolu Lisesi öğrencisi Safiye Çelik il ikincisi, Özel Kültür Anadolu Lisesi öğrencisi Zehra Burak il üçüncüsü, Çerkezköy Ticaret Sanayi Anadolu Lisesi öğrencisi Meral Karadeniz il dördüncüsü ve Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencisi Aynur Uğraş il beşincisi olurken, birinciye bin TL, ikinciye 750 TL, üçüncüye 500 TL, dördüncüye 300 TL, beşinciye 150 TL ödül verildi. Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen programa; Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Saadet Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Gündoğan, Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Filtekin Şen, Anadolu Gençlik Derneği Çerkezköy Temsilcisi İsa Arslan, Edirne Vaizi Selim Al ve vatandaşlar katıldı. 

 

Haber / Yener AKBABA