Başkanlar Konseyi İstanbul'da toplandı

Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun (TGF) 60. Başkanlar Konseyi, İstanbul Avrasya Gazeteciler Derneği'nin ev sahipliğinde İstanbul Pendik'te topladı. Türkiye'nin 41 ilinden cemiyet başkanı ve temsi

GÜNDEM 10.11.2019 16:56:00 0
Başkanlar Konseyi İstanbul

Tuzla Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen 60. TGF Başkanlar Konseyi’nde açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, basının içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirdi.

“ÜZÜCÜ VE KAYGI VERİCİ”

Yerel gazetecilerin sorunlarını iktidar ve muhalefet partilerinin en üst düzeydeki yetkililerine ilettiklerini fakat maalesef bugüne kadar bir çözüm göremediklerini kaydeden Karaca, “Her türlü olumsuzluğa, her türlü imkansızlığa rağmen Anadolu’da yerel gazeteler halen ayaktaysa, halen çıkıyorsa bu başarı bu işi mesleği olarak gören, bu işin namusu olarak gören, fedakar, cefakar siz dernek başkanlarının, gazetecilerin sayesindedir” dedi. 2019 yılı içerisinde ekonomik zorluklarla savaşacak gücü kalmayan 150’den fazla gazetenin kapanmış olmasının hem üzücü hem de kaygı verici olduğunu söyleyen Karaca, “Bir tarafta gazeteler kapanırken bir taraftan yerel televizyonlar uydu ücretlerini ödeyemedikleri için ekranları kararıyor. Haftalık ve aylık çıkan dergileri hiç hesaba katmıyorum. Anadolu basını batıyor, yerel basın bitiyor. Bitirilmek isteniyor. Ama hükümet bunu görmüyor, görse de duymuyor. İktidarı, muhalefeti maalesef gazetelerin ve gazetecilerin sorunlarına gözlerini kapamış, kulaklarını tıkamış durumdalar” diyerek yine gazetelerin içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirdi.

 

 

ÇÖZÜM ÜRETİLMESİNİ İSTEDİ

Yıllardır yasal düzenleme beklediklerini, ancak siyaset kurumunun kendilerini dinlemediğini belirten Genel Başkan Karaca, başta AK Parti ve CHP olmak üzere TBMM’de grubu bulunan siyasi partileri göreve çağırarak yerel durumunun araştırılıp çözüm üretilmesini istedi. Cumhuriyet tarihinin her döneminde yaygın ve yerel basının iktidarların tehdidi altında görev yapmak zorunda kaldığını dile getiren Karaca, medyada gazeteci kökenli patronların giderek azaldığını dikkat çekti. Gazeteciliğin etik kurallar içinde yapılmasını istediklerini söyleyen Karaca, “İş adamları gazete patronu olabilir ancak gazeteler ihaleler için, silah için kullanılmamalıdır” dedi.

 

 

“3 YILDA 2 BİN 500 BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ”

 

Sarı basın kartlarıyla ilgili de konuşan Karaca, “Değişim ve dönüşüm bahanesiyle gazetecilerin basın kartlarını alan Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı maalesef aylar geçmesine rağmen hala gazeteci arkadaşlarımızın yüzde 60’ının kartını düzenleyerek vermemiştir. Bu yıl değiştirilen basın kartlarının, aradan 8 ay gibi bir zaman geçmesine rağmen yüzde 40’ı yenilenebildi ve kart alamayanlarla ilgili bir açıklama yapılmadı. Düşünebiliyor musunuz Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanıyım basın kartım halen gelmedi. Bu ne demek, bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Komisyon ölünceye kadar taşıyacağımız sürekli basın kartının anlamını bile bilmiyor. Sürekli kart ancak yüz kızartıcı bir suç işlerseniz iptal edilebilir, ancak gelin görün ki istediklerinin kartını iptal ediyorlar” dedi. Sarı basın kartlarının Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İletişim Başkanlığı tarafından verilmeye başlandığına, komisyonda eskisinden farklı olarak meslek örgütlerinin yer almadığını dikkat çeken Karaca, son 3 yılda 2 bin 500 basın kartının iptal edilmesini eleştirdi.

 

 

“MERDİVENALTI İNTERNET HABERCİLİĞİNİ DOĞURDU”

 

Basın İlan Kurumu’nun uzun yıllar terör örgütü fetö yandaşları tarafından yönetildiğini ve bu yolla yerel basının yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Karaca bu konuda uyarıların dikkate alınarak yönetimin değiştirildiğini söyledi. Yeni Genel Müdür Rıdvan Duran’a başarılar dileyen Karaca, resmî ilan konusunun yeniden gözden geçirilmesini istedi. Karaca, internet yoluyla yayın yapan radyo ve televizyonlarla ilgili yönetmeliğin RTÜK kapsamında çıkarıldığını belirterek “Ancak dijital habercilik konusunda herhangi resmî yasa yıllardır çıkmadı. Bu da doğal olarak merdiven altı internet haberciliğini doğurdu. Gazetecilikle ilgisi olmayan bu kişiler başta Belediyeler olmak üzere herkesi tehdit ederek gerçek gazetecileri de zor durumda bırakıyor” dedi. 

 

“BU ZULMÜ YAPANLARI KINIYORUM”

 

Hürriyet Gazetesi’nde etik olmayan yöntemlerle işlerine son verilen gazetecilerin sayılarının on bini aşarak işsizler ordusuna katıldıklarını belirten Karaca, ‘Gazetecilere bu zulmü yapanları şiddetle kınıyorum” dedi. Toplantıda konuşan ev sahibi İstanbul Avrasya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Oğuzhan Bayrak da konuşmasında yerel basının yaşadığı sorunları dile getirdi. Toplantının ilk bölümünde ‘Dijital Medya’ konulu sunum yapan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr Aysel Çetinkaya, günlük tirajları 2012’de 5 milyonu aşan 41 gazetenin 2018 itibari ile 3 milyonun altına düştüğünü söyledi. 

DİJİTAL MEDYA

Ulusal medyada durum böyleyken yerel medyada da çok farklı olmadığını kaydeden Çetinkaya, “Yaşamımızın vazgeçilmezi olan sosyal mecraları gazetelerimizin fırsata çevirerek gelecekte var olmalarını sağlayacak önemli fırsatlar sunmakta. Bu mecralarda yer alan gazeteler gelecekte de var olacak” dedi. Dijital medyanın Türk halkının üzerindeki etkisi ve yeri hakkında da bilgiler aktaran Aysel Çetinkaya, “İletişim sektöründeki bir iş ilanı bile klasik yöntemlerle değil sırasıyla şu şekilde yer almaktadır: 1-Üniversitelerin tercihen basın yayın gazetecilik bölümlerinden mezun. 2-Alanında en az 3 yıl deneyimli. 3-Haber diline hakim, araştırmayı seven ve gündemi aktif olarak takip eden. 4-Sosyal medyaya dair temel bilgisi olan. 5-Canlı haber takibi yapabilen. 6-SEO (Search Engine Optimization-arama motoru optimizasyonu) uyumlu olarak haber ve makale yazımı, İçerik editörlüğü alanlarında tecrübeli, arama trendlerini yakından takip eden. 7-Tercihen İngilizce bilen. 8-Esnek çalışma saatlerine uyum gösterebilecek. 9-Ekip çalışmasına yatkın. 10-Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış. 11-Gazeteciliğe uygun haber başlıkları ve özetleri yazabilen çalışma arkadaşları arıyoruz. Örnekte yer aldığı gibi ilk sıralarda 4, 5 ve 6’da sosyal medya internet yer almaktadır. Bu da gazetenin ve gazetecilerin gelecekteki rolünü açıkça ortaya koymaktadır” dedi. Çetinkaya, medyanın halen 4’üncü kuvvet olarak varlığını hissettirdiğini kaydetti. Sunum sonrası Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca tarafından Çetinkaya’ya plaket takdim edilirken, Çetinkaya da ‘İçerik Üretiminden Reklama Çevrimiçi Gazetecilik’ isimli kitabını federasyon başkanı Karaca’ya ve İstanbul Avrasya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Oğuzhan Bayrak’a hediye etti. Heyet ardından Aslan Park ve akvaryumu gezdi. 10 Kasım Atatürk’ü Anma programı kapsamında Otel lobisinde oluşturulan Atatürk köşesinde federasyon başkanı Yılmaz Karaca başkanlığındaki başkanlar konseyi üyeleri saat 09:05’de Saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudular. 2001 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Pendik Green Park Otel’in geleneksel hale getirdiği 10 Kasım menüsünü de inceleyen konsey üyeleri 10 Kasım’a özel çıkartılan Atatürk’ün sevdiği Selanik usulü ıspanaklı börek, kuru fasulye, pilav, ayran, fava, irmik helvası, gül reçeli, peynirli omlet, etli bamya, karnıyarık, haşlanmış kuşkonmaz, enginar yemeklerini incelediler. 

“ÇÖZÜM YOLLARI BULMALIYIZ”

İstanbul ve boğaz gezisiyle tamamlanan 60. Başkanlar Konseyi toplantısının verimli geçtiğini kaydeden Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Mesleğimizi özgürce rahat bir ortamda yapabilmemiz için bizler ve bizi yönetenler her platformda bir araya gelerek çözüm yolları bulmalıyız. Gazeteler ve gazeteciler demokrasinin yaşamasında gelişmesinde her daim önemli roller üstlenmişlerdir. Bugün bu toplantıda gördüğümüz de zor durumda olan mesleğimiz tüm zorluklara rağmen gelecek adına kaygılarla birlikte umut vermektedir. Katılan herkese teşekkür ediyorum. 61. Başkanlar konseyinde buluşmak üzere teşekkür ediyorum” dedi. 

Haber / Şaban KARDEŞ