Yoktan var edilen büyük bir mucize Cumhuriyet

Cumhuriyetin kuruluşunun 96'ncı yılı ve Çerkezköy'ün kurtuluşunun 97'nci yılı Çerkezköy'de coşkulu bir şekilde kutlandı. Cumhuriyet Yürüyüşünün ardından sahne

GÜNDEM 30.10.2019 13:28:00 0
Yoktan var edilen büyük bir mucize Cumhuriyet

 

Cumhuriyetin kuruluşunun 96’ncı yılı ve Çerkezköy’ün kurtuluşunun 97’nci yılı Çerkezköy’de coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutlamalar Cumhuriyet Yürüyüşü ve Ferhat Göçer konseri ile taçlandı. 

 

 

CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜLER

 

Saat 20:00’da Belediye Binası önünden başlayan Cumhuriyet Yürüyüşünde on binlerce Çerkezköylü ellerinde Atatürk posterleri, ay yıldızlı bayraklar ve meşaleler eşliğinde Kent Park’taki konser alanına kadar yürüdü. Yürüyüşe Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, eşi Güliz Akay, CHP Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, belediye meclis üyeleri, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As ile on binlerce vatandaş katıldı. 

 

 

“CUMHURİYET SAYESİNDE MEYDANLARDAYIZ”

 

Marşlar eşliğinde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşünün ardından Kent Park’taki konser alanında Ferhat Göçer Çerkezköylülere unutulmaz bir konser verdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından elindeki ay yıldızlı bayrakla sahneye çıkan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 97. ve en büyük bayram Cumhuriyet Bayramı’nın 96. Yıldönümünü coşku ve heyecanla kutladıklarını belirtti. Başkan Akay “Bugün, en büyük bayramımız. Bugün, savaşarak kazanılan zaferin taçlandığı, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün yıldönümü. Heyecanımızın, mücadelemizin, inancımızın Cumhuriyetimizin yıldönümü. Umudumuzun, mutluluğumuzun adı Cumhuriyet. Sevgimizin, aşkımızın, tutkumuzun adı Cumhuriyet. ‘Hakkımı istiyorum’ diye bağıranın, ‘Kadınım’ diye haykırmanın adı Cumhuriyet. İşini seçebilmenin, sevdiğini seçebilmenin, yaşamını seçebilmenin adı Cumhuriyet. Büyük acılarla kurulan, büyük emeklerle yoktan var edilen bir büyük mucize Cumhuriyet. Ve bizler Cumhuriyet sayesinde meydanlardayız” dedi. Cumhuriyeti koruyup kollamanın, Cumhuriyeti kuranları minnetle anmanın herkesin boynunun borcu olduğunu kaydeden Başkan Akay “96 yıl önce, ‘Padişah, Sadrazam, tek adamlık, sultanlık’ diyen değil, ‘Milletin kaderini yalnızca ve yalnızca millet belirler’ diyen, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyen yani ‘Cumhuriyet’ diyenler sayesinde bu meydanlarda olduğumuzu unutmayacağız” diye konuştu. 

 

 

“ŞANLI TARİHİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

 

 “Tutsaklığa boyun eğerek sömürgeciliği kabul edenlerle değil, ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyerek mücadele edenler sayesinde bu meydanlarda olduklarını dile getiren Akay “Kaçıp giden korkaklar yüzünden değil; ‘Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz’ dedikleri için bu meydanlardayız. Bizler bugün Sevr paçavrasını imzalayan hain Damat Ferit’ler, Rıza Tevfik’ler sayesinde değil, bağımsızlık sembolü, Lozan kahramanı İsmet İnönü’ler sayesinde bu meydanlardayız. Ne demişti büyük önder; ‘Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez.’ İşte bizler bu anlayışla geçmişimizi, şanlı tarihimizi unutmayacağız, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

“GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER’ DİYENLERİ MİNNETLE ANACAĞIZ”

 

“Bizler geleceğimizi boyunduruk altında tutsak edenleri değil, tarihte bizleri bugünlere taşıyanları; Bizleri, geleceğimizi, bağımsızlığını elde etmiş bir toplumun onurlu birer parçaları olarak Cumhuriyet ile buluşturanları minnetle anacağız. 1919’da; Fatih‘in girdiği kapıdan girerek İstanbul’u işgal edenlere, İstanbul’u ve vatan topraklarını kendi sultanlıkları için feda edenleri değil, sadece ve sadece milletinin azim ve kararlılığına inanarak ‘Geldikleri gibi giderler’ diyenleri minnetle anacağız. 96 yıl sonra Cumhuriyet’ten bahsederken Atatürk’ü unutturacağını zanneden ahmakları değil ona sımsıkı tutunanları minnetle anacağız. İnancımızı yitirmeyeceğiz” diyen Başkan Akay, geçmişten aldıkları güç ile geleceğe umutla bakacaklarını söyledi. 

 

 

İMKANSIZA İNANIP MUCİZEYİ GERÇEKLEŞTİRENLERİN CUMHURİYETİ

 

Coşku dolu bir konuşma yapan Belediye Başkanı Vahap Akay “96 yıl sonra ayrısı gayrısı olmayan Cumhuriyetim. Karadeniz’in yemyeşil ormanlarından Akdeniz’in mavi sularına, Kuzey Kıbrıs‘ın Beşparmak dağlarına, Anadolu’nun yaylalarından Trakya’nın günebakan tarlalarına mis gibi özgürlük kokan, bağımsızlık kokan Cumhuriyetim. El ele vererek adım adım işgali bitiren yan yana gelerek fabrikalar kuran, devrimler yapan, toprağı işleyen, büyüyen ve geleceğe emin adımlarla yürüyen Cumhuriyetim. İnebolu’dan Ankara’ya sırtında umutlarını, yarınlarını taşıyan annelerimin Cumhuriyeti. Özgürlüğünün peşinden giderek bağımsız geleceği için mücadele edenlerin Cumhuriyeti. Bastığı toprağa sahip çıkanların; gözünü kırpmadan vatan için ölümü göze alanların Cumhuriyeti. Boyun eğmeyenlerin, tüm dünyanın karşısında dimdik duranların Cumhuriyeti. İmkansıza inanıp mucizeyi gerçekleştirenlerin Cumhuriyeti. 30 Ekim 1918’de Mondros’ta boyun eğenlerin değil, 29 Ekim 1923’de tam bağımsızlığa inananların Cumhuriyeti. 96 yıldır ne rüzgarlar ne fırtınalar gördü savrulmadı, savrulmayacak Cumhuriyetim. 96 yıldır aynı gemide, aynı rotada, aynı bayrak altında büyüyen Cumhuriyetim. Ve Cumhuriyetimin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’üm. Kadınına, erkeğine, çocuğuna, yaşlısına, gencine, yurdumun dört bir yanına, bir çift mavi gözü ile ışık saçan, zalime sultanlık edenlere başkaldıran, boğazlara üşüşmüş yüzsüz donanmaların cüretkarlığına ‘Geldikleri gibi gider’ diyerek istiklal aşkını tek yürek bir araya getiren, cesaretimizin, umudumuzun, heyecanımızın adı” dedi. 

 

 

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE

 

Durmadan, korkmadan, her an, dört bir yana onun adını yazacaklarını ve çocukluk hafızalarına mıh gibi çakılan Reşit Galip’in kaleme aldığı Andımızdaki gibi yüksek sesle okuyacaklarını kaydeden Başkan Akay “Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türküm Diyene! Yaşasın Cumhuriyet” sözleri ile konuşmasını tamamladı. Başkan Akay, konuşmasının ardından 10. Yıl Marşı eşliğinde cep telefonuyla fotoğraf ve video çekerek anı ölümsüzleştirdi. 

 

FERHAT GÖÇER SAHNE ALDI

 

Vahap Akay’ın konuşmasının ardından ünlü sanatçı Ferhat Göçer sahne aldı. ‘Yıllarım gitti’ şarkısıyla konserine çıkan Göçer, şarkı arasında yaptığı konuşmada “Cumhuriyetimizin 96’ncı ve kurtuluşunuzun 97’nci yıldönümünde böylesine büyük bir milletin önünde saygıyla eğiliyor, hepinizi yürekten kutluyorum. Bayramımız kutlu olsun” dedi. ‘Aldırma gönül’, ‘Götür beni gittiğin yere’, ‘Dalgalandım da duruldum’, ‘Yıldızların altında’, ‘Islak ıslak’, ‘Cennet’, ‘Leylim ley’, ‘Fesuphanallah’ şarkılarını seslendiren Ferhat Göçer, performansı ile beğeni toplarken, Çerkezköylüler de hep bir ağızdan onun seslendirdiği şarkılara eşlik etti. 

 

MARŞLARI HEP BİR AĞIZDAN SESLENDİRDİLER

 

Konserin yarısında Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile eşi Güliz Akay’ı sahneye davet eden Ferhat Göçer, ‘10. Yıl Marşı’,  ‘İzmir Marşı’, ‘Dağ başını duman almış’ marşlarını Belediye Başkanı Vahap Akay, eşi Güliz Akay ve on binlerce Çerkezköylü ile hep bir ağızdan seslendirdi. “Bugün Çerkezköy’ümüzün kurtuluşunun 97’nci yıldönümü, Cumhuriyetimizin 96’ncı yıldönümü. Milli bayramlarımızı kutlamanın coşkusunu sizlerle birlikte yaşıyoruz” diyen Başkan Akay da bu güzel bayram gecesine ortak olan Ferhat Göçer ve ekibine teşekkür ederek çiçek takdim etti. 

 

 

 

TAKDİR VE BEĞENİ TOPLADI

 

Ferhat Göçer’in şarkılarını Çerkezköy’e uyarlaması takdir ve beğeni toplarken, birçok şarkıyı Çerkezköy ile özdeşleştiren Ferhat Göçer, Cumhuriyetin 96’ncı yılı ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yılının kutlandığı gecede, konser boyunca Çerkezköylülerden hem alkış hem takdir aldı. Çerkezköylülere unutulmaz bir gece yaşatan sanatçı Ferhat Göçer, konserin ardından hazırladığı videoyu sosyal medya hesabından yayınlayarak Çerkezköylülere teşekkür etti. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU