TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİNİN ADRESİ BELLİ OLDU

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) hayata geçirdiği Türkiye'nin otomobilinin üretimine ilişkin ayrıntılar belli oldu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 27.12.2019 16:16:00 0
TÜRKİYE

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından komple yeni yatırım olarak inşa edilecek tesisin öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar olacak. Yatırımın süresi ise başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019'dan itibaren 13 yıl olarak belirlendi.Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar ek süre verilebilecek.

Türkiye'nin otomobilinin üretim tesisinde 4 bin 323 kişi istihdam edilecek ve bu kişilerin 300'ü nitelikli personel olacak.
 

5 MODELDE 175 BİN ADET ÜRETİM

Elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde yılda 175 bin adet olacak. Proje bazlı devlet desteği verilecek yatırım için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği ile yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacak. Faiz ve kar payı desteği gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 13'ünü ve ödenen faiz veya kar payının yüzde 80'ini geçmemek kaydıyla, her bir kredinin kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl olacak.

ÜLKE EKONOMİSİNE 6,7 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLANACAK

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) dünyanın sayılı projelerinden birisi olduğunu ifade ederek, projenin tamamen devreye alınması ile ülke ekonomisine 6,7 milyar dolarlık katkı sağlanacağını belirtti.