ÇTSO'da işletmecilere 'etiketleme' anlatıldı

Çerkezköy Kaymakamlığı ve Çerkezköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle, "Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Semineri" düzenlendi.

GÜNDEM 4.12.2019 17:02:00 0
ÇTSO

Dün saat 13.30'da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde ilk olarak Tekirdağ İl Müdürlüğü'nden Veteriner Hekim Eda Göktepe, 'Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği" hakkında hazırladığı sunum ile katılımcıları bilgilendirdi. 

 

"ETİKET GIDANIN KİMLİĞİDİR"

 

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'nin 1.1.2020 yılında yürürlüğe gireceğini kaydeden Göktepe, "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği 26 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmiş, bağlı kılavuzda hemen akabinde 17 Temmuz 2017'de yayımlanmıştır. Konumuz etiketleme, ben ilk olarak etiketi tanımlamak istiyorum. Etiket aslında gıdanın kimliğidir. Bizim kimliklerimizden farklı olarak aslında ölüm tarihi belirlenir. Peki hedef kitlemiz ne? Hedef kitlemiz, tüketiciler. Amaçta tüketicilerin üst düzeyde korunmasını sağlamak. Etiketler ile ilgili sıkıntılarımız da; çok fazla teknik terim içermesi, çok küçük yazılması, yazılanların anlaşılamaması ve benzeri." dedi. Etiketteki sorumluluklardan da bahseden Göktepe, "Etikette sorumluluk; gıdayı kendi adı veya ticari unvanı adı altında piyasaya arz eden gıda işletmecisine aittir. Bilgilendirmeden gıda işletmecisinin kendisi sorumludur. Eğer ürün ithal edilen bir ürün ise ithalatçı sorumludur." şeklinde konuştu. 

 

"AYNI GÖRÜŞ ALANINDA OLMASI GEREKİYOR"

 

Zorunlu bilgilerden de bahseden Göktepe, "Gıdanın adı, bileşen listesi, alerjen bildirimleri, belirli bileşenlerin veya bileşen gruplarının zaman zaman miktarlarının belirlenmesi gerekir. Bunlar mevzuatı saklı kalmak koşuluyla diye zaten yönetmelikte belirtiliyor. Gıdanın net miktarı, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) yada Son Tüketim Tarihi  (STT), özel muhafaza koşulları, gıda işletmecisinin adı, ticari unvanı, adresi, kayıt numarası veya tanımlama işareti, menşe ülke, gerekiyorsa kullanım talimatı, alkol bileşenleri içerenlerde alkol derecesi ve beslenme bildirimi etiket üzerinde bulunması gereken zorunlu bilgilerdir. Bunların etiket üzerinde aynı görüş alanında olması gerekiyor. Aynı görüş alanı dediğimiz şey, paketi elimize aldığımızda tek bir bakış açısından baktığınızda gördüğünüz alan görüş alanını göstermektedir. Bu üç bilgide yani gıdanın adı, net miktarı, varsa alkol derecesi aynı görüş alanı içerisinde belirtilmelidir." ifadelerini kullandı. 

 

"BUNUNLA İLGİLİ BİR SÜRÜ ŞİKAYET VAR"

 

Etiketteki en büyük sıkıntının son tüketim tarihlerinin silinebilir olması olduğunu kaydeden Göktepe, "Özellikle yoğurt kaplarında kapakların ayrılması ve STT'nin, üretim tarihinin ve parti numarasının bu kapaklarda yazılması. Bununla ilgili değiştiriliyor diye bir sürü şikayetler geliyor. Bakanlık yanlış hatırlamıyorsam Mayıs ayında bununla ilgili bir yazı göndermişti. Özellikle bu kapakların ambalaja tamamen sabit olması, çıkartılamaması yada STT'nin başka bir yüzde belirtilmesi gerekiyor diye. Peki son tüketim tarihi nedir? Son Tüketim Tarihi; mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdalarda bulunur. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir." dedi. 

 

"STT VE TETT MUTLAKA BELİRTİLMELİ"

 

STT yada TETT ile ilgili en önemli noktanın, bu ibarelerin açık bir şekilde etiket üzerinde bildirilmesi olduğunu kaydeden Göktepe, "Etikette ön yada arka yüzde mutlaka açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Etiket üzerinde açıklama yazıldığında atıfta bulunulabilir, mesela 'Son Tüketim Tarihi paketin altında yer almaktadır' gibi bir ibare yer alabilir." dedi. Otomatik Satış Makineleri ile bilgi de veren Göktepe, "Bunlarla ilgili bir takım şikayetler alıyoruz. Özellikle CİMER'den ve Alo Gıda'dan şikayetler geliyor. 'Burada sorumlu kimdir?' diye bir soruyla karşılaşıyoruz. Sorumlu özellikle içecek dolapları için konuşuyorum, bu dolapların dolumunu yapan kişi tesisin işletmecisiyse sorumlu odur. Eğer makinenin getirildiği firmaysa firma sorumludur." şeklinde konuştu. Mesafeli satıştan da bahseden Göktepe, "Mesafeli satış dediğimiz; televizyon, bilgisayar, telefon aracılığı ile yada e-ticaret aracılığı ile aldığımız ürünler. Bunlarda sorumluluk ürünü üretip pazarlayan kişidedir yada aracı tarafından sağlanıyorsa, bir aracıdan satın alıyorsanız eğer aracı firma etiket bilgilerini size iletmek zorundadır." şeklinde konuştu. 

 

"ÇARPICI BİR TAKIM RAKAMLAR VAR"

 

Veteriner Hekim Eda Göktepe'nin sunumundan sonra, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Gıda Mühendisi Halide Çetin Öz, 'Gıda İşletmelerinde Genel Hijyen Gereksinimleri' konulu sunumunu yaptı. Öz, "Çarpıcı bir takım rakamlar var. Her yıl dünya genelinde 351 bin ortalama gıda zehirlenmesi kaynaklı ölüm görülüyor. Bunlardan 52 bin tanesi bizim başımızın derdi olan tavuk kaynaklı salmonella zehirlenmesi. Türkiye'de sadece gıda zehirlenmesi odaklı ölümün görüldüğü teşhisi yok." dedi. Öz, "'Güvenilir Gıda' ve 'Güvenilir Olmayan Gıda' var. Güvenilir Gıda; tüm aşamalarında hijyen kurallarına riayet edilen ama aynı zamanda izlenebilirliği de sağlanan gıdadır. Güvenilir Olmayan Gıda ise, hijyen kurallarına uymayan, izlenebilirliği sağlanamayan gıdadır."  ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Buse SERİN