Çetin: Az kişiyle çok iş yapmak zorundayız

Kapaklı Belediye Meclisi'nin Aralık Ayı Olağan Toplantısı dün saat 14:00'da Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında yapıldı. İşten çıkarılan 8 personel dolayısıyla za

GÜNDEM 3.12.2019 17:54:00 0
Çetin: Az kişiyle çok iş yapmak zorundayız

Toplantı öncesi konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, geçtiğimiz hafta yaptıkları Ankara temasları ile ilgili bilgiler verdi. Kapaklı’nın sorunlarıyla birlikte büyüyen bir yer olduğunu dile getiren Çetin, bu sorunları çözmek için temaslara devam ettiklerini, bundan sonra da ilçenin ihtiyaçlarını Ankara’ya iletmeyi sürdüreceklerini söyledi. Bürokratik bazı sorunlar yaşanan hastane projesinin ihalesinin yakın bir zamanda yapılmasını beklediklerini kaydeden Çetin, Yıldızkent Kavşağı ile ilgili temaslarının da devam ettiğini söyledi. Başkan Çetin, konuşmasının ardından Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getiren Gökhan Çevik’i tanıttı. 

 

“KONU YÜZEYSEL OLARAK AYDINLATILSIN”

 

CHP’li Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan’ın, 4B Sözleşmeli Memur olarak çalışan 8 işçinin hangi gerekçelerde işten çıkarıldığını sordu. Mustafa Çetin’in seçim döneminde kimsenin ekmeği ile oynamayacağına dair söylemlerde bulunduğunu anımsatan Erkan, “Eğer bu arkadaşlar seçim üzeri siyasi maksatla alınmış arkadaşlarsa sizinle beraberim, ama bu arkadaşlar uzun yıllardır belediyemize hizmet eden arkadaşlarsa bende ve kamuoyunda tereddüt olur” dedi. Belediye bünyesinde ikinci bir şirket daha kurulduğunu ve orada da istihdamlar sağlanacağını kaydeden Erkan, bu konuda meclisin bilgilendirilmesini istedi. Şirketlerden bir tanesinin Personel A.Ş. olduğunu, ikinci şirketi de belediye üzerinden yürütemeyecekleri faaliyetler için kurduklarını kaydeden Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kent A.Ş.’nin arka planda işin mutfak ekibi olarak çalıştığını ve projeler ürettiklerini söyledi. 

 

SEÇİM MEYDANLARINDA NASIL BAYRAK SALLADIKLARINI GÖRDÜK”

 

Memurların siyasi olmaması gerektiğini dile getiren Başkan Çetin, “Bizim memurlarımızın seçim meydanlarında nasıl bayrak salladığını gördük, yine bir şey demedik” dedi. Göreve gelmesinin ardından hem müdürlerle hem de personellerle defalarca konuştuğunu söyleyen Çetin, verim alamadığı bazı isimlerin olduğunu belirtti. Aslında listenin daha kalabalık olduğunu, fakat birer şans daha vermek istediğini kaydeden Çetin, “Sözleşmeli sayımız azaldı, daha da azalacak. Çünkü memurla ilgili mevzuatlardan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı memurlarımızı değerlendirebileceğimiz başka dairelere kaydırıyoruz. Öte taraftan bakıyoruz personel fazlalığımız var” bunun da ciddi bir maliyetinin olduğunu söyledi. 

 

YILLIK MALİYETİ 700 BİN TL

 

İşten çıkarma kararının siyasi bir karar olmadığını söyleyen Başkan Çetin, “Bir oylayalım isterseniz; AK Partili kaç belediye meclis üyemizin akrabası var? Bir kişinin var o da Adem Sekmen. Peki Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerimizden kaçının akrabası çalışıyor? Kemal Kenar’ın kızı, Mustafa Önder’in bir tanıdığı, Muzaffer Yıldıran’ın oğlu, Ender Dubaz’ın yeğenleri, Erol Özkan’ın kızı, yine CHP İlçe Başkanı’nın kızı, İrfan Mandalı’nın yeğeni. Bu böyle uzayıp gidiyor. Ben bu isimlerden faydalandığımı düşündüğüm için dokunmadım. Ama ilerleyen zamanda sayımız çok fazla” dedi. İşten çıkarttıkları 8 kişinin belediyeye yıllık maliyetinin 700 bin TL olduğunu kaydeden Çetin, verimli olan personellerle yola devam edeceklerini söyledi. Personel maaşlarının büyük bir gider olduğunu söyleyen Başkan Çetin, personel sayılarının yüzde 30’un üzerinde olduğunu dile getirerek “Ya giderleri kısacağız ya geliri arttıracağız” dedi. 

 

“AZ KİŞİYLE ÇOK İŞ YAPMAK DURUMUNDAYIZ”

 

İnşaat sektöründeki dur5gunluk nedeniyle belediyenin gelirlerinin düştüğünü, her ay ciddi bir açık verdiklerini söyleyen Çetin, “Bu yüzden biz az kişiyle çok iş yapmak durumundayız. Tüm belediyede kadro çalışması yapıyoruz. Bir liste yapacağız ve bu listede kim, nerede, nasıl değerlendirilecek buna bakacağız. Benim akrabam yok belediyede, komşum da yok, meclis üyelerimizin de yok. Alacaksak hakikaten bize fayda sağlayacak müdürlerimizin yükünü hafifletecek personel alalım istiyorum. Memurlarımızın bir kısmının da başka yere tayini çıkarsa seve seve imzalarım” diyerek bunda bir art niyet olmadığını, kimsenin ekmeği ile oynamak istemediğini söyledi. Kurumsallaşmaları gerektiğini söyleyen Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “İnanın bu arkadaşların birçoğu katkı vermiyor, belediyeye gelmiyor, bol bol izin kullanıyor; öte yandan çok masumane bir şekilde gerçekten iyi niyetli bir şekilde iş verilmeyen arkadaşlarımız var. Yeni müdürlüklerle elimizdeki kadroyu bir yerde değerlendirme peşindeyim” ifadelerini kullandı. 

 

“MADEM SIKI BİR POLİTİKA UYGULUYORSUNUZ BUNU DA UYGULAYIN”

 

CHP’li meclis üyelerinin yeni personel alınıp alınmadığı sorusu üzerine konuyla ilgili bilgi veren Çetin, bir başkan yardımcısı aldıklarını,  çay bahçelerinin takibini yapması için bir kişiyi aldıklarını, Bilgi İşlem Müdürlüğü için tecrübeli bir kişi aldıklarını belirtti. Başkan Çetin’in siyaseten, ahbap çavuş ilişkisine dayalı personel değil, belediyeye katkı sağlayacak personel almak istediklerini söylemesi üzerine söz alan CHP’li Meclis Üyesi Nalan Çolak, bu personellerin performans araştırmasının yapılıp yapılmadığını sordu. Çolak, ‘’5 yıldır hizmet veren ve her işin başında olan 8 personelimizin bu şekilde işten çıkarılmasını ben hiçbir şekilde tasvip etmiyorum” derken, Başkan Çetin de Çolak’a “15 yıldır yapılan bu kadrolaşmayı tasvip ediyor musunuz? İlçe Başkanı’nın kızı, meclis üyelerinin kızı hepsi burada” sözleri ile cevap verdi. Başkan Çetin’e Memurların yılbaşında aldığı primlerden fedakarlık yapıp yapmayacaklarını soran Çolak “ Madem sıkı bir politika uyguluyorsunuz bunu da uygulayın” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Ender Dubaz da Başkan Çetin’e Kent A.Ş’de AK Parti Kapaklı İlçe yönetiminden isimlerin olup olmadığını sordu. Bunun üzerine konuşan Belediye Başkanı Çetin, Kent A.Ş’nin belediyenin bir iştirak şirketi olduğunu ve oraya kendisinin güvendiği isimlerin alındığını belirtti. Orada çalışanların memur olmadığını söyleyen Çetin, şirketin belediyeye katkı sağlamaması durumunda kapatılabileceğini de belirtti. İkili diyalogların ardından Başkan Mustafa Çetin tarafından sükunetin sağlanması ile birlikte mecliste gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. 16 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda bazı gündem maddeleri ilgili komisyonlara havale edildi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU