En önemli yükümlülüğü, veri sahibini aydınlatmasıdır

 Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü İdari Bina'daki Eğitim Salonu'nda "Kişisel Verilerin Korunması, İdari ve Teknik Tedbirler" konulu seminer düzenlendi. 

GÜNDEM 21.11.2019 14:53:00 0
En önemli yükümlülüğü, veri sahibini aydınlatmasıdır

Efa Bilişim Yazılım firması tarafından dün saat 13:00’da düzenlenen seminerde konuşan avukat Sefa Karcıoğlu, “Kişisel Verileri Koruma Kanunu ve İdari Tedbirler” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Veri işleme şartlarıyla ilgili bilgi veren Karcıoğlu, bu şartları “Açık rıza, kanunlarda öngörülme, fiili imkansızlık, sözleşmenin ifası, hukuki yükümlülük, alenileştirme, hakların tesisi, korunması, kullanılması, meşru menfaat” olarak sıraladı. 

EN ÖNEMLİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ İLGİLİ KİŞİYİ AYDINLATMASI

Karcıoğlu “Veri sorumlusunun en önemli yükümlülüğü ilgili kişiyi aydınlatmasıdır. Pek çok yerden CV yükleyebilirsiniz. Pek çok firma nedense söz konusu aydınlanmayı CV’yi aldıktan sonra e-mail yoluyla yapar. Aydınlatmanın CV’yi almadan önce ilanın içerisinde yer alması gerekir. Aynı şekilde özlük dosyası oluştururken ya da bir personeli işe alırken özlük dosyasını oluşturduktan sonra değil oluşturmadan önce ilgili personeli aydınlatmanız lazım. Eğer ki potansiyel müşterileriniz, tedarikçilerinizin, hizmet sağlayanların bir takım verilerini alacaksanız sözleşme kurulduktan sonra değil ya da sözleşmenin kurulması aşamasında da değil, daha ilk temasa geçeceğiniz e-mail ile ‘Senin verilerini alıyorum. Benim aydınlatma metnim de bu’ diyerek hangi verileri hangi amaçlarla aldığınızı, bu verileri kimlerle paylaşabileceğinizi, hangi amaçlarla paylaşabileceğinizi belirtmeniz lazım” dedi. 

VERİ SAHİPLERİNİN HAKLARI

Veri sahiplerinin de bir takım haklarının olduğunu kaydeden ve bu hakları “Bilgi edinme, kişisel verilerin silinmesini ya da yok edilmesini talep etme, üçüncü kişilere bildirim yapılması, eksikliğin ya da yanlışlığın düzeltilmesini isteme, verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri öğrenme, zararın giderilmesini talep etme” olarak sıralayan Karcıoğlu, “İlgili verilerin gerçek anlamda sahibi onlar. Bizler o verileri emanet alıyoruz. Dolayısıyla ilgili kişiler, veri sorumlularıyla irtibata geçerek onlarda kendileri hakkında herhangi bir kişiler veri bulunup bulunmadığını, verilerin hangi yöntemlerle toplandığını, hangi amaçla toplandığını, bu verilerin üçüncü kişilere aktarılıp aktarılmadığını, hangi amaçlarla aktarıldığını, bu verilerin kullanılması yöntemiyle herhangi bir sonucun ortaya çıkıp çıkmadığını öğrenme hakları var. Eğer ki yanlış ve eksik bilgi varsa bunun düzenlenmesini isteme hakları var. böyle bir durumda veri sahipleri en geç 30 gün içerisinde ilgili kişiye cevap vermek zorundadır. Eğer ki ilgili kişi söz konusu cevaptan memnun kalmazsa ya da 30 gün içerisinde böyle bir cevap verilmezde Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na şikayet etme hakkı vardır. Buradaki hakların içerisinde en önemlisi unutulma hakkıdır. Unutulma hakkı ilgili kişilerin, veri sorumlusuna başvurarak kendileri hakkındaki verilerin silinmesini isteme hakkıdır. Bu hak kapsamında, artık amaç kalmadıysa o verilerin tamamını yeniden geri getirilemeyecek şekilde silmeniz, yok etmeniz gerekir” dedi. Seminer saat 17:00’a kadar sunumlar eşliğinde devam etti. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU