"Öğretmen olmak; bir çocuğun kalbinde yeniden doğmaktır" 

Mustafa Kemal Atatürk'e 'Başöğretmenlik' unvanının verildiği 24 Kasım Öğretmenler Günü, yurt genelinde olduğu gibi Çerkezköy'de de hazırlanan program ile kutlandı. Törende konuşan Çerkezköy

GÜNDEM 24.11.2019 17:46:00 0
"Öğretmen olmak; bir çocuğun kalbinde yeniden doğmaktır" 

24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama programı dün saat 11.00'de çelenk sunumu ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş tarafından çelenk sunuldu. Daha sonra, Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu'nda hazırlanan kutlama programına geçildi. Programa; Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Kar, Jandarma Komutanı Volkan Torun, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Programdan başlamadan önce, salonun girişinde oluşturulan, şehit öğretmenlerin resimlerinin de yer aldığı resim sergisi gezildi. 

"SADECE BİLGİ AKTARIMI DEMEK DEĞİL"

24 Kasım Öğretmenler Günü programı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Gümüş konuşmasına, "İlk öğretmenden başöğretmene ve bugüne kadar bu kutsal ve zorlu mesleği severek yapan tüm meslektaşlarıma dek tüm öğretmenlerimin bu güzel gününü kutluyor, her birinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum." diyerek başladı. Öğretmen olmanın; bir çocuğun kalbinde yeniden doğmak, bir sevdaya tutulmak olduğunu kaydeden Gümüş, "’Sevdamız vatan, sevdamız millet, sevdamız geleceğimiz olan yavrularımız’ diyerek tohum için toprağa girmeye gönüllü olmuştuk. Bir tane gül dermek için bin dikene su verdik, su taşıdık. Üstad Necip Fazıl'ın deyişiyle 'tomurcuk derme' sevdasına düştük. Öğretmen olmak sadece bilgi aktarımı da değildir. Nurettin Topçu'nun deyişiyle dünyanın en büyük mesuliyetine sahip insandır." dedi. 

"SEÇİL ÖĞRETMEN OLDUK"

Gümüş, "Kurtulmak için kurtarıcı olmaktan başka çare yoktur. Bu aşkla bu vatanın her karış toprağında bulunduk. Bayrakla dertleşip, toprakla birleşip, can verip devleştik. Bunun için Neşe Alten, Şenay Aybüke Yalçın, Necmettin Yılmaz, Necmettin Kuyucu, Yusuf Elitaş olduk. Bu uğurda can verdik. Seçil öğretmen olduk, Şırnak'ın bir dağ köyünde çocuklarımıza vatan, millet ve bayrak sevgisi aşılar iken eli kanlı terör örgütü tarafından hedef gösterilen, Seçil öğretmen olduk. Kıymetli öğretmen arkadaşlarım, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı elleriyle yoğuran, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında, 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirmesinde, müfredatın bilgiden beceriye, beceriden görgüye ulaşmasında sizlerin çabalarınızın emeklerinizin çok büyük payı olacaktır. İnsan yetiştirmek, aynı zamanda bir medeniyet, bir kültür inşasıdır. Bir harf yükü bir dağ yükü gibidir. Yine unutmayın ki, en çok seven öğretmen en sevilen öğretmendir." şeklinde konuştu.

"TÜKETEMEYECEĞİ TEK ŞEYİN BİLGİ OLDUĞUNU ÖĞRETİN"

Öğretmenlerin, hayatı anlatmaya çalışan sonsuz bir yolculuk olduğunu ifade eden Hüseyin Gümüş, "Öğrencilerimize iyiliğin sonsuz ve güzel, kötülüğün çirkin ve geçici olduğunu öğretin. Kıskanmamayı öğretin ona, arkadaşının başarısından mutlu olmayı, birlikte sevinçleri paylaşmayı, içinden 'neden ben değil de o' demeden her şeyin bir sonu olduğunu öğretin. Sahip olduğu bütün değerlerin bir gün keyif veremeyebileceğini, kazanılan ve harcananın bir sonu olduğunu, her şeyi tüketebileceğini, tüketemeyeceği tek şeyin bilgi olduğunu öğretin. Kitaplardan keyif almasını, hayvanlardan korkmamasını öğretin. Arıların bizi sokmasından çok, nasıl bal yaptığını anlatın. Yağmurdan sonraki toprak kokusundan keyif almasını, soğuk kış gecesinde ateş yakmayı, binlerce yıldızın altında gökyüzünü seyretmesini öğretin." ifadelerini kullandı.

 

 

"ÇANAKKALE'DE SEYİT ONBAŞI OLMAYI ÖĞRETİN"

Öğretmenlere tavsiyelerde bulunan Gümüş, "Kazandığı elli milyonun piyangodan çıkan beş yüz milyardan çok daha keyifli olduğunu öğretin. Alın terine saygıyı, bilginin en büyük güç olduğunu öğretin.  Yapabilirse bunu en büyük fiyata satmasını ama kalbini ve ruhunu kendisine saklaması gerektiğini öğretin. Basit yaşaması gerektiğini öğretin ona, çay içmekten keyif almasını, temiz kokmasını, sorgusuz sevmeyi, el yazısı ile notlar yazmayı, lafı dolandırmamayı, müziği sevmesini, sporla barışık yaşamasını ama en çok kendisini sevmesini öğretin. Kışlar ardındaki baharlardan yaşama sevinci duymayı, bir Neşet Ertaş türküsüne efkarlanmayı, bir Nasrettin hoca fıkrasına gülümsemeyi, bir şarkıyla geçip giden gençliğe hüzünlenmeyi, Mozart'ın Türk Marşıyla her daim genç kalmayı, Nuri İyem tablosunda Anadolu'yu dolaşmayı, bir Picasso resminde bütün renklerle kucaklaşmayı, vatan söz konusu ise Çanakkale'de Seyit Onbaşı olmayı ve can vermeyi öğretin. Köklerimizle yurdumuzun toprağına sarılmayı, dallarımızla dünyayı kucaklamayı, ilmin alimin önünde kul olayım kalem tutan ellere diyerek eğilen ozanların gönlünü öğretin." dedi. 

"SAYGI, SEVGİ VE MUHABBETLE SELAMLIYORUM"

İlçe Milli Eğitim Müdürü Gümüş, konuşmasının sonunda, "Koşullar ne olursa olsun bir Ömer terazisince adil olmayı, bir Ali gönlü ile bize bir harf öğretenlere kırk yıl şükran duymayı, Baş öğretmen şuuruyla ilmi, vicdanı hür nesiller yetiştirmeyi, bir ülkeyi harf harf mamur eden Mustafa Kemal Atatürk cesaretini ve bilgeliğini öğretip akıp giden zamanlar boyunca aslında bütün meselenin insan olmak, insan kalmak olduğunu öğreten ve insan yetiştiren, öğretmenim, öğretmenler gününüzü kutluyor, hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum." şeklinde konuştu. 

 

 

BİRİNCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş'ün konuşmasının ardından, tüm emekli öğretmenler adına Hacer Aktaş, Cennet Nuray Çalıklı, Ahmet Açıkgöz ve Erol Akdoğan'a, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban tarafından Hizmet Şeref Belgesi verildi. Hizmet Şeref Belgesi verilmesinin ardından resim, kompozisyon ve şiir dallarında 1'inci olan öğrencilere ödülleri verildi. Lise düzeyinde şiir dalı 1'incisi Kızılpınar Anadolu Lisesi öğrenci Yahya Yıldırım, Ortaokul düzeyinde şiir dalı 1'incisi Nurullah Narin Ortaokulu öğrencisi Nisa Nur Uluğ, Lise düzeyinde kompozisyon dalı 1'incisi Kızılpınar Anadolu Lisesi öğrencisi Hilal Taşçı, Ortaokul düzeyinde kompozisyon dalı 1'incisi Nurullah Narin Ortaokulu öğrencisi Esmanur Turan, İlkokul düzeyinde resim dalı 1'incisi Recep Arif Gabralı İlkokulu öğrencisi Dilara Konak ve Anasınıfı düzeyinde resim dalı 1'incisi Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencisi Şeniz Işık'a ödülleri Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban tarafından verildi.   

İKİNCİ OLAN ÖĞRENCİLER

Daha sonra, Çerkezköy Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli tarafından şiir, kompozisyon ve resim dallarında 2'nci olan öğrenciler; Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencisi Nurgül Karapınar, Raif Dinçkök Ortaokulu öğrencisi Ecenaz Bingöl, Özel Gülerçin Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Merve Tabala, 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi Berra Ecrin Erçevik, Atatürk İlkokulu öğrencisi Edanur Kaya, Müjgan-Serkan Karagöz Anaokulu öğrencisi Selen Keskin ve Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu öğrencisi İdil Kalem’a ödülleri verildi.

TİYATRO GÖSTERİSİ SUNULDU

Daha sonra, 3'üncü olan Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencisi Merve Dolar, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası öğrencisi Sıla Çorak, Özel Çerkezköy Uğur Ortaokulu öğrencisi Duru Çokeker, İmam-Hatip Ortaokulu öğrencisi Cemre Bozkurt, Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu öğrencisi Bulut Kılıç ve Özel Çerkezköy Uğur Anaokulu öğrencisi Asya Beliz'e ödülleri Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Kar ve Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş tarafından verildi. Ardından, 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi Esmanur Öztürk, 'Beni Kandırmışsın Öğretmenim' isimli şiiri seslendirdi. Daha sonra, Seval-Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencilerinin, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Sertaç Kılıç ve Harun ilyas Karaca yönetiminde hazırladığı 'Vatanın Bağrında Biten Güller' adli tiyatro gösterisi sunuldu. Tiyatro gösterisinin ardından, yine Seval-Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencilerinin, Müzik öğretmenleri Semih Coşkunses yönetiminde hazırladığı 'Gençlik Korosu'nu' ile kutlama programı sona erdi.  

Haber / Buse SERİN