"Çocuklarınıza eşit bireyler olduklarını anlatın"

Tekirdağ Barosu ve Çerkezköy Kent Konseyi işbirliğinde 'Kadına Şiddet' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşma yapan Tekirdağ Baro Başkanı Avukat Sedat Tekneci, "Bence burada bir baro başkanı olarak kadı

GÜNDEM 26.11.2019 13:43:00 0
"Çocuklarınıza eşit bireyler olduklarını anlatın"

Panel önceki gün saat 16.30'da Çerkezköy Kent Konseyi Konferans Salonu'nda yapıldı. Panele; Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol, Tekirdağ Baro Başkanı Avukat Sedat Tekneci, Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün, Kızılay Çerkezköy Şube Başkanı Hasan Karaca, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, Çerkezköy Kadın Girişimcileri Derneği (KAGADER) Başkanı Zeynep Bozkurt, Trakya Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler Derneği (TRAMDED) Başkanı Rüstem Tuna, CHP Çerkezköy İlçe Başkan Adayı Ayfer Dönmez, avukatlar ve vatandaşlar katıldı.  

"BİR FELAKET İLE FARKINDALIK OLUŞTURULUYOR"

Panelin açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol, "Tekirdağ Barosu ile beraber 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir panel düzenledik. Kadın Hakları Komisyonu üyeleri arkadaşlarımız da bu paneli üstlenmiş oldular, onlara da teşekkür ederiz. Maalesef Türkiye'de kadına karşı şiddet haberlerini duyuyoruz, bunlarla karşılaşıyoruz. Yalnız bugün burada konusu geçecek olan panelin nedeni 25 Kasım 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde bağımsızlık hareketi düzenlenirken 3 genç kız kardeş de burada öncülük yapıyorlar. Ve dolayısıyla o gün bağımsızlık mücadelesini gerçekleştirecek olan bu kardeşler bir şekilde kayboluyorlar ve 3'ü de aynı anda maalesef bir uçuruma atılmış olarak ve ayrıca tecavüze uğramış olarak ölü bulunuyor. Dominik’te başlayan bu süreç dünyada çok büyük bir sembol haline gelecek farkındalığa ve tartışmalara konu oluyor. Böyle bir felaket ile bu farkındalık oluşuyor. Birleşik Milletler 25 Kasım 1999 yılında uluslararası bir karar alıp kadına yönelik şiddetin farkına varmak adına farkındalık günü ilan ediyorlar ve dolayısıyla bizlerde yine Tekirdağ Barosu ile beraber, belediye başkanımız Vahap Akay'ın desteği ile Çerkezköy'deki billboardlara algı anlamında gösterilecek afişler astık." ifadelerini kullandı. 

SADECE EKİM AYINDA 36 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Tuncay Üstünol'dan sonra Tekirdağ Baro Başkanı Avukat Sedat Tekneci bir konuşma yaptı. Tekneci, "25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Gerçekten kadına şiddet kavramı her geçen gün artıyor. Özellikle sosyal medyada olsun, haberlerde olsun izlediğimiz zaman görüyoruz ki kadına karşı şiddet azalacağına daha çok artıyor. Sadece Ekim ayında 36 kadın; eşi, sevgilisi yada ailesi tarafından bir şekilde öldürüldü. 1 yılda 360'a yakın kadın şiddete maruz kaldı. Kadına şiddeti sadece ölümlü olarak düşünmeyin. Kadına karşı psikolojik baskılar da bir şekilde şiddet. Özellikle İstanbul Sözleşmesi ve anayasamızda yapılan değişiklikler ile kadına şiddete karşı önemli yasalar kazanıldı. Bence burada bir baro başkanı olarak sorunun sadece yasalarla düzeleceğine inanmıyorum. Bence çok küçük yaşlardan itibaren bu eğitimi vermek lazım. Anne ve babalar epey büyük bir görev düşüyor. Çocuklarınız kız yada erkek olsun fark etmez, onlara eşit bireyler olduğunu anlatmanız lazım. Ben birkaç tane de örnek vermek istiyorum. Örneğin erkek çocuklara sünnet törenleri yapılıyor, küçücük çocuklara asalar, pelerinler alınıyor. Herkes önünden geçiyor. Küçücük yaşta çocuk kendini kız kardeşlerinden yada kız arkadaşlarından üstün görüyor. Anne babalar erkek çocuklarını önde tutan yetiştirme tarzlarına devam ettiği sürece çatışmalar, şiddetler devam edecek." şeklinde konuştu. 

"HİCAP DUYUYORUZ"

Baro Başkanı Tekneci'nin ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, "Bugün kadına yönelik şiddeti konuşuyor olmaktan, cinsel istismarı konuşuyor olmaktan, son dönemde artan bir sayıyla bunları Türkiye'de bu topraklarında yaşıyor olmaktan hicap duyuyoruz. Türkiye'de Cumhuriyet tarihinde kadına en önemli haklardan birini tanıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kadına seçme ve seçilme hakkını verdiği en önde gelen ülkenin evlatları olarak o günlerde kadın haklarını yerinde teslim eden bir anlayış ile başlayan Cumhuriyet yılları öyle noktaya geldi ki artık kadına şiddetin artan şekilde konuşulduğu, kadın hakkının teslim edilmesi gerekliliklerinin konuşulduğu, kadın kotalarının olması gerektiği konuşulan dönemleri nedense konuşmaya başladık. Aslında bu dönemden bir sonuç çıkarma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum." dedi. 

"YÜKSEK SESLE KONUŞUYOR OLMAMIZ LAZIM"

Akay konuşmasının devamında, "Geldiğimiz noktadan Türkiye'nin, yaşadığımız toprakların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, kadınlarımızın bu durumunu ve kadına yönelik şiddeti var olan haliyle nasıl iyileştirebiliriz, hangi eğitimlerden geçerek bu toplum yeniden normal haline gelebilir bunları korkmadan, yüksek sesle konuşuyor olmamız lazım. O yüzden yapılan bu gibi panelleri, organizasyonları önemsiyoruz. İnşallah bizler bu topraklarda kadına yönelik şiddetin konuşulmadığı, kadının toplum nazarındaki yerinin konuşulmadığı, barışın, kardeşin ve huzurun tesis edildiği bir toplumda geleceğe umutla bakacağımızı düşünüyorum, hissediyorum ve talep ediyorum. İnşallah kadına şiddet haberlerini duymaktan bu toplum kendini kurtarır." ifadelerine yer verdi.  

"ŞİDDET SADECE FİZİKSEL DEĞİLDİR"

Başkan Akay'ın konuşmasının ardından Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyeleri Avukat Sena Açil ve Ege Asena Afyon, kadına şiddet ile ilgili neler yapılması gerektiği, böyle bir olay ile karşılaşıldığında yada başka insanlar böyle bir olay ile karşı karşıya kaldığında neler yapılması gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirdiler. Avukat Ege Sena Afyon, "Kadına şiddet; ister kamusal ister özel alanda olsun kadına sadece kadın olduğu için yöneltilen şiddettir. Bu şiddetin sadece fiziksel olmasına hiçbir şekilde gerek yok. Bu şiddet psikolojik olabilir, ekonomik olabilir, cinsel yönden şiddet olabilir. Kadına yönelik şiddet kanunlarla yasalar çerçevesinde düzenlenmiştir. Şiddetle mücadele kapsamında yönetmelikte birçok kanun bulunmaktadır ve önemlisi bunlardan İstanbul Sözleşmesi'dir." şeklinde konuştu. 

"EKONOMİK ŞİDDET OLARAK ADLANDIRILIYOR"

Şiddet deyince genelde kadınların aklına yüzde 90 fiziksel şiddetin geldiğini söyleyen Avukat Sena Açıl da, "Ama aslında burada bahsettiğimiz ekonomik şiddette var. Ekonomik şiddete özellikle değinmek istiyoruz. Çünkü bu sosyal yaşantıda kadınların başına çok sık gelen bir şey, özellikle ev hanımlarının başına gelen bir şey. Eşinizin size pazara giderken bile para vermemesi örnek gösterilebilir. Yani genelde ev hanımlarının ekonomik geliri olmuyor, eşleri tarafından kendilerine para verilmiyor. Bunu ekonomik şiddet olarak adlandırıyoruz. Eşinizin size değer vermemesi, hakarette bulunması psikolojik şiddet. Yani aklınıza sadece fiziksel şiddet gelmemeli, psikolojik olarak sizi kötü etkileyen şeylerde şiddettir." ifadelerini kullandı. 

Haber / Buse SERİN