"Türkiye 1'incisi olmuş öğrenciden size hayır yok"

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından üniversite sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerine yönelik, 'Sınav Kaygısı ve Motivasyon' semineri verildi. Semineri veren eÄ?

GÜNDEM 8.11.2019 17:08:00 0
"Türkiye 1

Seminer, dün 09.30-14.00 saatleri arasında 3 oturum olarak, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu'nda bonus hoca lakabı ile bilinen eğitimci-yazar Süleyman Beledioğlu tarafından verildi. Seminere, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, öğretmenler ve lise son sınıf öğrencileri katıldı. 

'ÇALIŞIRKEN HAZ ARAMA ANLAYIŞI'

Süleyman Beledioğlu seminerde yaptığı konuşmada ilk olarak dikkat eksikliğinden bahsederek, "Öğrenciler yapılan bütün araştırmalarda ve taramalarda iyi olmadığı derslerde ve konularda işlem hatası yapıyor. Çünkü korkuyor, korktuğu zaman heyecanlanıyor ve heyecanlandığı zamanda dikkati dağılıyor. Niye korkuyor? Bilgisi eksik olduğu için. Birde ders çalışmak için niye çalışma masasını bir haz merkezine döndürüyorsunuz? Yani müzik dinleme, tatlı yeme, kahve içme. Yani çalışırken haz arayışı. Oysa haz aramamanız gerekiyor ve normal çözdüğünüz sorudan, anladığınız konudan haz almanız gerekiyor. Diğer türlü dikkatiniz dağılır." dedi. 

'İNANILMAZ ZARAR VEREN BİR ŞEY'

Beledioğlu, "Ülkemizde kim olduğunu bilmediğimiz, nereden geldiğini de bilmediğimiz benim hiçbir eğitimciye konduramadığım ki zaten bana göre eğitimcide değildir, 'Kitap okuyacağınıza paragraf sorusu çözün' diyor. Bu çok ilkel, inanılmaz derecede yanlış, hiçbir yerden bir satır okumadan, araştırmadan öğrenciye söylenilen, inanılmaz zarar veren bir şey. Mantık var akıl var. Bir paragraf sorusunda bir tane olay üç tane kahramandan geçer. Ve siz bir olayı üç tane kahramanla ilişkilendirme gibi basit ağırlığı olan bir iş yapıyorsunuz. Ama dikkat edin bir romanda en 600-700 tane kahraman vardır belirgin kahraman ve en az 300 tanede olay vardır ve siz bunları ilişkilendireceksiniz. O zaman dikkatli olun beyninizin bu kadar olayı büyük bir şekilde birleştirme becerisinin sadece Türkçe paragraf soruları ile sınırlı kalmayacağına  emin olun." dedi. 

"BEYNİMİZ HER GÜNCÜDÜR"

"Beyninizin kitap okuma bölgesi alnınızın ön tarafıdır." diyen Beledioğlu, "Matematikten sorumlu bölgede orasıdır. Bunu dünyanın en büyük beyin hocaları söylüyor. Siz roman okuduğunuzda bir bakımda beyninizin matematiksel ve mantıksal bölgesini ısındırıyorsunuz. Kitap okuduğunuzda beyniniz sadece Türkçe, paragraf ve sosyal sorularına hazırlanmıyor, matematiğe de hazırlanıyor. Mutlaka kitap okuyun abartmama koşuluyla. Kitabı okuldan eve gidince her gün 30 dakika okuyun. Her gün okuyun çünkü beyin her güncüdür. Ağırlık çalışmak gibi bu her gün ağırlık çalışırsanız kasımız daha iyi gelişir gibi bir şey bu. Beyin kası da böyle her güncü." ifadelerini kullandı.   

"MÜKEMMEL SONUÇ ALIRSINIZ"

Beledioğlu, "İnsan beyninin en mükemmel iki tane zaman dilimi vardır; uyumadan önce son iki saat ve sabah kalkınca ilk iki saat. Özellikle uyumadan önce çalıştıklarımızı beynimiz sabah çalıştıklarımızdan daha iyi tutuyor. Uyumadan önce en zor derse çalışın, bilgisayar, cep telefonu ve televizyona bulaşmadan hemen gidip uyuyun sabah kalkıp ta 10 tane soru çözün o konu ile ilgili. Mükemmel sonuç alırsınız." diye konuştu. Sınav anında soruların nasıl okunması gerektiğinden de bahseden Beledioğlu, "Beynimiz dudak kıpırdatmayı da fısıltı olarak aldığı için orada hemen kulakta devreye giriyor. Eğer siz soruları sadece içinizden sadece gözünüzü kullanarak okursanız okuma hızınız 600-800 sözcüğe çıkıyor." dedi. 

"FARKLI YÖNTEMLER KULLANIN"

Başkasıyla kendimizi kıyaslamamamız konusunda uyarılarda bulunan eğitimci-yazar Beledioğlu, "Kendinizi kimseyle kıyaslamayın. şöyle düşünün birinizin boyu 1.95  yukarıdaki elmaya elini uzatıp alabilir. Birinizin boyu 1.65 onun sandalye üzerine çıkması gerekir. Türkiye 1'incisi olmuş bir öğrenciden size hiç hayır yok. Kimseye hayır yok. Bu sene Türkiye 1'incisi olacak kişiye de hayır yok. İnsanların yeterlikleri, fazlalıkları ve eksikleri çok farklıdır çünkü. Farklı yöntemler kullanın. Farklı yöntemlerden kastım anlamıyorsanız özet çıkarın, sesli çalışabilirsiniz, başkasına anlatma yöntemi kullanabilirsiniz. Arkadaşa anlatma en iyi öğrenme yöntemidir." ifadelerini kullandı. 

"DERS ÇALIŞIRKEN MÜZİK DİNLEMEYİN"

Birbirine benzer dersleri art arda çalışmanın iyi bir yöntem olmadığını söyleyen Süleyman Beledioğlu, "Sayısal derslerin arasına sözel, sözel derslerin arasına da sayısal ekleyin." dedi. Günde kaç ders çalışılması gerektiğini de söyleyen Beledioğlu, "Beyin hocaları diyor ki; güncel tempoya göre okulun verdiği ödevlere göre 1 kaç ders çalışılması söylense de, beyin açısından bilimsel olarak bir günde tek bir derse çalışmak daha öğreticidir. Bir günde tek bir derse çalışamasanız bile en anlamadığınız, sizin için en zor bir derse tek bir gün boyunca çalışın. Bunu da yapamazsanız yarım gün çalışın." diye konuştu. Soru çözerken müzik dinlemenin çok yanlış olduğunu da vurgulayan Beledioğlu, "Zihinsel kayıt zayıf kaydeder yada hiç kaydetmez. Bir yandan müzik bir yandan ders olmaz. Aklınız şarkıya gider. Buna müdahale deniyor bunun bilimsel açıklaması bu. Ders çalışırken sosyal olaylara bulaşırsanız beyniniz birlikte kayıt yapar." dedi. 

 

Haber / Buse SERİN