Cumhuriyetin 96. yılı coşkuyla kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet'in ilanının 96'ncı yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Tekirdağ ve ilçelerinde de coşkulu bir şekilde kutlandı. 

GÜNDEM 29.10.2019 15:50:00 0
Cumhuriyetin 96. yılı coşkuyla kutlandı

 

Tekirdağ Valiliği’nde düzenlenen tebrikat töreninde Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım tebrikleri kabul etti. Tebrigat töreninde CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Tank Kurb. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz ve il protokolü yer aldı.

 

 

“CAN SİPERANE BİR MÜCADELENİN ESERİDİR”

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları tebrikat törenin ardından Süleymanpaşa’daki Orduevi önünde devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende konuşan Vali Aziz Yıldırım “29 Ekim 1923'te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimiz, Kurtuluş Savaşı boyunca genç, yaşlı, kadın, erkek demeden verilen can siperane bir mücadelenin eseridir. Dönemin imkânsızlıkları ve zorluklarına rağmen, Gazi Mustafa Kemal liderliğinde dünyanın en güçlü ordularına karşı kazanılmış bir zaferdir. Cumhuriyet yönetiminde milletin bütün bireyleri yönetime katılabilir ve söz sahibi olabilir çünkü cumhuriyet yönetiminde bütün vatandaşlar eşit haklara sahiptir. Elbette ki yönetme ve yönetilme hakkını elinde tutan Türk milletinin, Cumhuriyet rejimiyle kuvvet bulan yetkisiyle sorumluluk duygusu da daha milli bir hassasiyetle gelişmektedir” dedi. 

 

 

“YEGANE SEBEBİ CUMHURİYETTİR”

 

Büyük Türk milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegâne sebebinin cumhuriyet olduğunu vurgulayan Vali Yıldırım “Yaşadığımız sıkıntılı günlerden sonra kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet sayesindedir ki, bugün haklı olarak büyük bir millet ve devlet olmanın gururunu yaşıyoruz. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz, kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş ve özellikle son yıllarda kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiş, devletimiz ve milletimiz işbirliği içinde dünyanın en güçlü ekonomisine ve ordusuna sahip ülkeler arasına girmeyi başarmıştır. Her yerde ve her ferdimizle milletçe devletimizin bekası milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insanlık değerlerinin savunulmasına öncülük etmeye,  mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya, her zamankinden daha fazla azimli ve kararlıyız. Bunun için gerekli olan güce, yeterli akla, birikime ve tecrübeye sahibiz” dedi. 

 

“CUMHURİYETİ İLELEBET YAŞATMAK GÖREVİMİZDİR”

 

Millî Mücadele’yi zafere taşıyan, Cumhuriyetimize hayat veren ruhun, tıpkı 96 yıl önce olduğu gibi bugün de dipdiri yaşadığını müşahede ettiklerini kaydeden Yıldırım “Tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanıyla İstiklaline ve istikbaline sahip çıkan Aziz Milletimiz, geçmişte olduğu gibi günümüzde de birlik ve beraberliğini koruyarak birbirine daha sıkı bağlarla bağlanmış ve kenetlenmesini bilmiştir. 15 Temmuz ihaneti karşısında, milletimizin 250 şehit ve 2 bin 193 gazi pahasına gösterdiği şanlı direniş, işte bu ruh ve kenetlenmenin ifadesidir. O gece kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla milletimizin tüm fertleri; iradelerine, değerlerine, Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkmışlardır. Türk Milleti, bir kez daha iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını canını ortaya koyarak bütün dünyaya ilan etmiştir. Cumhuriyet'i korumak ve ilelebet yaşatmak bizlerin yegâne görevidir. Güçlü ve müreffeh yarınlara ilerlemek adına devlet ve millet olarak birlik ve beraberliğimizin oldukça önemli olduğunu bilincindeyiz. Bu bilinçle mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.Türkiye Cumhuriyeti laik ve demokratik anlayışından taviz vermeden, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerlemektedir. Herkes şundan emin olmalıdır ki, buna hiçbir güç engel olamayacak ve Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza kadar yaşayacaktır” dedi. Program askeri geçit töreni, öğrenciler tarafından Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet temalı şiirlerin okunması ve halk oyunları gösteri ile devam etti. Törende ayrıca Cumhuriyet'i anlattıkları şiirler ile yarışmada dereceye girilen öğrencilere protokol üyeleri tarafından hediyeleri takdim edildi.

 

TEBRİKAT TÖRENİ İLE BAŞLADI

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Malkara’da da coşkulu bir şekilde kutlandı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yılı kutlamaları, Kaymakamlık makamında gerçekleştirilen tebrikat töreni ile başladı. Tebrikat töreninde Malkara Kaymakamı Erkan Karahan, protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti. Tebrikat törenin ardından saat 10.00'da Atatürk Bulvarı üzerindeki eski otogar alanına geçildi. Buradaki törene; Malkara İlçe Kaymakamı Erkan Karahan, 95. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Erkan Yıldız, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Cumhuriyet Savcısı Nilay Yılmaz, Malkara İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Oktay Oğuz, Malkara İlçe Emniyet Müdür Vekili Fatih Mehmet Çetin, siyasi parti başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özer, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, belediye meclis üyeleri, asker-i erkân, muhtarlar, okul müdürleri, dernek başkanları, gaziler, basın mensupları, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

CUMHURİYET BAYRAMINI KUTLADILAR

 

Tören başlangıcında Malkara Kaymakamı Erkan Karahan, 95. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Erkan Yıldız ve Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul törene katılanları selamlayarak, herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kaymakam Erkan Karahan günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Malkara İlçe Kaymakamı Erkan Karahan'ın yaptığı günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından öğrenciler şiirlerini okudular. 

 

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Şiirlerin okunmasının ardından ilçede okullar arasında düzenlenen Cumhuriyet konulu resim, şiir, afiş, Cumhuriyet Koşusu, satranç turnuvası ve uluslararası yarışmalarda dereceye giren öğrencilere madalyaları Kaymakam Erkan Karahan, 95. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Erkan Yıldız, Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Cumhuriyet Savcısı Nilay Yılmaz, Malkara İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Oktay Oğuz, Malkara İlçe Emniyet Müdür Vekili Fatih Mehmet Çetin ve Malkara İlçe Millî Eğitim Müdürü Ali Saraç tarafından takdim edildi. Program, Nurten Hüsnü Pullukçu İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunları, Gençlik Hizmetleri ve İlçe Spor Müdürlüğü Taekwondo Takımının gösterileri ile devam etti. Yapılan gösterilerin ardından geçit töreniyle Cumhuriyet Bayramı töreni son buldu. 

 

 

ÇORLU’DA CUMHURİYET COŞKUSU

 

Cumhuriyetimizin 96. yıl dönümü Çorlu’da da Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törenlerle kutlandı. Çorlu Kaymakamlığı'nda yapılan tebrikat töreni ile başlayan kutlamalar, Atatürk Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerle devam etti. Atatürk Meydanı'nda yapılan tören Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kayhan ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt'un tören aracı ile halkı, öğrencileri ve askeri birlikleri selamlayıp bayramını kutlamasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın askeri bando eşliğinde söylenmesi ile devam eden programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşma Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı tarafından yapıldı. Program akışının devamında öğrenciler tarafından şiirler okundu.

 

ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ

 

Cumhuriyet koşusunda dereceye giren kadın ve erkek koşuculara Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kayhan, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve Çorlu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gökalp Yalçın tarafından ödülleri verildi. Kros yarışmasında kızlarda Elif Kökçü birinci, Damlanur Kara ikinci, Dilan Öznur üçüncü ve Begüm Yılmaz dördüncü oldu. Erkeklerde Abdullah Yıldız birinci, Recep Tekin ikinci, Samet Akdeniz üçüncü ve Enes Kurt dördüncü oldu.

 

 

BİSİKLET GRUPLARI PROGRAMA RENK KATTI

 

Program öğrencilerin ve askeri birliklerin tören geçişi ile sona erdi. Tören geçişine katılan bisiklet grupları programa renk kattı. Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirilen törene Çorlu halkı yoğun bir katılım gösterirken Çorlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından törene katılanlara bayrak dağıtıldı.

 

SARAY’DA TÖREN DÜZENLENDİ

 

Saray’da da Kaymakam Adnan Tezcan'ın makamında tebriklerin kabul etmesinin ardından pazar yerinde kutlama programı düzenlendi. Kutlamalara Kaymakam Adnan Tezcan, Garnizon Komutanı Fatih Solmazlar, Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Cumhuriyet Savcısı Alper Özdemir, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

 

GEÇİT TÖRENİ İLE SONA ERDİ

 

Kaymakam Adnan Tezcan’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından şiirler okunurken, halk oyunları gösterileri sunuldu. 29 Ekim dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllerini Kaymakam Adnan Tezcan, Garnizon Komutanı Fatih Solmazlar, Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Cumhuriyet Savcısı Alper Özdemir’in elinden aldı. Program geçit töreni ile program sona erdi.

 

 

ATATÜRK STADYUMU’NDA KUTLANDI

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Muratlı’da da tören ve etkinliklerle kutlandı. Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen kutlama programına Kaymakam İ.Altan Demirayak, Belediye Başkanı Nebi Tepe, Muratlı MYO Müdürü Prof.Dr.Murat Ateş, İlçe Jandarma Komutanı Cihat Bayat, İlçe Emniyet Müdür Vekili İsa Karasu, siyasi parti başkanları, daire amirleri, gaziler, muhtarlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

 

 

“KUTSAL BİR EMANETTİR”

 

Kaymakam İ.Altan Demirayak ve Belediye Başkanı Nebi Tepe’nin halkın bayramını kutlamasının ardından program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Kaymakam Demirayak, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri ve Türk tarihinin en önemli devrimi olan Cumhuriyeti, ilanının 96. yılında kutlamanın onurunu, gururunu ve kıvancını yaşıyoruz. Cumhuriyetimiz, Atatürk’ün önderliğinde, milletimizin azim ve kararlılığıyla vücut bulmuş büyük bir eserdir. Bu eser, Türk milletinin ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolasıyla ve hürriyet inancıyla gerçekleştirdiği ulusal kurtuluş mücadelesi ve ulusal zaferin bir sonucu ve ürünüdür. Bu bakımdan Cumhuriyet, ecdadımızın bugünkü nesillere mirası ve bizlerin de sonraki kuşaklara aktarması gereken kutsal bir emanettir. Cumhuriyet, devletin temel organlarının, yasama organı Meclisin ve yürütme organı hükümetin seçimle iş başına geldiği bir yönetim biçimi ve dolayısıyla egemenliğin kaynağının millete ait olduğu devlet şekli demektir. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesi, egemenliğin hiçbir koşulda hiçbir şahıs, grup, zümre veya sınıfa ait olamayacağını vurgulamaktadır. Atatürk’ün ortaya koyduğu bu ilke, devletin ve rejimin temelini oluşturmaktadır. Bütün bunların teminatı Cumhuriyet’tir. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yıldönümünde Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu eşsiz lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla ve minnetle eğiliyoruz” dedi. 

 

 

“CUMHURİYET … SONSUZA DEK”

 

Muratlı Anadolu Lisesi öğrencisi tarafından 'Cumhuriyet Bayramı' adlı şiir okundu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili resim, şiir, kompozisyon ve afiş konularında yapılan yarışmalarda okullarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmalarda birinci olan şiirlerin okunması, Muratlı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan 'Cumhuriyet .... Sonsuza Dek' isimli gösterinin yapılmasının ardından kutlamalar tören geçişi ile sona erdi. 

 

Haber / Murat YAYIN  - Ozan URTEKİN