Cumhuriyetin temelinde Türk Ocakları'nın harcı vardır

Çerkezköy'de yaklaşık 2 yıl önce temsilcilik olarak faaliyete başlayan ve bir süre önce şube statüsüne gelen Türk Ocakları Çerkezköy Şubesi'nin açılışı cumartesi günü

GÜNDEM 8.12.2019 12:00:00 0
Cumhuriyetin temelinde Türk Ocakları

Hayri Batur Caddesi Kaynak İş Merkezi’ndeki dernek binasında düzenlenen açılış törenine Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı İbrahim Öztek, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Enver Bayram, Nedim Yılancı, İYİ Parti Meclis Üyesi Dilek Köksal, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, Ehlibeyt Dergahı Alevi Dedesi Seyyid Sinan Boztepe, Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Çalışkan, Türk Diyanet Vakıf-Sen Kocaeli Şube Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Kocaeli Başkanvekili Mehmet Ali Karadaşlı ile çok sayıda davetli katıldı. 

 

 

“TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ YARARINA ÇALIŞAN BİR DERNEĞİZ”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Türk Ocakları Çerkezköy Şube Başkanı Burak Candaş, “Bizler yaklaşık 1 buçuk-2 yıl önce bu meşaleyi yakmaya niyetlendiğimiz anda ilk önce kendimize rehber olarak aldığımız büyüklerimizi düşünerek ‘onların açtığı bu kutsal yol niye Çerkezköy’de yok’ düşüncesiyle yola çıktık. Ziya Gökalp’lerin, Ömer Seyfettin’lerin, Mehmet Emin Yurdakul’ların, Yusuf Akçura’ların, Abdullah Suphi’lerin ocağı burada niye yok diye yola çıktık. Tekirdağ Şube Başkanımız Hasan Ergen’in de yardımlarıyla, genel merkezimizin de oluruyla bir temsilcilik olarak yola çıktık. Birkaç arkadaş dertlenerek çıktığımız bu yolda yaklaşık 2’nci senemizde seviyeli, kültürlü, güzel bir sohbet ortamı getirdik Çerkezköy’de. Hiçbir siyasi kaygı gütmeyen, tek gayesi Türk milliyetçiliği olan, bu konuda ülkemizdeki tüm vatandaşları da kucaklayan bir yapıyla yola çıktık. Şuana kadar güzel bir şekilde gidiyoruz. Belediye başkanımız da bize belediyenin çeşitli imkanlarını sundu. Ortak programlar da yaptık. Bu gibi STK’larda yerel yönetimlerin desteği bizim için önemlidir, moral ve motivasyon açısından. Arkadaşlarımızla birlikte çıktığımız bu yolda bugün buraya kadar geldik. Bu sene de genel başkanımızın ve genel merkez yönetimimizin onayıyla şube haline geldik. Artık Çerkezköy’ün güzel bir derneği daha var. Ama bu dernek diğerlerinden çok eski ve çok farklı. Hiçbir menfaat kaygısı olmayan, tamamen toplum yararına, devlet, millet yararına, Türk milliyetçiliği yararına çalışan bir derneğimiz var. Bu konuda da Çerkezköy’ün desteğini bekliyoruz. ” dedi. 

 

 

 

 

CUMHURİYETİN TEMELİNDE TÜRK OCAKLARININ HARCI VAR

 

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz de “Temsilcilikte gösterdiği performansla şube olmayı hak ettiğini ortaya koyan değerli Burak Candaş kardeşim ve onun başkanlığındaki heyeti kutluyorum” dedi. Türk Ocakları’nın bu topraklarda varlığını idame ettiren en eski sivil toplum kuruluşu olduğunu dile getiren Öz “1912 yılında kurulmuştur. Osmanlı Devleti’nin dağılmakta olduğu bir dönemde Türk milletinin yeniden bir hayat hamlesi kazanması için kurulmuş bir ocaktır. Bu ocağın temelinin atılmasında o dönemin aydınlarının çok önemli bir rolü var, ama gençliğin de çok önemli bir katkısı vardır. Önce 190 tıbbiyeli öğrenci kendi aralarında toplantılar yaptı, daha sonra başka gençler de onlara katıldı. Büyüklerine başvurdular, Türk Ocakları’nı kuran diğer büyükleri de onların istekleri doğrultusunda bu cemiyeti kurdu. Derdimiz Türk vatanının birliği, bütünlüğü, Türk Devletinin bekasıdır. O zaman Osmanlı Devleti’ni nasıl ayakta tutarız derdine düştüler.1. Cihan Harbi sonucunda devletimiz büyük bir mağlubiyete uğradı. İçinde bulunduğumuz ittifak esas mağlubiyete uğradı. Topraklarımızı işgale uğradı. İşgal döneminde Misak-ı Milli’yi ilan ettik. Sonra İstanbul resmen işgal edildi. O resmen işgalde ilk kapısına uğranılan yerlerden birisi Türk Ocaklarıdır. İzmir’in işgalinin protestolarını hem İstanbul’da hem de İzmir’de ilk yapanlar Türk Ocaklarıdır. İstanbul Misak-ı Milli’nin ilanından sonra tekrar işgal edilince Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağrısıyla milli mücadeleye destek verdiler. Cumhuriyetin temelinde Türk Ocaklarının harcı var. O dönemde Türk Ocakları Türkiye’nin bütün coğrafyasına yayıldı. Özellikle Cumhuriyetin getirdiği yeniliklerin halk nazarında yerleşmesi için Türk Ocakları büyük bir faaliyet gösterdi” dedi. 

 

“MİLLETİN BİRLİĞİ, DEVLETİN BEKASI İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRDIR”

 

Bugün ülkemizde pek çok sivil toplum kuruluşunun olduğunu söyleyen Öz “Farklı bir dönemdeyiz. Çeşitlenmeler var. Ama şunu hiçbir zaman unutmayacağız. Türk Ocakları ilhamını, köklerini Türk tarihinin tamamından alır ve bu tarihin son safhası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda harcı vardır. Bu devletin ilelebet payidar olması için ve milletimizin birliği, beraberliği için biz kültürel alanda, bilim alanında, eğitim alanında, sosyal alanda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kuruluşundan itibaren parti siyasetinin dışında kalarak ama Türk milletinin birliği, devletinin bekası çerçevesinde her türlü kuruluşla işbirliği yapmaya hazırdır. Biz vatanın birliğinden ve bütünlüğünden yana olan herkesle birlikte olmaya devam edeceğiz. Parti siyasetinin dışında kalarak ama Cumhuriyetimizi, devletimizin ve milletimizin devamı için” dedi. 

 

 

 

 

“TÜRK MİLLETİNE HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEKTİR”

 

Türk Ocaklarının gönüllülük esasına dayandığını söyleyen Mehmet Öz “Gerçek manada bir sivil toplum kuruluşuyuz. Tabi ki Türkiye ise sınırlı değiliz. Dünyada nerede Türk varsa onunla ilgiliyiz. Türk dünyasının meseleleri bizim meselemiz. Bugün Doğu Türkistan’da bir problem var. Çin’in orada eğitim kampı adı altında insanları adeta tıktığı toplama kampları var. Bunlar bizi ilgilendiriyor. Esasen dünyanın neresinde mazlum varsa bizim onlarla da ilgilenmemiz lazım. Ama tabi ki önce can, sonra canan. Dolayısıyla dünyanın neresinde Türklüğün problemi varsa Türk Ocakları bununla ilgilenir. Şubelerimiz bulundukları yerlerde oranın mahalli problemleri ile ilgilenecekler ama biz esas itibariyle genel olarak milli meselelerle ilgilenen ve onlara çözüm getirmeye çalışan bir kuruluşuz. Bunu da tamamen hasbi bir biçimde, herhangi bir çıkar gözetmeden, gönüllü bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu manada Çerkezköy’de şubemizin açılışı hakikaten önemlidir. Türk Ocağı inşallah Türk milletine hizmet etmeye, Türkiye Cumhuriyeti’nin ayakta kalması, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın söylediği gibi ilelebet payidar olması için çalışmalarına devam edecektir. İnşallah bu şubemiz de bu faaliyetlere katkı vermeye devam edecektir. Şubemizin hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu. 

 

AÇILIŞ YAPILDI

 

Türk Diyanet Vakıf-Sen Kocaeli Şube Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Kocaeli Başkanvekili Mehmet Ali Karadaşlı tarafından okunan duanın ardından protokol üyeleri ve davetliler tarafından kurdele kesilerek şubenin açılışı yapıldı. Şube Başkanı Burak Candaş tarafından Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’e hediye takdim edilirken, Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek tarafından açılış dolayısıyla Burak Candaş’a üzerinde fotoğraflarının yer aldığı plaket verildi. Öztek, Mehmet Öz’e de Aydınlar Ocağı’nın bayrağı ile kitap hediye etti. Mehmet Ali Karadaşlı’ya plaket takdim edilmesinin ardından Grup Volkan Solisti Mustafa Altunkaynak müzik dinletisi sundu. Müzik dinletisinin ardından derneğin bir yıllık faaliyetlerini içeren resim sergisi gezilirken, program kokteyl ile devam etti. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU