Yoğun bakım yatak sayısı 51'e çıkacak

Çerkezköy'de düzenlenen Yoğun Bakım Hemşireliğinde Güncel Yaklaşımlar konulu sempozyumun açılışında konuşan Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başk

GÜNDEM 7.11.2019 16:37:00 0
Yoğun bakım yatak sayısı 51

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, Çerkezköy Devlet Hastanesi ve Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği işbirliğiyle Yoğun Bakım Hemşireliğinde Güncel Yaklaşımlar konulu sempozyum düzenlendi. 

YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

Dün 10:30-17:00 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fergan Genç “Hastane olarak bakanlığımızın misyonu ve vizyonu çerçevesinde geçmişte olduğu gibi bugün de düzenlenen bu tür eğitimlere her zaman destek vermeye devam ediyoruz. Bundan sonra da bu tarz eğitimlerimiz olacak. Bu eğitimlerin hasta bakımında kaliteyi artırdığına, hemşirelerimizi ve personellerimizi çağdaş yaklaşımlara ulaştırdığına, dolayısıyla halk sağlığına önemli etkisi olduğuna inanıyoruz. Sağlık banklığımızın ve Müdürlüğümüzün belirlediği çerçevede bu yönde hareket etmeye devam ediyoruz. Toplantının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Umarım bilimsel açıdan hepimize katkısı olur. Ben de 29 yıllık bir hekim olarak belki de görmediğim, bilmediğim şeyleri sayenizde burada öğrenme fırsatı elde etmiş olurum” diyerek sempozyumun düzenlenmesinde katkıda bulunanlara teşekkür etti. 

“HEPİMİZİN ORTAK HEDEFLERİNDEN BİRİ”

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner de yoğun bakım hemşireliğinin çok özel bir alan olduğunu belirterek “Bu alanda çalışan meslektaşlarım, bu alanda uzun zamandır görev alan bizler bunu yakından hissediyoruz ve bu özel alanın kendine özgü bir bilimsel birikimi var. Son 2 yıldır özellikle yoğun bakımlarda kanıta dayalı tıp uygulamalarını, kanıta dayalı bakım uygulamalarını sıklıkla  konuşuyor ve tartışıyoruz pek çok ortamda. Dolayısıyla geleneksel uygulamaların yerine kanıta dayalı kanıta temellendirilmiş uygulamaların alana yansıması, hasta bakımına yansıması ve dolayısıyla bakım kalitesini artırması hepimizin ortak hedeflerinden bir tanesi” dedi. 

“BİR HASTANIN HAYATINA DOKUNMAK ÇOK ÖNEMLİ

Bu amaç doğrultusunda Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği’nin kurulduğu 1992’den beri bu tarz pek çok toplantı düzenlediğini, çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Kıraner “Son bir yıl içerisinde Türkiye’nin pek çok yerinde bu tarz toplantılar gerçekleştirdik. Eğitim organizasyonlarının yoğun bakım hemşireliği alanında çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yoğun bakım alanı kendine özgü olarak çok hızlı ilerleyen bir teknolojiye sahip. Dolayısıyla bu hızlı ilerlemede teknolojiye uyum sağlamak ve onu etkin bir şekilde yönetebilmek için de bizim de bu tarz eğitim aktivitelerini çok daha hızlandırmamız gerekiyor. Böyle toplantılar çok kıymetli. Ama en önemli kıymeti de buradan öğrendiklerimizin aslında bakıma yansıması. Kalıcı izli öğrenmelerinizin olmasını temenni ediyorum. Buradan götürdüklerinizle bir hastanın hayatına dokunmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. 

“YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI 51’E ÇIKACAK”

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aykut Demirkıran da sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada “Ben de kardiyoloji uzmanıyım. Hayatımın yüzde 80’i yoğun  bakımda geçiyor. Yoğun bakımı ne kadar zor şartlar altında döndürdüğünüzü, az hemşire ve az personelle yoğun bakımları çevirdiğinizi biliyoruz” dedi. Tekirdağ genelinde özel ve kamuda toplam 538 adet yoğun bakım  yatağının mevcut olduğunu kaydeden Demirkıran “Bine yakım yoğun bakım çalışanımızı mevcut. Bu bilimsel toplantımız bin kişiye hitap etmekte. Çerkezköy Devlet Hastanesi’nin 1’inci basamak 5, 2’nci basamak 8 ve 3’üncü basamak 6 yatağı mevcut. 11 yataklı da deni doğan yoğun bakımı mevcut. Yakın zamanda 2’nci ve 3’üncü basamak yoğun bakım yatak sayılarında da artış yaparak Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde 51 yataklı yoğun bakım hizmeti sunulacak” dedi. 

EĞİTİM ÖNEMLİ

Bu bilimsel toplantıların önemini vurgulayan Demirkıran “Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü olarak eğitime önem veriyoruz. Belirli periyotlarla doktorlarımıza, hemşirelerimize eğitim planlıyoruz. İlimizde sertifikalı programlar da düzenleniyor. Yoğun bakım hemşireliği, ameliyathane hemşireliği. Yakın zamanda diyabet hemşireliği sertifikalı programı da açacağız. Eğitim önemli. Sizin de yakınınız yoğun bakıma düştüğü zaman eğitimli bir personelin hastanıza hizmet etmesini istersiniz” dedi. 

YOĞUN BAKIM ENFEKSİYONLARININ ÖNLENMESİ VE YÖNETİMİ

Başkanlığını Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Erhan Hatipoğlu ve Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner’in yaptığı oturumda Tekirdağ Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hemşiresi Aynur Korkmaz “Yoğun Bakımlarda Enfeksiyon Kontrolünde Standart Önlemler” konusunda sunum yaparken, Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı Hemşirelik Hizmetleri Sorumlusu Uzman Hemşire Aycan Kelez Yayık da “Damar İçi Kateter Enfeksiyonlarının Önlenmesi ve Kontrolü” konusunda sunum yaptı. İlk oturumda Çerkezköy Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Senem Yılmaz da “Ventilatörle İlişkili Pnömoni (VİP) Önlenmesi ve Kontrolü” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. 

YOĞUN BAKIMDA KANIT TEMELLİ UYGULAMALAR

Öğle arasının ardından panelin “Yoğun Bakımda Kanıt Temelli Uygulamalar” konulu oturumunun başkanlığını da Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Selamet Gündoğdu ve Çerkezköy Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hemşire Yeliz Tuncel yaptı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Uzman Hemşire Semine Aydoğan “Ağrı ve Ajitasyon Yönetiminde Kanıt Temelli Uygulamalar” konusunda sunum yaparken, Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Uzman Hemşire Ebru Kıraner “Deliryum Yönetiminde Kanıt Temelli Uygulamalar” ve Çerkezköy Devlet Hastanesi 2.  Basamak Yoğun Bakım Ünitesi’nde görevli Hemşire Cansu Halkın da “Basınç Yaralanmalarının Önlenmesinde Kanıt Temelli Uygulamalar” konusunda sunum yaptı.

YOĞUN BAKIM HASTALARINDA ERKEN MOBİLİZASYON

Panelde “Yoğun Bakımda Enteral Nutrisyon Uygulamaları” başlıklı oturumun başkanlığını Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Mehmet Ali Filiz ve Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkan Yardımcısı Uzman Hemşire Aycan Kelez Yayık yaptı. Oturumda Ebru Kıraner sunum yaptı. Oturum başkanlığını Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Mehmet Ali Filiz ve Uzman Hemşire Semine Aydoğan’ın yaptığı oturumda da Çerkezköy Devlet Hastanesi 3. Basamak Yoğun Bakım Ünitesi’nde görevli hemşire Elif Aydın tarafından “Yoğun Bakım Hastalarında Erken Mobilizasyon” konusunda bilgi verildi.  

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU