Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlandı

Tekirdağ İl Müftülüğü tarafından 'Cami, Hayatın Merkezi' temalı Camiler ve Din Görevlileri Haftası için program düzenlendi. Programa, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım'da katıldı.

GÜNDEM 1.10.2019 17:40:00 0
Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlandı

Program, Süleymanpaşa Orta Cami İmam Hatibi Mustafa Topçu tarafından Kur’an tilavetinin okunması ile başladı. Ardından, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. Programda İl Müftüsü İsmail İpek ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ta birer konuşma yaptılar.

 

'DİNİMİZ MERHAMET, BARIŞ VE GÜZELLİK DİNİ'

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak konuşmasında, "Bizler çok önemli iki hazineye sahibiz, Peygamberimiz ölürken bize önemli iki miras bıraktı; birincisi Kuranı Kerim, diğeri de onun sünneti. İnsanları, toplumları mutluluğa götürecek, onlara bu konuda yol gösterecek her biri birbirinden değerli hadisler ve ayetler ile dolu. İslam asla terörle bağdaştırılamaz. Ölürken bile ağaç dikiniz diyen bir inancın terörle, şiddetle bağdaştırılmasını kabul etmiyorum. Bizim dinimiz merhamet, barış ve güzellik dinidir. Din adamlarımız ile gurur duyuyoruz. Onların çok ağır bir ödevi var. Bunun için çok dikkatli olmalısınız. Biz de yerel yönetim olarak sonuna kadar yanınızdayız. Camiler ve Din Görevlileri haftamız kutlu olsun." dedi.  

 

 'CAMİLER İMANIMIZI VE İSTİKLALİMİZİ SİMGELER'

 

Programda bir konuşan yapan Vali Aziz Yıldırım, “Asr-ı Saâdetten bugüne mescit ve camilerimiz hem Allah’a ibadet edilen hem de ilim ve hikmet öğrenilen şerefli mekânlardır. Allah katında en makbul yerler olan camiler, içinde Rabbimizin adını andığımız, kulluğumuzu, dualarımızı, niyazlarımızı O’na arz ettiğimiz mukaddes yerlerdir. Camilerimiz; dil, renk, ırk, makam, mevki farkı gözetmeden mümin gönülleri birleştirir, birliğimizi pekiştirir, imanımızı ve istiklalimizi simgeler. Minâreleri tevhîdin sembolü, ezanları şehâdetin temeli, mihrap, kürsü ve minberleri hak ve hakikatin sesi, safları huzur ve güvenin teminatıdır. İslam tarihi boyunca şehirler cami merkezli planlanmıştır. Dolayısıyla, cami şehrin merkezini belirler, şehir planının kurucu öğesidir ve şehir caminin etrafında şekillenir. Çevresinde yaşanan şehir hayatı, caminin bir devamı olarak gelişir." ifadelerini kullandı.

 

'CAMİNİN RUHUNU YÜREĞİNDE HİSSETMİŞ'

 

Vali Yıldırım, "İstanbul’un o görkemli tarihine ruhunu veren Sultanahmet’ten, Edirne’yi Selimiye’den, Taşımış harcını gâzîleri, serdârıyle, Taşı yenmiş nice bin işçisi, mîmâriyle beyitlerinde yer alan Süleymaniye’yi de İstanbul’dan, Diyarbakır’ı Ulu Cami’den ayrı görmek mümkün müdür?  İslam düşüncesinde şehirlerin ruhu vardır ve şehir o ruh ile anlam kazanır. Yahya Kemal’den bahsetmişken; Tekirdağ’da derin izler bırakmış üç Kemal’den biri olan Yahya Kemal Beyatlı, bir bayram sabahı, sabah namazını kılmak için geldiği Süleymaniye’de şehrin, tarihin, caminin ruhunu yüreğinde hissetmiş ve hislerini Süleymaniye’de Bayram Sabahı adlı şiirinde şöyle ifade etmiştir; Ulu mâbed! Seni ancak bu sabah anlıyorum; Ben de bir vârisin olmakla bugün mağrûrum; Ulu mâbedde karıştım vatanın birliğine. Çok şükür Allaha, gördüm, bu saatlerde yine. Yaşayanlarla beraber bulunan ervâhı. Doludur gönlüm ışıklarla bu bayram sabahı. Bizler, caminin değerleriyle kurulan bir medeniyetin varisleriyiz." şeklinde konuştu.  

 

 

 

'EN ÖNEMLİ BİRLEŞTİRİCİ MERKEZ'

 

Sadece ibadetlerimizin değil, tarihimizin, edebiyatımızın, örf ve adetlerimizin de camiyle iç içe olduğunu kaydeden Yıldırım, "Nitekim İstiklal mücadelemizin en önemli birleştirici merkezlerinden biri camilerimiz olmuştur. Aynı şekilde 15 Temmuz hain darbe girişiminde, minarelerinden yükselen salâlarıyla, camilerimizin ne kadar önemli olduğu açıkça görülmüştür." ifadelerini kullandı. Camileri anlamlı kılan en önemli unsurun peygamberlerin yürüdükleri yolu adım adım takip eden din görevlileri olduğunu söyleyen Vali Yıldırım, "Din görevlileri; dinin fert ve toplum hayatına yansımasında, bireysel, toplumsal ve evrensel düzeyde, bugünü ve yarını hakikat, adalet ve merhamet ekseninde inşa eden;  ilim ve irfan donanımıyla, gayret ve hizmet şuuruyla, ahlak ve faziletiyle, yaşadıkları çağa rehberlik eden öncü şahsiyetlerdir." dedi.

 

'GÜZİDE BİR YER EDİNDİLER'

 

Vali Yıldırım konuşmasının devamında, "Din görevlileri; mihrapta namazımızı kıldıran, minberde ve kürsüde öğütlerini dinlediğimiz, kendisinden Kur'an öğrendiğimiz, manevi rehberlerimizdir.  Dinî değerlerin bilinmesi, erdemlerin yaşanması, güzelliklerin paylaşılması, bilgi ve ahlak merkezli bir dindarlığın benimsenmesi için çalışmayı hayatın gayesi edinen din görevlileri toplumumuzun manevi inşasında önemli bir görev üstlenerek toplumumuzda güzide bir yer edinmiştir. Bu önemli misyonu yerine getirirken gösterdiğiniz samimiyet ve gayretten dolayı teşekkür ediyor, bu gayret ve samimiyetinizin ruz-ı mahşerde karşılık bulacağını ümit ediyorum." ifadelerine yer verdi.

 

 

DİN GÖREVLİLERİNİN HAFTASINI KUTLADI

 

Yıldırım, "Geçmişten günümüze camilerimizin maddi ve manevi îmârı için gayret gösteren din görevlilerinden ahirete irtihal edenlere Yüce Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum. Rabbim bizlere de hademe-i hayrat olmayı, insanlığa hayırlı hizmetler sunmayı nasip eylesin. Bu vesileyle başta Tekirdağ olmak üzere tüm Türk ve İslam Coğrafyasında görev yapan din görevlilerimizin bu özel haftasını kutluyorum. Toplumsal dayanışmayı sağlamaları yönünde yaptıkları özverili çalışmalarda başarılar diliyorum. " dedi. Konuşmaların ardından Hayati İnanç tarafından “Cami ve Hayat ” konulu bir konferans yapıldı. Program, Vali Yıldırım  ve protokol üyelerinin, cami yaptıran ve cami yapımına katkıda bulunan hayırseverlere plaket  takdim etmesi ile son buldu. 

 

Haber : Buse SERİN