Böbrek sağlığı ve koruma önerilerini anlattı

Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda, Kapaklı İrfan-Fatma Mandalı İlkokulu'nda böbrek sağlığı ile ilgili öğrencilere seminer verdi. Böbrek sağlığı iÃ?

GÜNDEM 10.12.2019 13:42:00 0
Böbrek sağlığı ve koruma önerilerini anlattı

Saat 11:30’da İrfan-Fatma Mandalı İlkokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Saray İlçe Sağlık Müdürü Ceren Özen, Okul Müdürü Erdal Durak, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Doğru beslenme tercihinin sağlıklı bir hayat anlamına geldiğini söyleyen Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda, “Beslenme tercihinizi doğru yapmazsanız bu yaşlarda olmazsa bile ileriki yaşlarda muhakkak sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Beslenme, büyümemiz için gerekli olan besinlerden vücuda yeteri kadar almaktır. Bu bizim yaşamsan en olmazsa olmazımız. Yeterli miktarda beslenmek çok önemli” dedi. 

 

SABAH KAHVALTISI ÇOK ÖNEMLİ

 

Sabah kahvaltısının önemine dikkat çeken Arda “Sabahleyin kahvaltı etmeden okula gelirseniz öğretmeninizin ilk derste anlattıklarını dikkatli dinleyemez ve öğrenemezsiniz. O yüzden sabah kahvaltısı çok önemli” dedi. Sağlıklı yemek tabağında yer alan gıdalarla ilgili de öğrencilere bilgiler veren Arda, “Ölçülü ve dengeli beslenerek hastalıklara karşı önlem alabiliriz ve sağlıklı bir hayatımız olabilir” dedi. Böbreklerle ilgili de bilgiler veren Arda “Böbrekler vücudun arka kısmında, bel hizasında ve omurganın iki yanında bulunur. Şekilleri fasulyeye benzer. Her biri yumruğumuz büyüklüğündedir. Böbrek günde 200 litre kanı temizler, tansiyonu düzenler. Böbrek hastalandığında beyin, kalp, göz, iskelet, kemik sağlığınız da bozulur. Hipertansiyona neden olur” dedi. 

 

GÜNDE 200 LİTRE KAN TEMİZLER

 

Böbreklerin üriner sistemin bir bölümü olduğunu kaydeden Ali Arda, “Böbrek atar damarı ile kan buraya sistematik dolaşımdan gelir ve böbrek toplar damarı ile tekrar sistematik dolaşıma katılır. Böbrekler vücudun filtresi demektir. Kalbimizin pompaladığı kan vücudumuzda dolaşıyor, dolaşırken kirleniyor, böbreklere geliyor, orada temizleniyor, sonra tekrar kalbimize gidiyor. O küçücük böbrekler günde 200 litre kan temizliyor. Her böbreğin içinde 1 milyon 200 bin tane nefron denilen filtre var. 2 böbrekte toplam 2 milyon 400 bin tane filtre var. Biz bu yüzden bu küçücük böbreklere muhteşem organlar, muhteşem böbrekler diyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

BÖBREKLERİ İYİ ÇALIŞMALAYAN İNSANLARIN KEMİKLERİ ZAYIFLAR

 

Böbreklerin vücudun tuz ve su dengesini de sağladığını söyleyen Arda “Böbreklerimiz kemik iliğine ne kadar kan yapılacağı komutunu verir. Kemiklerin sağlam olmasını ve gelişmesini sağlar. Böbrekleri iyi çalışmayan bir insanın kemik metabolizması bozulur, kemikleri zayıflar ve kolay kırılır. Böbrek hastalarının iskeletleri bozulur” dedi. Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda, organ naklinden de bahsederek “Hastanede beyin ölümü gerçekleşen bir kişi organ bağışıyla 8 kişiye hayat verebiliyor. Çok sevap ve çok ulvi bir şey” dedi. 

 

GÜNDE 6-8 BARDAK SU İÇİLMELİ

 

Böbrek sağlığını korumak için günde 6-8 bardak su içilmesi gerektiğini söyleyen Arda “Gazlı içeceklerden uzak duracağız. Yasak yok. Ama her gün bunlardan içmeyeceğiz. Çünkü gazlı içeceklerin vücudumuzda tahrip etmediği hiçbir organ yok. İçlerinde çok fazla kimyasal madde ve kötü şeker var. O yüzden bunlardan mümkün olduğu kadar az tüketmemiz lazım. Hazır besinler sağlığı olumsuz etkiliyor. Genellikle fazla miktarda tuz ve şeker içeriyor. Küçük çocukları şeker bağımlısı yapıyor. Tuzun fazlası zarar, şekerin fazlası zarar” dedi. 

 

DÜNYADA 3 MİLYON OBEZ VAR

 

Dünyada 3 milyon obez insanın olduğunu bunların 1 milyon 800 bini 0-18 yaş grubunda olduğunu kaydeden Arda “Obez bir nesil geliyor. Sağlık Bakanlığı da 2023’e kadar çocuklarda obeziteyle mücadele yılı ilan etti. Çünkü çağımızın hastalığı” dedi. İnsan vücudunda kemiklerin ağırlığının 8 kilo olduğunu kaydeden Arda “Geri kalan kaslar, iç organlar ve sudan oluşuyor. İnsan kilo aldığı zaman kemikleri aldığı kilo ile doğru orantılı olarak gelişmiyor. Aynı kalıyor. Sen o incecik omurgana fazladan yük taşıttırıyorsun, hamallık yaptırıyorsun. Küçücük kalbin kocaman bedenine kan pompalamak için çok çalışıyor, çabuk yoruluyor. Ondan sonra kalp hastalıkları meydana geliyor” dedi. 

 

TRAFİK IŞIKLARI MODELİ GELİYOR

 

Cumhuriyet tarihinde ilk defa 3 tane bakanın bir araya geldiğini, geçen sene haziran ayında bir protokol imzaladıklarını kaydeden Arda “Okul kantinlerinde satılacak ürünlere gıda logosu konulması için protokol imzalandı. Kantincilerin baskısı yüzünden 1 yıl ertelendi. 1 Ocak 2020 itibariyle bütün paketlenmiş ürünlerde trafik ışıkları modeli geliyor. İçinde çok fazla tuz ve şeker olan ürünlere kırmızı etiket, orta ölçekli tuz ve şeker olan ürünlere sarı etiket, az tuz ve az şeker olan ürünlere de yeşil etiket konulacak.” dedi. Çocukların ufak yaşlarda muhakkak bir spor yapma alışkanlığı edinmesi gerektiğini kaydeden Arda “Hangi spor olursa olsun ama spor yapma alışkanlığı elde edin” dedi. 

 

EN FAZLA TÜKETEBİLECEĞİMİZ MİKTAR 50 GRAM

 

Şeker kullanımı ile ilgili de konuşan Arda “Günde en fazla tüketebileceğimiz şeker miktarı 50 gramdır ve yaklaşık 13 küp şekere karşılık geliyor. Şeker vücuda enerji veriyor. Aldığımız şekeri enerjiye dönüştüremezsek vücutta yağ olarak kalıyor ve yağlanmaya başlıyoruz. Daha sonra kilo alıyoruz, sonra obez oluyoruz, şeker hastası oluyoruz. Sonra da böbrek yetmezliği oluyor” dedi. 

 

ÇİŞİNİ TUTMA, BÖBREKLERİNİ YORMA

 

Çocuklara “Tuvaletiniz geldiğinizde tuvaletinizi tutmayın. Çişinizi tutma alışkanlığı edinirseniz idrar kesenizin normal gücü bozulur. Böbrek hastalıkları veya idrar yolu hastalıkları gelişir, çişiniz tekrar böbreklere geri kaçabilir. Çişini tutma, böbreklerini yorma” dedi. Ali Arda, Türk Böbrek Vakfı tarafından sanal ortamda açılan ‘Obez Market’ ile ilgili de bilgi verdi. Seminerin sonunda, öğrencilere şeker ve tuz tüketimi, böbrekler ve sağlıklı beslenme ile ilgili kitaplar hediye edildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU