Marmara Ereğlisi'nde Saha Tatbikatı yapıldı 

İçişleri Bakanlığı koordinesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlıkları yapılan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) 2019 İl Düzeyi Saha Tatbikatı, Tekirdağ

GÜNDEM 11.10.2019 10:58:00 0
Marmara Ereğlisi

Tatbikata, 26 hizmet grubu yöneticisi ve yardımcısı, bölgedeki enerji tesisleri ve sahil güvenlik birimleri katıldı. Vali Aziz Yıldırım başkanlığında toplanan  26 hizmet grubu yöneticisi ve yardımcısı kriz   merkezinde toplanarak hazırlanan senaryoya göre hareket etti. Oluşturulan senaryoya göre 30 saniye süreli 6.9 büyüklüğünde  deprem oldu, depreme bağlı olarak bölgedeki konutlarda, altyapı da, enerji tesislerinde yangın, KBRN, deniz kirliliği, tanker yangını v.b. afet ve acil yardım olayları meydana geldi. Her hizmet grubu personeli senaryoya göre kriz merkezi ile canlı bağlantıya geçerek yapılan havadan, denizden ve karadan yaralı kurtarma, yangın söndürme, tahliye v.b. çalışmaları aktardı.

 

'ÇOK BÜYÜK BİR DEPREM SAYILMAZ'

 

Hizmet Gruplarının çalışmalarını aktarmasının ardından tatbikat değerlendirilmesi yapıldı ve var olan eksikliklere ve doğabilecek aksaklıklara değinildi. Vali Yıldırım, tatbikatın sonunda yaptığı değerlendirmede, “Bildiğiniz gibi bir hafta kadar önce deprem yaşadık. 5.8 lik bir deprem işin aslına bakarsanız çok ta büyük bir deprem sayılmaz. Her ne kadar hep basında İstanbul depremi olarak geçtiyse de Silivri açıkları Marmaraereğlisi İlçemize çok daha yakındı. Deprem gerçeği ülkemizin ve bu coğrafyanın gerçeği ve afete hazır olmak aslında hemen bir deprem olduktan sonra ne yapacağımızı toplanıp tartışmak karar vermek telaşına düşmek anlamına gelmiyor. Depremlere afetlere hazır olmak bunun öncesinde olan bir iş. İşin aslına bakarsak bizler afet olduktan sonra müdahalede ve sonrasındaki iyileştirmelerde çok başarılıyız. Ben pek çok konuda dünyanın önünde olduğumuzu düşünüyorum." dedi.  

 

'GÜZEL BİR PROVA OLDU'

 

Çok eksik olduğumuz bir yönümüzün olduğunu, afetlerin öncesinde ve afetlere hazırlık konusunda istenilen seviyede olmadığımızı da kaydeden Vali Yıldırım, "Deprem konusunda Tekirdağ’ımız özellikle Marmaraereğlisi bölgemiz bununla ilgili yüksek bir potansiyele sahip. Bu bölgedeki kritik öneme haiz enerji tesisleri hakikaten risk açısından çok büyük potansiyele sahip ve buradaki arkadaşlarımızın çok çok dikkatli olması ve çok eğitimli olmaları gerekir. Tatbikat bu açıdan güzel bir prova oldu. Gördüğüm kadarıyla çok ciddi bir mesafe katetmişiz çok ciddi bir eğitimden geçmişiz bunu daha da artırmamızda fayda var.” ifadelerini kullandı. Tatbikat, Vali Yıldırım ve beraberindekilerin kurulan çadırları ziyaret etmesi ve Kızılay tarafından hazırlanan kumanyanın dağıtımı ile bitti. 

 

Haber / Yakup KARTEPE