17 noktada 'yaya güvenliği' nöbeti

Trafikte yaya önceliğine dikkat çekmek amacıyla dün ülkemiz genelinde 20 bin yaya geçidinde 200 bin kolluk görevlisi, 13:00-15:00 saatleri arasında 2'şer saat yaya nöbeti tuttu. Çerkezköy'de de 17 fark

GÜNDEM 2.10.2019 17:35:00 0
17 noktada

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından okullar başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları önünde yaya güvenliğini sağlamak amacıyla yaya geçitlerinde nöbet tutuldu. Ülke genelinde olduğu gibi Çerkezköy’de de “Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz” sloganıyla 13.00–15.00 saatleri arasında tüm “Yaya Geçidi Nöbeti” farkındalık etkinliği düzenlendi.

 

“YAYA GÜVENLİĞİNİN NÖBETÇİSİYİZ”

 

Ülke genelinde 20 bin yaya geçidinde düzenlenen etkinliğe 200 bin kolluk kuvvet personeli katılırken, Çerkezköy 17 farklı noktada yapılan etkinlikte de 54 polis memuru görev aldı. Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş 75. Yıl Ortaokulu önündeki yaya güvenliği nöbetine katılırken, Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Şahin Yılmaz da Belediye Meydanı’ndaki nöbete katıldı.

 

 

“AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK”

 

Ülkemizin tüm il ve ilçelerinde olduğu gibi Çerkezköy’de de 13:00-15:00 saatleri arasında ışık ve polis olmayan yaya geçitlerinde önceliğin yayalara ait olduğu noktasında farkındalık yaratmak amacıyla uygulamalara başladıklarını belirten Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, “İllerde valilerin ilçelerde kaymakamlar, diğer kamu kurum kuruluşlarının müdürleri, okullarımız, sivil toplum örgütleri ve engelli vatandaşlarımızın katılımıyla emniyetin ve jandarmanın tüm personellerinin en az yarısının görev aldığı bu uygulamayı ilçemizde başlatmış olduk. Burada amaç yayaların önceliği konusunda farkındalık yaratılmasıdır. Çünkü ülkemizde karşıdan karşıya geçişlerde yaralanmaya hatta ölüme varan trafik kazalarına rastlıyoruz. Amacımız özellikle ilkokul çocuklarında bu bilinci yaşatmak ve şoförlerimizde farkındalık oluşturmak” dedi.

 

“TRAFİK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURMAK HERKESİN GÖREVİ”

 

Belediye Meydanında düzenlenen yaya güvenliği nöbetine katılan Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Şahin Yılmaz da ülke genelinde olduğu gibi Çerkezköy’de de trafik kültürünün üst düzeye çıkarılması gerektiğini belirterek “Trafik kurallarına gerek sürücüler gerek yayalar herkes uymak zorunda. Ülkemiz genelinde trafikte kural tanımamazlık var. Trafik kültürünü daha iyi hale getirmemiz  ve üst düzeye çıkarmamız gerekiyor” dedi. Şahin “Trafik kültürü olan toplumlar daha bilinçli olduğu gibi trafik kazaları da yok denecek kadar azdır. Trafik kuralı tanımamazlık nedeniyle bir çok insanımız trafik kazalarında sakatlanıyor ya da hayatını kaybediyor. İşte bunun önüne geçmek için de trafik kültürünü oluşturmak herkesin görevidir” dedi.

 

 

“HERKES KURALLARA UYARSA KİMSENİN CANI YANMAZ”

 

Belediye meydanındaki etkinlikte görev alan İlçe Tarım Müdürü İsa Altay da trafik kurallarına herkesin uymak zorunda olduğunu söyledi. Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar da “can ve mal güvenliği için trafik kurallarına uymanın çok önemli olduğunu belirterek Özellikle yaya geçitlerinde trafik ışıklarının ne anlama geldiğini birçok insanımız bilmiyor. Bu konuda bilgilendirmelerinin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Herkes trafik kurallarına uyduğunda hiç kimsenin canı yanmaz” dedi.

 

KURALLARA UYMAYANLARA 488 TL CEZA

 

Etkinlikte ayrıca araç sürücülerine bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Afişte, yaya önceliğinin yaşam önceliğiyle eşdeğer olduğu, yaya ölümlü kazaların en aza indirilmesi, sağlıklı ve güvenli bir trafik akışının sağlanması, toplumun yaya önceliği konusunda bilinçlendirilmesi, insan hayatının her şeyin önünde tutulması için nöbet tutulduğu belirtilirken, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 74’üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle ‘Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giril ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar” hükmünün getirildiği hatırlatılarak bu kurallara uymayan sürücülere 488 TL trafik idari para cezası uygulandığı konusunda sürücüler uyarıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU