Diyabetle ilgili farkındalık oluşturdular

Çerkezköy Belediyesi ve Optimed Hastanesi işbirliği ile düzenlenen 'Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği'nde konuşan Op. Dr. Recep Çalışkan "Bir tercih yapmak durumundayız. İyi bi

GÜNDEM 19.11.2019 17:02:00 0
Diyabetle ilgili farkındalık oluşturdular

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Çerkezköy Belediyesi ve Optimed Hastanesi işbirliği ile ‘Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği’ düzenlendi.

 

HAYATINIZI ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEKİLDE ETKİLEYECEK

 

Diyabet konulu farkındalık etkinliğine Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ümit Zengin ile vatandaşlar katıldı. Dün saat 10:30’da Çerkezköy Belediyesi Kızılpınar Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Çalışkan, “Bu tip günlerde bu hastalıklarla ilgili sizlerde bir farkındalık yaratabilirsek bu gelecekteki hayatınızı çok önemli bir şekilde etkileyecek. Ben böyle bir sosyal etkinlik düzenleyen başta Çerkezköy Belediyesi’ne ve bunu organize eden Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum” dedi.

 

BİR ATAR DAMAR HASTALIĞI

 

Diyabeti esas takip edecek olan hekimlerin Dahiliye hekimleri ve diyetisyenler olduğunu kaydeden Çalışkan “Ama bu topyekun bir grubun takip ettiği bir hastalık. Çünkü şeker hastalığı dediğimiz olay aslında bütün vücudu etkileyen bir olay” dedi. Şeker hastalığının aslında bir damar hastalığı olduğunu dile getiren Çalışkan “Şeker hastalığı bir atar damar hastalığıdır. Damarlarla birlikte aslında sinir uçlarını da etkiliyor. Uyuşmalar, karıncalanmalar da buna ekleniyor. Bu dolaşım problemi oluşmaya başladıktan sonra aynı bir kuraklık yaratma gibi karşımıza sorunlarla çıkıyor. Sorunlar önce uçlardan başlıyor. Hastalık devam ederse bütün ayağı etkiliyor. Bir kısmı toparlanabilecek pozisyonda olurken bir kısmı tedavi edilemiyor. Ve önce parmaklar, sonra ayağın yarısı ve en sonunda da ciddi uvuz kayıplarıyla karşımıza çıkan bir süreci oluşturuyor. Bunları sizi korkutmak için mi söylüyorum, evet korkutmak için söylüyorum. Çünkü bir şeyden korkuyorsanız önlem alacaksınız demektir. Şeker hastalığı kişinin kendinde farkındalık oluşturmasına sebep oluyor. İyi bir şeker hastası, şekeriyle iyi geçinen, kendi bünyesini tanıyan, problemlerine göre kendini ayarlayan insanların ömrü, şeker hastası olmayanlara göre daha uzun olur”

 

 

“BAŞLAYINCA DURMUYOR”

 

Kesilen ayakların yarısının şekere bağlı olduğunu ifade eden Başhekim Çalışkan “Yani çevrenizde ayağı, bacağı olmayan insan gördüğünüzde bilin ki yüzde 50 ihtimalle şeker hastasıdır. Bunların önemli bir kısmı daha önce pek çok ameliyat geçiriyor. Oldu da bir ayağı kesildi. İlk ayak kesildikten sonra 3-5 yıl içinde yüzde 50’sinin diğer ayağı da kesiliyor. İş başlayınca durmuyor. Kendinizin rahat gidebileceği, iyi iletişim kurduğunuza inandığınız bir dahiliye uzmanından bir ömür boyu ayrılmayın. Ayrıca sizin yemeklerinizi düzeltecek bir diyetisyen uzmanı arkadaşımız, dahiliye uzmanı ile birlikte sizin tedavilerinizi organize edecektir. İyi baktıktan sonra bu iki arkadaşımızla bir ömür boyu bu işi götürürsünüz. Bu işlerde ehil sağlıkçıların kontrolü çok önemli. Artık pek çok hastanede şeker hastalarıyla ilgilenen hekimler dışında ilave sağlık personeli arkadaşlarımız da var” diye konuştu.

 

AYAK BAKIMI NASIL YAPILMALI?

 

Ayak bakımı ile ilgili de bilgiler veren Çalışkan “Ayak bakımı çok önemli. Diyabet hastalarında en büyük problemler ayaklarla ilgili problemler. Parmak uçlarındaki problemlerden ayakların kesilmesine kadar olan bir süreç var. Genel bünyemize iyi bakmamızın yanında ayaklarımıza da aynen gözlerimiz gibi bakacağız. Ayaklarınızı her gün ılık suyla yıkayacaksınız. Şeker hastalarında sinirlerle ilgili problemlerde his kayıpları ortaya çıkıyor. Kışın hastalarımızın ayakları üşür. Dışarıdaki sıcaklık 35-40 derece de olsa geçmez. Üşüme nedeniyle kışın ayaklarını sobanın yanına, kaloriferin üstüne koyan insanların bir kısmı o pozisyonda uyuyor ve uyandıklarında ayakları kavrulmuş oluyor. O sıcaklığı hissedemiyor. Bu, pek çok hastamızın ayaklarının kesilmesine neden olabiliyor. O nedenle ayakların ışık suyla yıkanmasını istiyoruz. Yıkandıktan sonra mutlaka yumuşak bir havlu yardımıyla başta parmak araları olmak üzere iyi kurulanmalıdır. Özellikle parmak araları mutlaka kurulanacak. Nemli kalmasını istemiyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de burada mantarların çıkması ve oradan da enfeksiyona gitmesi. Parmak araları dışında her tarafını nemlendireceğiz. Tırnakların bakımı da çok önemli. Tırnakların bakımının keserek değil törpüleyerek yapılmasını istiyoruz. Tırnak bakımıyla oluşacak bir yara bütün ayağımızı etkileyebilir. Ayaklarımızı her gün kontrol edeceğiz. Biz üstünü görüyoruz. Altını görmek için de ayna kullanmalıyız” dedi.

 

AYAKKABI SEÇİMİ

 

Şeker hastalarında ayakkabı seçiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Çalışkan “Ayağımızı kavrayan, altları yumuşak, düz olmayan, kısmen topuklu, derileri kırışmayan ve altları destekli olan ayakkabılar kullanacağız” dedi. Şeker hastalarının sigara kullanmaması gerektiğini kaydeden Op. Dr. Recep Çalışkan “Zaten bir damar probleminiz var. Bu problemi siz sigara içerek tetiklemeyin. Sigara kesinlikle önermiyoruz” diye konuştu.

 

“BİR TERCİH YAPMAK DURUMUNDAYIZ”

 

2 tane şeker hastasının yer aldığı fotoğrafı da katılımcılarla paylaşan Çalışkan “Bir tercih yapmak durumundayız. Gelecekteki hayatımız bunlardan hangisi olacak bize bağlı. İyi bir şeker hastası olursak ciddi problemleri olmayan, insanlara yardım eden biri olacağız. Ama kötü bir şeker hastası olursak vücudumuzun pek çok yerini kaybetmiş, kendi işlerimizi göremeyen ve başkalarına muhtaç olan biri olacağız. Tercih kişilerin kendisine aittir. Biz aldıkları her karara saygı gösteriyoruz. Ama gönlümüzden geçen yardım alan değil, kendi hayatını mutlu bir şekilde geçiren, sağlıklı ve etrafına yardımlarıyla ışık saçan biri olmak” dedi. Optimed Hastanesi Diyetisyeni Sinem Kaya ve Doç. Dr. Emine Binnetoğlu da katılımcılara diyabet ile ilgili bilgiler verirken, vatandaşların sorularını da yanıtladılar. Etkinliğin sonunda Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, düzenlenen programa katkılarından dolayı Optimed Hastanesi ailesine teşekkür ederek, Başhekim Op. Dr. Recep Çalışkan’a çiçek takdim etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU