Emlakçılar kahvaltıda bir araya geldi

Kapaklı'da faaliyet gösteren emlakçılar, Kapaklı Emlakçılar Derneği ev sahipliğinde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Geçtiğimiz yıl 5 Haziran'da yürürlüğe giren yönetmelikle ilgi

GÜNDEM 17.12.2019 14:47:00 0
Emlakçılar kahvaltıda bir araya geldi

Dün saat 09:30’da Lezzet Sarayı’nda düzenlenen kahvaltıda konuşan Kapaklı Emlakçılar Derneği Başkanı Kemal Özel, “Yaklaşık 2 yıldan beri gayrimenkul sektörü olarak darboğazdan geçiyoruz, zor günlerden geçiyoruz. Birçok arkadaşımız işyerini kapatma pozisyonuna geldi, iş değiştirdi. İşyerini kapatan arkadaşlarımız oldu. Son dönemlerde bankalardaki kredi faizlerinin düşmesi ve mevduatların düşmesi inşallah 2020 itibariyle gayrimenkul sektörüne umut olur, emlakçılarımıza umut olur. 2020 yılı bize ivme kazandıran bir sene olur. İnşallah hayırlısı olur” dedi. 

 

“ÖZEL HASTANELERLE GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ”

 

Derneğin faaliyetleri ile ilgili de bilgiler veren Özel “Kapaklı Emlakçılar Derneği olarak sizlerin sağlık hizmetlerinden indirimli faydalanabilmeniz için Çerkezköy’deki özel hastanelerle görüşmeler yapıyoruz. Sizlerin isimlerini hastanelere bildireceğiz ve gittiğiniz zaman hastanelerde belli oranda indirim alacaksınız” dedi. Hürriyet Emlak yetkililerinin geçtiğimiz günlerde derneği ziyaret ettiğini söyleyen Özel “İlan ve reklam için bizden talepte bulundular. Biz de üyelerimizle görüşürsünüz, onlara gerekli indirimi yaparak onlardan ilan alabilirsiniz dedik. Onlar da önümüzdeki günlerde sizlere gelecekler. İndirimli kampanyalarını size sunacaklar. Krizden çıkışın en güzel yönü, ilan ve reklamdır” diye konuştu. 

 

“31 AĞUSTOS 2020’YE KADAR BELGELERİNİ ALABİLİRLER”

 

 Yıldan beri gündemde olan ancak son 5-6 ayda üst pozisyona gelen bir yetki belgesi sürecinin olduğunu söyleyen Başkan Özel “5 Haziran 2018 tarihinde Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği faaliyete girdi. Ancak 18 aylık bir opsiyon verildi. 18 ay içinde mesleki oda faaliyet belgesi olan, emlak sertifikası olan, herhangi bir odaya bağlanan arkadaşlarımız belgelerini aldılar ve almaya devam edecekler. Süreç 5 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girdi.  Sadece belge alma zamanı uzadı. 5 Haziran 2018’den önceki müktesep haklarını koruyan, elinde emlak sertifikası olan, oda faaliyet belgesi olan arkadaşlarımız 31 Ağustos 2020 tarihine kadar bu belgesini alabilecekler. Yalnız özel kurumlardan alınan emlak sertifikalarında şuan bir bekleme süreci var. henüz onlar için bir düzenleme yapılmadı” dedi. 

 

“SİZİN ARKANIZDAYIM”

 

Bu süreç içerisinde dernek olarak Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir toplantı yaptıklarını, yönetim kurulu ile birlikte o toplantıya katıldıklarını söyleyen Emlakçılar Derneği Başkanı Kemal Özel “Oradaki önerilerimiz sayesinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi anlamında bir konferans verdi. Bizler oraya katıldık. Bir program da Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası yaptı. Ona da katıldık. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi alma konusunda çevrede en aktif dernek biziz. En çok belge alan bölge de Kapaklı. Bu belgelerin alımından sonra karşımıza bir eksiklik çıktı. Mesleki Yeterlilik Belgesi çıktı. Şirket ortağı ya da firma sahibi olmak önemli değil. Bu belge eskiden aldığımız emlak sertifikası gibi. Ancak bunu mesleki yeterlilik kurumu veriyor. Türkiye’de 12 tane kurum veriyor. Bu süreç içerisinde bize başvurup bu belgeyi almak isteyen arkadaşlarımız oldu. Biz 2-3 Kasım’da Kapaklı’da biz kurs düzenledik ve sınav yaptık. Dernek üyesi olan olmayan bütün meslektaşlarımıza bu sınavdan faydalanma hakkı verdik. Sınav yapılırken Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu ile ortak çalışma yaptık. Bu sınavı bir defa yaptık, bir daha yapmayacağız. Türkiye’de 12 tane kurum var. İletişim bilgilerini veririz. Bizden destek isteyen üyelerimize de 24 saat destek vermeye hazırım. Her şekilde sizin arkanızdayım” dedi. 

 

“İŞ YAPARKEN SÖZLEŞME YAPMAK ZORUNDA”

 

Sektörel anlamda bazı sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Özel “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ne göre bundan sonra herkes işlerini yaparken sözleşme yapmak zorunda. Bu pazarlama sözleşmesi de olabilir, tellaliye sözleşmesi de olabilir, kar paylaşımı sözleşmesi de olabilir, yer gösterme sözleşmesi de olabilir. Lütfen bu konuda biraz hassasiyet gösterelim” dedi. Özel, konuşmasının ardından sınavda başarılı olarak mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan emlakçılara belgelerini verdi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU