Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi yılsonunda başlıyor

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyesi ve 10. Meslek Komitesi Temsilcisi Ahmet Özver, yük ve yolcu taşımacılığı yapan firmaların yeni düzenleme hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini aktardı.

GÜNDEM 15.12.2019 10:14:00 0
Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi yılsonunda başlıyor

Özver, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada yolcu taşımacılığı yapan işletmeler için sisteme bilgi girme zorunluluğunun 02.01.2019 tarihinde başladığını ve yük taşımacılığı yapan işletmelerin ise 31.12.2019 tarihinde sisteme bilgi girmeye başlamaları gerektiğini aktararak, üyelerin ağır cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için dikkatli olunması ve mevzuat hakkında bilgi edinilmesi gerektiğini hatırlattı. 

 

SİSTEME GEREKLİ BİLGİLERİN GİRİLMESİ GEREKİYOR

 

Son tarih konusunda yeni bir mevzuat düzenlemesi olmazsa yılbaşından itibaren yük taşımacılığı yapan işletmelerin ürünü teslim almasından itibaren 6 saat için sisteme gerekli bilgilerin girilmesi gerektiğini belirten Özver, üyelerin Malkara Ticaret ve Sanayi Odası’ndan destek alabileceklerini söyledi. 

 

‘U-ETDS NEDİR’

 

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), ilk olarak 08.01.2018 tarih ve 30295 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ile tanımlanmıştır.U-ETDS sistemi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve KTY çerçevesinde taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak gerçek zamanlı takibi, değerlendirilmesi ve denetimi imkânlarının sağlanacağı bir sistemdir.

 

‘U-ETDS KİMLERİ KAPSIYOR’

 

U-ETDS sistemi, KTK ve KTY çerçevesinde ticari olarak faaliyet gösteren tarifeli/tarifesiz yolcu taşımacılarını (A1, A2, B1, B2, D1 ve D2), eşya taşımacılarını (K1, K3, C2 ve C3), lojistik işletmecilerini (L1 ve L2), kargo işletmecilerini (M1 ve M2), nakliyat ambarlarını (N1 ve N2), dağıtım işletmecilerini (P1 ve P2), taşıma işleri organizatörlerini (R1 ve R2), terminal işletmecilerini (T1 ve T2) kapsıyor.

 

Haber / Murat YAYIN