"Uluslararası anlamda stratejik bir toplantı"

Avrupa Birliği Bölgesel İşbirliği Toplantısı 27 Kasım Çarşamba günü Edirne Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılacak. Toplantı ile ilgili açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, &quo

GÜNDEM 25.11.2019 11:37:00 0
"Uluslararası anlamda stratejik bir toplantı"

Edirne Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından ortaklaşa yapılacak toplantı Edirne Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılacak. Toplantıya, Türkiye’ye ilk defa gelecek olan Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz’de katılacak. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakçı’da toplantıya katılarak bir konuşma yapacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “3 ülkenin sınırındaki şehrimizde uluslararası anlamda stratejik bir toplantı gerçekleştireceğiz. Davetim üzerine toplantı için ilk defa Türkiye’ye gelecek olan Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz’in de katılacak olması ülkeler arasındaki işbirliklerinin yerinde görülmesi ve değerlendirilmesi anlamında çok şey ifade ediyor." ifadelerini kullandı.

TÜM HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bir süre önce Belçika’da yapılan ve konuşmacı olarak katıldığı Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi’nde görüştüğü ABBK Başkanı Karl-Heinz Lambertz’e Edirne’nin üç ülkenin sınırında bir şehir olduğunu ve Bulgaristan ile sınır ötesi işbirliği çalışmaları yaptığını söyledi. Gürkan, uluslararası bölgesel işbirliği anlamında Edirne’nin önemine değinerek, Lambertz’e böyle bir toplantının Edirne’de de yapılmasını teklif etti. Yapılan görüşmeler neticesinde Avrupa Birliği Bölgesel İşbirliği Komitesi Toplantısı’nın 26-27 Kasım tarihlerinde Edirne’de yapılması planlandı. Uzun zamandır toplantı için Türkiye Belediyeler Birliği ile ortak çalışma yürüten Edirne Belediyesi tüm hazırlıklarını tamamladı.

KATILIM YOĞUN OLACAK

26 Kasım Salı günü  toplantı için Edirne’ye gelecek heyette Avrupa Birliği’nin konu ile ilgili delegasyon üyeleri, Türkiye’den çok sayıda da Belediye Başkanı ve bürokrat ile Yunanistan ve Bulgaristan’dan Belediye Başkanları yer alacak. Toplantıda, “Sınır ötesi ve Bölgesel İşbirlikleri” konusunda görüşmeler yapılacak. Toplantıda ev sahibi olarak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı & Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, Avrupa Sınır Bölgeleri Birliği Genel Sekreteri (AEBR) Martín Guillermo Ramirez’in yanı sıra, Kırklareli Belediye Başkanı  Mehmet Siyam Kesimoğlu, Ankara Keçiören Belediyesi Meclis Üyesi Cemal Baş, AB Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Finansal İşbirliği ve Proje Yürütme Daire Başkan Vekili Bülent Özcan, Bulgaristan’dan Kırcaali Belediye Başkanı, Hasan Azis, Yunanistan’dan Orestiada Belediye Meclis Üyesi Papadopoulos Adamantios ile Yunanistan Evros Bölgesi Vali Yardımcısı ve Avrupa Bölgeler Komitesi Üyesi Dimitrios Petrovits (GR/EPP) konuşmacı olarak konuşma yapacak.

"STRATEJİK BİR TOPLANTI"

Heyete katılanlar ayrıca 26 Kasım Salı günü Yunanistan Orestiada ve ardından Bulgaristan Lubimets’e geçerek bölgede incelemelerde bulunacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplantının bölgesel işbirliğine yönelik önemine değinerek, “3 ülkenin sınırındaki şehrimizde uluslararası anlamda stratejik bir toplantı gerçekleştireceğiz. Davetim üzerine toplantı için ilk defa Türkiye’ye gelecek olan Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz’in de katılacak olması ülkeler arasındaki işbirliklerinin yerinde görülmesi ve değerlendirilmesi anlamında çok şey ifade ediyor." ifadelerini kullandı.

"EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN MUTLUYUZ"

Türkiye’nin de katılımcısı olduğu Interreg IPA Sınırötesi programının faydalanıcısı olarak Edirne Belediyesi’nin de bu kapsamda Bulgaristan ile projeler yaptığını hatırlatan Gürkan, “Türkiye Belediyeler Birliği ile ortaklaşa yaptığımız bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluyuz. Bölgemiz için çok önemli bir çalışma toplantısı olacak. Bazı konular Avrupa Birliği merkezinden gelen heyet tarafından yerinde görülüp incelenecek. Avrupa’dan ve ülkemizden, ayrıca komşularımız Yunanistan ve Bulgaristan’dan da çeşitli belediyelerden katılımcıları Edirne’de ağırlayacağız. Sınır Ötesi İşbirliği konularına dair birikimlerimizi Avrupa Bölgeler Komitesi ile paylaşmanın ileriye dönük Sınır Ötesi İşbirliği ve Bölgesel Kalkınmaya dair planlamalarına ışık tutacağı, Ülkemize ve bölgemize katkı sağlayacağı inancındayım.” dedi.

Haber / Ozan URTEKİN