3. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı açıldı

Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, dün Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri'nde açıldı. Açılış 1 saat geç başlarken, AK Parti ve CHP'lilerin fuar alanı

GÜNDEM 25.09.2019 20:41:00 0
3. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı açıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (Çerkezköy TSO) ve Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) iş birliğinde bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, dün Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde kapılarını açtı.

 

“BİZ BAŞARIRSAK TÜRKİYE KAZANACAK”

 

Dün saat 16:00’da düzenlenen açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılışta konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, “2017 yılında yazdığımız KOSGEB projemizden doğan Endüstriyel Fuarımız, bugün 3 kat büyüyerek kapılarını açıyor. Üyelerimize yeni pazarlar oluşturmak ve bunun yanında bölgesel iş birliğini artırmak amacıyla çıktığımız bu yolda bugün geldiğimiz nokta gurur verici” dedi. Kozuva, “Ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi üretimle, ihracatla, istihdamla, iş dünyasıyla, yani bizlerle mümkün. Biz başarırsak bölgemiz kazanacak, Türkiye kazanacak” dedi.

 

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN VE TEKİRDAĞ’IN BUNA İHTİYACI VAR”

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de “Çerkezköy’de başlattığımız bu projeyi başkanımın da kabulü ve tavsiyesiyle tüm Trakya'ya, Kırklareli, Edirne'ye de açarak oradaki firmalarımızın da bundan istifade etmesini bir bölge olarak beraber hareket etmeyi ve sinerjiyi oluşturmayı tasarladık” dedi. Açılışta konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise Türkiye’nin ve Tekirdağ’ın sanayi yüzünün Çerkezköy olduğunu ifade ederek “Çerkezköy bugün böylesine güzel bir fuarı gerçekleştirebileceğini hem bölgeye, hem ülkeye gösterebildi. Bu fuarın Çerkezköy’ün büyümesine, ilerlemesine, katma değerine katkı sağlayabilmesi açısından çok önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi. Çerkezköy’ün bölgeye katma değer sağlayan firmalara ihtiyacının olduğunu ifade eden Akay, ÇOSB’nin 10 yıldır bölgeye katma değer sağlayan, Çerkezköy sınırlarında çevreye zarar vermeyen Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapma gayreti içerisinde olduğunu söyledi. Çerkezköy’ün bugün Türkiye’nin önemli markalarına ev sahipliği yapan ve her geçen gün kalitesini arttıran bir anlayış ile gelecek sanayi vizyonuna yol alması gerektiğini belirten Akay, “Buna hem Çerkezköy’ün, hem Tekirdağ’ın şiddet ile ihtiyacı var” dedi.  Burada üretim yapan, iş gücünü bölgeden kullanan, bölgenin yer üstü ve yer altı kaynaklarını kullanan, buranın emeği ve buranın iş gücü ile Türkiye’ye katma değer sağlayan gurur duydukları sanayi kuruluşlarının vergi dairelerini Tekirdağ’a taşımaları, ya da yasal bir düzenleme yapılıp, üretimi burada olup başka illere ödenen vergilerden Tekirdağ’ın hakkının verilmesi gerektiğini söyleyen Akay, “Bu konuda Sayın Valimizin, Sayın Milletvekillerimizin ve Sayın TBMM Başkanımızın hassasiyet göstereceğini düşünüyorum. Böylesine güzel bir fuarı düzenleyen ÇTSO’ya, kıymetli Başkanı Süleyman Kozuva’ya ve Yönetimine, Trakya Kalkınma Ajansı’na, katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN BAŞARILARIYLA GURUR DUYUYORUZ”

 

Çerkezköy’ün ülkemizin sosyal ekonomik olarak en gelişmiş 30 ilçesinden bir tanesi olduğunu ifade eden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay da “Çerkezköy ülkemizin ve bölgemizin önemli sanayi merkezlerinden biri. Yine Çerkezköy 50 yıla yakındır Organize Sanayi Bölgesi kültürü ile ülkemizde nitelikli üretim yapan bir sanayi üssüdür. Dolayısıyla biz Çerkezköy'ün bu başarılarıyla gurur duyuyoruz” dedi. Günay “Dünyanın en büyük 10 ekonomisinin arasına girmek istiyorsak üretimden başka bir şansımız yok” diye konuştu. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise açılışta yaptığı konuşmada “Tekirdağ Büyükşehir'in ikinci dönemini yaşıyoruz. Tekirdağ kendini Türkiye'de çok iyi hissettirmeye başlayan bir büyükşehir durumunda. Üstelik bu dönem çok büyük avantajlarımız var. Sayın TBMM Başkanımız Mustafa Şentop beyin Tekirdağ Milletvekili olması, Faik Öztrak beyin Tekirdağ Milletvekili olması ve çok değerli Milletvekillerimiz ile beraber bu güç ne İstanbul'da ne Ankara'da var. Bu güç sadece Tekirdağ'da var. Ben inanıyorum bu güç Tekirdağ'ın sorunlarını bu dönemde gayet güzel bir şekilde çözecektir” dedi.

 

,

 

“HİZMET OLARAK DÖNDÜRMEK İSTİYORUZ”

 

Tekirdağ’ın pek çok vizyonunun olduğunu söyleyen Albayrak, Tekirdağ geliri giderinden fazla olan 11 ilden bir tanesi. Tekirdağ'ın çok daha güçlü olması lazım. Bu güç içerisinde sanayicilerinde şirket merkezlerinin büyük bir kısmını Tekirdağ'a getirmesini istiyoruz. Çünkü oradan gelen vergi<< gelirlerini biz Tekirdağ'a hizmet olarak döndürmek istiyoruz” dedi. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ise “Büyükşehirden önce Tekirdağ’a gelen toplam para 189 milyon liraydı. Ama büyükşehir belediyesi olduktan sonra büyükşehir belediyesinin TESKİ ile beraber bütçesi 1.5 milyar liraya ulaştı. İlçelerimizin de tamamının bütçeleri ile birlikte yerel yönetimlerin kullanabileceği kaynak yaklaşık 2.5 milyar lira. Bizim önümüze her şey konuldu. Helvayı yapacak olan bizleriz, helvayı yapmak bizim elimizde. İmkanlarımız, kabiliyetlerimiz hükümet tarafından artırıldı” dedi. Açılışta son konuşmayı Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım yaptı. Çerkezköy, Çorlu, Ergene ve Kapaklı’nın coğrafi konumları sebebiyle, Avrupa Birliği ve İstanbul pazarlarına yakınlığı ile önemli avantajlara sahip olduğunu belirten Yıldırım, “Bu avantajlı konumu değerlendirerek üretimimizi arttırmak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi. Fuara katılan firma sayısının önceki yıllara göre artmasının mutluluk verici olduğunu söyleyen Yıldırım “Dünyada var olmak istiyorsak ekonomimizi 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinin içine sokabilmeyi arzu ediyorsak mutlaka bu tür faaliyetleri arttırmalı, üretim mekanizması olan sanayi kuruluşlarımızı çoğaltmalı, geliştirmeli, istihdamı arttırmalıyız” dedi.

 

“SANAYİYİ TARIMA VEYA TARIMI SANAYİYE TERCİH EDECEK DURUMDA DEĞİLİZ”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın dile getirdiği, ‘Firmaların merkezlerini Tekirdağ’a taşıması’ konusuna da değinen Vali Yıldırım “Gönlüm benim de bunu arzu ediyor doğrusu. Ama bunun her zaman mümkün olması şuana kadar gerçekleşemedi. Burada üretim yapan firmaların merkezleri İstanbul'da olduğu için bize çok fazla getirisi olmuyor gibi görünüyor ama ülkemizin kazancı var neticede. Ülkemizin kazancı olması bizim kazancımızın olmasıyla eşdeğer neticede. Bunu da kabul etmek lazım” dedi. Hem tarımın hem sanayinin önemli olduğunu söyleyen Yıldırım “Biz sanayiyi tarıma veya tarımı sanayiye tercih edecek durumda değiliz. Bunun ikisini ortaklaşa devam edeceğini düşünüyoruz. Şuanda Tekirdağ'da tarım alanlarının yaklaşık yüzde 3'ü sanayi alanı olarak kullanılıyor. Benim kanaatim bu yüzde 10'a kadar çıkartılabilir ama bir şartla, çok iyi bir şekilde planlanmalıdır toprağımız ve onun dışına da katiyen çıkartılmamalıdır” dedi.  Kurdele kesiminin ardından Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri stantları tek tek ziyaret ederken, ÇTSO tarafından fuara katılan firmalara plaket verildi. Dün açılışı yapılan ve 94 firmanın stant açtığı fuar cumartesi gününe kadar ziyarete açık kalacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU