'Kurtuluştan Yükselişe' konulu çalıştay düzenlendi

Malkara Belediye Başkanlığı tarafından 9.30 - 13.00 saatleri arasında Belediye Kapalı Düğün Salonu'nda "Kurtuluştan Yükselişe" temalı çalıştay gerçekleştirildi.

GÜNDEM 12.11.2019 18:50:00 0

Yerel Kalkınmanın hızlanabilmesi, şehrin dinamiklerinin harekete geçirilerek, gelişimin önündeki engellerin tespit edilebilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi için gerçekleştirilen “Kurtuluştan Yükselişe“ Çalıştayında; Malkara Kaymakamı Erkan Karahan, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, AK Parti İlçe Başkanı Gökhan Şentürk, CHP Malkara İlçe Başkanı Hülya Ertan, Malkara İlçe Müftüsü Safi Çınar, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Pasin Akbulut, Malkara İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Saraç, Malkara İlçe Sağlık Müdürü Dr. Refet Çeviker, Malkara Belediyesi Meclis Üyeleri, Malkara Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Nazif Balcı,  STK Başkanları ile Temsilcileri, Malkara Kent Konseyi Başkanı Hasan Akçay, daire müdürleri ve muhtarlar yer aldı.

‘MALKARA'MIZA HAYIRLI OLSUN’

Yapılan çalıştay ile ilgili bilgiler veren Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Nazif Balcı; “Yerel kalkınmanın hızlanabilmesi için şehir dinamiklerini harekete geçirebilmek, gelişimin önündeki engelleri tespit ederek çözüm önerilerinin belirlenebilmesi amacıyla toplandık. Yapılacak olan çalıştay Malkara'mıza hayırlı olsun.“ dedi.

‘MALKARA'NIN SORUNLARI İÇİN’

Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Nazif Balcı'nın ardından konuşma yapan Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul da “Geçtiğimiz dönem Malkara'nın sorunları ve sıkıntılarıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarımızla bir araya gelme gayretinde bulunduk. Fakat yaptığımız toplantılarda bazı eksiklikleri tespit ettik. Bunların doğrultusunda toplantının şeklini değiştirerek herkesin katılabileceği, fikirlerini söyleyebileceği ve herkesin çalışmalara ortak olabileceği toplantılara tekrar başlıyoruz. Yerel yönetime, hükümete, kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına Malkara'nın çözümünü bekleyen sorunların çözülebilmesi için ciddi görevler düşüyor. Amacımız Malkara için gereken konuları konuşup, doğru yolları bulup uygulamaya çalışmaktır. Şahsım olarak hiç bir zaman bahaneleri sorun etmeyip, aksine sorunların üzerine giden bir yapıyla yaşadığım kente hizmet etmeye çalışıyorum. Malkara'nın sorunlarına hâkim olan ve sorunların çözülebilmesinde yetkili kişiler olan bizler bugün 'Kurtuluştan Yükselişe' temalı çalıştayda toplandık. Malkara'nın sorunları için atılacak adımlara hep beraber hazır olduğumuz düşünüyorum.” dedi

‘BİZİM YEREL YÖNETİM OLARAK BİRÇOK SORUNUMUZ VAR’ 

En başta gelen sorunların Büyükşehir yasasından kaynaklanan sorunlar olduğunu kaydeden Yurdakul “Bizler bu sorunlarla ilgili yaptığımız çalışmaları Genel Merkezimize gönderdik. Büyükşehir Yasası'nda neler değişmesi gerektiğini belirten yazımızı Belediye Meclisimizin AK Parti Grup Sözcüsü Hasan Efe'ye teslim ettik. Hükümetimizin Yerel Yönetimler Yasası ile ilgili bir çalışması var. Umuyorum bu sorunlar kısa sürede çözülecektir. Daha önce içinde bulunduğumuz durumu Büyükşehir Meclisimizde belirtmiştim. Bu konuyu da sizlere özetlemek istiyorum. Büyükşehir Kanunu ile birlikte yapılan düzenlemelerde bir hata yapıldı. İhtiyaçlarının giderilmesi açısından Genel Bütçe Gelirlerinin yüzde 2.5 payı Türkiye'deki bütün Büyükşehir kurumlarına bağlı ilçelere aktarıldı. Yani yüzde 2.5'lik payla Büyükşehir Kurumlarına bağlı ilçeler yaklaşık 63 milyon 500 bin kişiye hizmet etmeye çalışıyoruz. Hangi partiden olursa olsun bizler yüzde 2.5'lik paydan gelen bir bütçeyle vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Fakat Büyükşehir olmayan yerleşim merkezlerinin Belediye Payı yüzde 2.85, İl Özel İdare payı ise yüzde 1.15'dir. Yani yüzde 4 pay ile birlikte yaklaşık olarak 18 milyon kişiye hizmet etmeye çalışıyorlar. Siz de takdir edersiniz ki bu konu Yerel Yönetimler Kanununda ele alınması gerek en önemli konu olması gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili uzun bir raporum mevcut isteyen arkadaşlarımızla paylaşabiliriz. Bu sorun bize hizmet üretirken maddi sıkıntı olarak ciddi sorunlarla karşılaşmamızı sağlıyor. Ama bu paramız yok diye sorunlardan kaçıyoruz, çözüm odaklı çalışmıyoruz demek anlamına gelmez. Bizler hemşehrilerimize hizmet götürebilmemiz için mesai mefhumu gözetmeksizin tüm gücümüzle çalışıyoruz.” dedi

“ORTAK DEĞERİMİZ MALKARA'YA YAPILAN HER YATIRIMIN DESTEKÇİSİYİZ” 

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Malkara'ya içinde yüzme havuzu da bulunan yeni bir gençlik merkezinin bütçe aktarımının gerçekleştirildiğini öğrendiğini söyleyen Yurdakul “Malkara'mıza getirilen bu yatırım için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Umuyorum bu tesis kısa bir sürede tamamlanır ve hemşehrilerimizle buluşturulur. Bizler her zaman Malkara'nın bütün güzelliklerini birlikte yaşarken, bütün sorunlarının da birlikte çözebileceğimizin inancında olacağız. Yaklaşan Kurtuluş Günümüzü de şimdiden kutluyor, 14 Kasım günü yapacağımız tüm etkinliklere hemşehrilerimi bekliyorum.” dedi.

‘MALKARA'NIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ KONUŞACAĞIZ’

Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul'un ardından konuşma yapan Malkara Kaymakamı Erkan Karahan; “Malkara'nın Kurtuluşu Etkinlikleri çerçevesinde 'Kurtuluştan Yükselişe' Çalıştayında bir aradayız. Bu çalıştayda Malkara'nın avantajları, dezavantajları, sorunları ve çözüm önerilerini konuşacağız. Yapılan çalıştayın Malkara'ya hayırlı olmasını diliyorum." dedi. Konuşmaların ardından çalıştay katılımcıları gruplar halinde Malkara'nın avantajları, dezavantajları, sorunları ve çözüm önerilerini hakkında görüşlerini belirlediler.

Yapılan çalışmaların ardından sorunların belirlenmesi ve çözüm odaklı yaklaşımlar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. 

Haber / Murat YAYIN