Engellilerin yaşadığı zorluklar masaya yatırıldı

Çerkezköy Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi işbirliğinde 'Engelliler Çalıştayı' düzenlendi. Engellilerin yaşadığı zorlukların konuşulduğu çalıştayda, yaşan

GÜNDEM 12.12.2019 18:19:00 0
Engellilerin yaşadığı zorluklar masaya yatırıldı

Dün saat 14.00'de Çerkezköy Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen çalıştaya Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Başkan Yardımcıları Mustafa Gümüş, Kemal Gümüş, Nedim Yılancı, Enver Bayram, Esengül Güven, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, Başkan Yardımcısı Gülhan Yavuz ve yönetim kurulu üyesi Fatma Kaya katıldı.  Çalıştayda konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, "Hangi mahallede kaç tane engelli üyemiz var, bunlardan kaçı zihinsel engelli, kaçı bedensel bunları ayıralım. Buna göre birisi sorduğunda Cumhuriyet Mahallesi’nde şu kadar engelli üyemiz var bunlardan şu kadarı eğitilebilir, şu kadarında şu sorun var, şu kadarı ihtiyaç sahibi diye belirtebilelim. Temel amacımız bu yönde. Bu doğrultuda personel bizim için çok önemli. Niye derseniz en başından bunu belirtmek istiyorum. Dernekte ben de dahil olmak üzere tüm arkadaşlar gönüllü çalışıyor. Ve bizim Çorlu'dan denetimli serbestlikten gelen mahkumlarımız var. Bunların hepsi erkek. Aramızda erkek personel istiyoruz. Genç ve teknolojiye hakim bir arkadaşımız olursa daha iyi olur. Yönlendireceğiniz personel açısından söylüyorum. Bizim o olsun bu olsun diye bir talebimiz yok ama enerjik ve teknolojiye hakim bir çalışan olursa, hızlı ve koşturabilecek biri olursa daha iyi olur. Elini ayağını işten çekmiş, enerjisi düşük bir arkadaş olmasın. Bunu da göz önünde bulundurursanız bizim için daha iyi olur." dedi.  

 

İŞİN ESASI BU"

 

Bunun üzerine konuşan Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Gümüş, "Bu arkadaşımız şikayetleri ve istekleri de alacak." dedi. Derneğin sadece 5-10 kişinin gittiği bir yer olmadığını dile getiren Belediye Başkanı Vahap Akay da, "Bütün engelliler için orada çekim alanı oluşturacak bir bakış açısı ile ilerliyorsunuz. Tebrik ediyorum. Zaten işin esası bu. Bu esasta ilerledik şimdi bu esası daha da kuvvetlendirecek bir adıma ihtiyaç var. Çerkezköy'de hiçbir belediyenin, kaymakamlığın, derneğin ulaşamadığı insanlara ulaşmalıyız. Telefon olarak adres olarak bu insanların ulaşılabilir olması lazım. Bana göre o insanlara ulaşabilirsek çok kıymetli bir iş yapmış olacağız." ifadelerini kullandı. Başkan Akay'a desteği için teşekkür eden TSD Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, "Desteğiniz bizim için çok anlamlı ve kıymetli." dedi. 

 

"GEREKLİ DÜZENLEMELERİ PLANLADIK"

 

Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Gümüş, "Toplu taşıma araçlarının engelli bireyler için TSİ standartlarına göre uygun hale getirilmesi gerekiyor. Engelli vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçları konusunda gerekli düzenlemeleri programladık, yapacağız. Bu düzenlemeler ile engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Bizim zaten bir aracımız var zaten." dedi. Derneğe ait bir aracın olduğunu söyleyen Kocaçınar, "Bu aracı aktif olarak kullanmaya çalışıyoruz ama araçta bir takım problemler oluşmuştu. Bu konuda il sınırları içinde Levent bey sağ olsun bize yardımcı oldu. 4 yılda araç hiçbir şekilde bakıma gitmemiş. Yani buna kaskosu, sigortası, trafiği de dahil. Biz onları yaptırdık. Bizim aracımız var  zaten. Yakıt ile ilgili bazen sıkıntı yaşıyoruz. Ayrıca ben bu araç sadece TSD'ye hizmet etsin ya da bahçede yatsın istemiyorum. Bugün belediyeye lazımsa ben o araç bugün belediyeye tahsis edilsin istiyorum." dedi. Başkan Vahap Akay da, "Bu araç engellilerin kullanması için verilmiş bir araç. Bu aracı verimli kullanmaya gerek var. İhtiyacı olan engellilerin kullanmasını istiyoruz biz bu aracı. Acil ihtiyacı olan biri geldiğinde belediyenin aracı derneğin aracı demeden bu vatandaşların kullanımına sunmak istiyoruz. İnsanların ihtiyaçları var mı, talepleri nedir diye dinlemek lazım."  ifadelerini kullandı.

 

"YASA ÇOK AÇIK"

 

Bazı otobüs şoförlerinin engellilere kötü davrandığını, ücretsiz kart bastığı için azarladığını ve çok kötü muamelelere kadar ilerlediğini kaydeden Gülnur Kocaçınar, "Bazı şoförler herkesin içinde engellilere hakaret ediyor. Bu sorunlarla ilgili de ayrıca bir toplantıya ihtiyaç var." dedi. Bunun üzerine Başkan Akay, "Yasa çok açık. 65 yaş üstüne, engellilere ve şehit ailelerine ücretsiz kart veriliyor. Çerkezköy'de kooperatifler aracılığıyla toplu taşıma sistemi ilerliyor, denetim yetkisi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nde. Bugün daire başkanımız gelecek, biz onunla paylaşacağız. Bunu denetleyen yönetmelikle ilgili belki bir adım atmak lazım. Bazı yaptırımları daha belirgin hale getirmek lazım diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.  

 

Haber / Buse SERİN