Trakya Üniversitesi Camii'nin temeli düzenlenen törenle atıldı

Trakya Üniversitesi'nin en büyük yerleşkesi olan, her gün yaklaşık 50 bin kişinin giriş yaptığı Balkan Yerleşkesi'nde, İlahiyat Fakültesi karşısına inşa edilecek "Trakya Ünive

GÜNDEM 11.10.2019 10:55:00 0
Trakya Üniversitesi Camii

Trakya Üniversitesi Cami-i Şerifi temel atma törenine, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Diyanet İşleri Başkan Vekili Osman Tıraşçı, Karadağ Diyanet İşleri Başkanı Rifat Feyziç, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç ve İslami Araştırmalar Vakfı (İSAV) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Salih Tuğ, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe, Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, dekanlar, okul müdürleri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

 

5 BİN KİŞİ KAPASİTELİ 

 

Törende ayrıca, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) çatısı altında, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öncülüğünde İSAV iş birliği ile gerçekleştirilen “Balkanlar ve İslam” başlıklı uluslararası sempozyuma katılmak için yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılar da yer aldı. Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’ne yapılacak olan, 7.000 m2 toplam alan üzerinde 2.760 m2 zemin oturumuna sahip 5 bin kişilik caminin temeli dualarla atıldı. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan temel atma töreninde İl Müftüsü Emrullah Üzüm tarafından dua edildi. Temel atma törenine katılan Diyanet İşleri Başkan Vekili Osman Tıraşçı da Cami projesi, mimarisi ve gelinen son durum hakkında yetkililerden bilgiler aldı. Çift minareli, otuz üç küçük kubbe ve bir büyük kubbeye sahip olacak cami, inşaat tamamlandığında tarihi Yavuz Sultan Selim Camii ile benzer izler taşıyacak.

 

'ÇOK HEYECANLIYIZ'

 

Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, açılışta yaptığı konuşmada, "Tarihi bir an yaşıyoruz ve bu nedenle çok heyecanlıyız. Projemizi uzun bir süreçten sonra ortaya çıkardık. İnşallah, temel atma töreni ile de bu tarihi ana iştirak etmiş bulunacağız. Çok heyecanlıyız, duyguluyuz. İşin başından bu yana Rektörümüzle, siz Edirne’nin kıymetli eşrafı ile birlikte her safhasında her adımında beraber olduk, birlikte çalıştık. İnşallah tamamlandığı günü de birlikte göreceğiz.” ifadelerini kullandı. 

 

'EZAN SESİ DUYACAKLAR'

 

Törende bir konuşma gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da, “Evlad-ı Fatihan’ın yaşadığı, Türk-İslam kültürünün neşv-ü nemâ bulduğu ve medeniyetimizin izlerinin görüldüğü coğrafyalara bakıldığında, tüm unsurların merkezinde, adeta kalbinde inancın ve maneviyatın en güzel şekilde tezahür ettiği camilerimiz vardır. Sultan II. Bayezid Külliyesi’ne girdiğinizde camii, külliyenin tam ortasındadır. İnancı ve o manevi hissiyatı külliyenin merkezinde görürsünüz. Şifahane, medrese, tabhane, imarethane, Sıbyan Mektebi, mehterhane, hamamdan oluşan yapılar topluluğundan oluşan külliyenin ortasına inancı koymuştur ecdadımız. Balkan şehirlerine bir bakın. Ecdadımız, Anadolu gibi Rumeli’yi de kendi kültürüne özgü mimari eserlerle donatarak bu coğrafyada varlığını kalıcı hale getirmiştir. Bu mirasın izinde, kentlerin merkezinde, ortasında camiler vardır. Balkanlar’ın en büyük sağlık kurumu durumundaki hastanemizde yatan hastalarımız, çok yalnız ve kimsesiz olduklarını hissettiklerinde, düşündüklerinde, şairin de çok ifade ettiği, ‘O anlarda bir ezan sesi duyarım, utanırım.’ söyleminde olduğu gibi, ezan sesini duyacak." dedi.

 

'CAMİLER, CANLI SEMBOLLERİDİR'

 

Camilerin, kentlerin yaşayan sembolleri olduğunu söyleyen Edirne Valisi Ekrem Canalp de, “Camiler, bizim kentlerimizin yaşayan canlı sembolleridirler. Her şeyleri ile camiler, ait oldukları kentin bir parçası ve hafızasıdırlar. Genellikle kent ile yaşayan dokunun en ortasında ve merkezinde yer alırlar. Edirne dediğiniz zaman Selimiye, Bursa dediğiniz zaman Ulu Cami; Sultanahmet, Süleymaniye dediğinizde ise aklınıza İstanbul gelir. Bireysel fonksiyonların yanına camiler sosyolojik bir temelle toplumsal bir fonksiyonunun da ifasında rol oynarlar. Geleneksel fonksiyonu olan eğitim kurumlarının içerisinde caminin varlığının en güzel şekilde ifade bulacağını ve buna toplumsal olarak ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Edirne’nin Müslümanları bugün temelini attığımız bu camiyi en kısa sürede tamamlayacaklar ve hizmete açacaklardır. Daha şimdiden çok kısa sürede bitmesini ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi. Törende açılış konuşmaların ardından, dualar eşliğinde protokol üyeleri butona basarak, temele ilk betonu döktü.

 

Haber / Ozan URTEKİN