'Oyunculuk yapabiliyorsam sebebi kitaplardır'

Yazar kimliğinin yanı sıra Çukur dizisinde canlandırdığı İdris Baba karakteri ile de tanınan Ercan Kesal, 2. Kapaklı Kitap Fuarı'nda kitapseverlerle buluştu. Özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gÃ

GÜNDEM 25.10.2019 16:39:00 0

Dün saat 14:00’da düzenlenen söyleşiye özellikle öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Kapaklı’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Yazar Ercan Kesal “Kapaklı’ya ilk kez geliyorum. Fuarın bu yıl 2’ncisi düzenleniyor. İnşallah devam eder. 3’üncüsü, 4’üncüsü ve nicesi olur” dedi. Kitap Fuarlarının okuyucu ile yazarı buluşturan kıymetli yerler olduğunu kaydeden Kesal “Kitaplar hayatınızdan hiç eksik olmasın. Sadece fuar etkinliği olarak kalmaz. Kitaplarla olan ilişkiniz hep sürer” dedi.

 

“KİTAP MASADA OKUNUR”

 


Asıl mesleğinin tıp doktorluğu olduğunu kaydeden Kesal “Ben doktorum. Ama aynı zamanda yazarım. Sinema oyuncusuyum. Film yönetmeniyim. Bütün bunları becerebilmenin, başarabilmenin bir tane sebebi var. Ben çok kitap okudum. Başka hiçbir sebebi yok. Bundan emin olun. Sadece kitap okuyarak birçok şeyin üstesinden gelebilirsiniz. Ama bu internetten, facebook’tan ya da sosyal medyadan bazı şeyleri okumak olarak olmamalı. Bayağı kitap alıp altını çizerek, arasıra notlar çıkartarak, kitabın yanında bir deftere kitaptan öğrendiklerinizi yazarak, kitapla uğraşarak, kitapla hemhal olarak yapmanız gereken bir şey. Yatarken okunması gereken bir şey değil kitap. Yatarken okunmaz, uykunuz gelir. Kitap masada okunur. Altı çizilerek okunur. Notlar çıkartılarak okunur. Bunu tavsiye ederim. Ben hep öyle yaptım. Onu bir alışkanlık haline getirin” dedi. 
“OYUNCULUK YAPABİLİYORSAM SEBEBİ KİTAPLARDIR”
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kesal “Sinemacı da olmak istiyorsanız, oyuncu da olmak istiyorsanız, yazar da olmak istiyorsanız, mühendis de olmak istiyorsanız fark etmez. Çok okumalısınız. Oyunculukla okumanın ne alakası var demeyin. Ben hayatım boyunca oyunculuk eğitimi almadım. Ben oyunculuk yapabiliyorsam sebebi edebiyattır, kitaplardır” dedi. 

 

“DİZLERİ İZLEYİN AMA ONLARLA ÖZDEŞLEŞMEYİN”

 


Söyleşinin ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kesal “Çukur dizisinde devam edecek misiniz” sorusuna “Çukur dizisinde devam etmeyeceğim. Öldüm ben. Dizileri çok ciddiye almayın. Onları seyredersiniz. Ama onlarla özdeşleşmeyin sakın. Hayal dünyasında bizim uyduruğumuz şeyler. Her gün 7-8 kişinin öldüğü, polisin girmediği bir mahalle olur mu?” cevabını verdi. 

 

“3’ÜNCÜ SINIFTAN BERİ DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE KİTAP OKUYORUM”

 


İlkokul 3’üncü sınıftan itibaren çok düzenli bir şekilde kitap okuduğunu söyleyen Ercan Kesal “O zaman olanaklar çok geniş değildi. Ben Avanosluyum. Avanos, Nevşehir’in küçük bir kasabası. Ben sürekli Halk Kütüphanesi’ne gidiyordum. Oradaki kitapları okuyordum. Haftada 1-2 kitap okuyordum. Ortaokulda, lisede devam etti. Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra da bazı tıp kitapları okudum. Daha sonra psikoloji mastırı yaptım. Sosyal antropoloji doktorası eğitimi aldım. Bütün bunlar branşlaştırdı beni. Bazı kitapları seçerek okumaya başladım. Şimdilerde de mutlaka her hafta ya da 10 günde 1 kitap bitiriyorum. Bu alışkanlık size yerleşsin ve bunu ömür boyu sürdürün. Ama kitapları geçici, unutmak üzere okumayın. Notlar alın. İleride yazmaya başladığınızda o notlara çok ihtiyacınız olacak. Benim bütün senaryolarım geçmişte okuduğum kitaplardan çıkarttığım paragraflardan ilham alarak yazdığım senaryolardır” dedi. 

 

“OKUMAZSANIZ YAZAMAZSINIZ”

 


Kesal “Yazmak bana kendimi iyi hissettiriyor. Ben yazıp bitirdiğim zaman kendimi çok iyi hissediyorum. Bu önemli bir şey. Zorla bir şey yapmıyorum. Çok mutlu olduğum için yapıyorum. Çok okuduğunuz zaman bir süre sonra mutlaka yazmaya başlarsınız. Ama okumazsanız yazamazsınız. Ancak başkalarını okuyarak, başkalarıyla dolarak, ancak o zaman boşaltmaya başlayabilirsiniz. Yazmak biraz böyle bir şey. Yazdığınızın karşılığını alıyorsunuz ya bu önemli bir şey. ‘Demek ki yalnız değilim. Benim düşündüklerimi, yazdıklarımı paylaşan başkaları da var. Demek ki yazdıklarım başkalarına gidiyor’ duygusu veriyor ki bu da değerli ve insanı mutlu eden bir şey” dedi. 

 

“GENÇLERİN OKUMAMA PROBLEMİ VAR”

 


“Sizce gençliğimizin kitap okumamasının nedeni biraz da dizilere bağlı değil mi” sorusuna da cevap veren Ercan Kesal “Gençlerin okumama problemi var. Kitaplara uzaklar. Ama sadece diziler değil. Bence gençler dizilerden çok telefonda daha çok vakit geçiriyor. Bilgiye çok çabuk ulaştıkları için ve görsel bir dünyaya hapsoldukları için sabırsızlar. Benim de 13 yaşında bir oğlum var. Benim 10 bin kitaplık bir kütüphanem var. Ama kütüphaneye girmiyor. İlla kitap olmuyorsa da tabletten, cep telefonunuzdan rahatça kitap okuyabilirsiniz. Hatta kitapları seslendiriyorlar. Kitapları dinleyebilirsiniz de” dedi. En sevdiği kitabın sorulması üzerine de Kesal “Ben daha çok hikaye kitaplarını seviyorum. Yabancı yazarlardan Çehov’un hikayelerini çok severim. Bizden de Sait Faik Abasıyanık’ın hşkayelerini severim” dedi. Söyleşinin ardından Yazar Ercan Kesal, Kapaklı’daki kitapseverler için kitaplarını imzaladı. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU