15 Temmuz tanıkları anlattı

15 Temmuz'da sol kolunu kaybeden Üzeyir Civan ile kalbinin iki santimetre altına isabet eden kurşunla gazi olan Musa İlhan 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla dün saat 10:30'da Çerkezköy Halk Eğitimi Mer

GÜNDEM 19.09.2019 16:36:00 0
15 Temmuz tanıkları anlattı

Söyleşiye Kaymakam Atilla Selami Abban, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Volkan Torun, İlçe Emniyet Müdürü Vekili Başkomiser Şakir Oda, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Yusuf Hayri, Arif Zenginal, Çerkezköy İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, kurum müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri, okul müdürleri, gaziler, gazi eşleri ve vatandaşlar katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik gazilerini Çerkezköy’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

 

“HALA BİR MEZAR YERİMİZ VAR, BOŞ DURUYOR”

 

15 Temmuz’da kalbinin biraz aşağısına isabet olan kurşunla gazi olan Musa İlhan (42), 15 Temmuz'da yaşadıklarını anlattı. 15 Temmuz akşamı dışarıda olduğunu ifade eden İlhan, “Eve gitmek üzere yola çıktığımda Ankara'dan arayan yakınlarım köprünün kapatıldığını söylediler. Sonra Başbakanımızın bir kalkışmadan şüpheleniyoruz konuşmasını dinledim. Tankları gördükten sonra parçaları birleştirdim kafamda ama insan kulaklarına inanamıyor. Yolun kenarında bir tesise uğradık televizyonu açtık o anda Başbakanımızın telefonla televizyona bağlandığını gördüm. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi’ne gittik. Oradaki askerleri çıkardıktan sonra AKOM'a geldim. Büyük bir arbede yaşanmıştı orada. Ondan sonra AKOM'a geldim. Buradan sonra da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gidecektim. Niyetim öyleydi. Çatıdaki bir asker vardı. Onun açtığı ateşle vurulmuşum. Benim kızım 4 gün boyunca yoğun bakımda yattığımı öğrenmedi. Annesi belediyenin il dışına gönderdiğini söylemiş. Ben aynı zamanda sosyal işlerde çalışıyorum. Tabi o zaman hastanede isim karartma olduğu için yanlış isim çıkmış, öldü diye çıkmış. Memlekete haber gitmiş öldü diye, memlekette mezar kazılmış. Mezarımızı kazmışlar hala bir mezar yerimiz var boş duruyor” dedi.

 

 

“PARMAĞIMIN ÜZERİNDE BİR ŞARAPNEL PARÇASI GÖRDÜM”

 

15 Temmuz gecesi sol kolunu kaybeden Üzeyir Civan da darbe girişiminin ilk haber aldığında inanamadığını belirterek “1980 darbesi gözümün önüne geldi. Ne yapabiliriz ne edebiliriz diye konuştuk. Sonra Sabiha Gökçen Havaalanı'na gitmeye karar verdik. Çünkü orası stratejik öneme sahip bir noktaydı kaybedilmemesi, hainlere teslim edilmemesi gereken bir noktaydı” dedi. 15 Temmuz gecesi binlerce insanın vatanına sahip çıktığına şahit olduğunu söyleyen Civan “Kardeşlerimizi gördüm gişelerin altında ellerinde bayraklarla duruyorlardı. Oraya gidip onlarla birlikte mücadele etmem, destek olmam gerekiyordu. Oraya ulaştığımda derin düşünceler içerisindeydim. Tekbir getiren, ellerinde bayrak bulunan kalabalığa ‘asker polis kardeştir’ tarzında şeyler söyledik. Sonra bizden biriyle göz göze geldim “Üzeyir in oradan vurulmuşsun” dedi. “Bunlar bizim askerimiz, bunlar bizim kardeşimiz, kardeş kardeşi vurur mu, kardeş kardeşin kanını döküyor” diyorduk. İki elimi havaya kaldırıp koşuyordum, “yapmayın bırakın silahlarınızı” diyordum. Sonra “sen kimi kimden koruyorsun” diye düşündüm. Orta parmağımın üzerinde bir şarapnel parçası gördüm. Sol kolumda ağrılar hissediyordum” dedi. Civan “Yolun kenarına oturup tişörtümü çıkardım. Gençler o tişört ile koluma tampon yaptılar. Allah o gençlerden razı olsun. Allah razı olsun o gençlerden gelip yanıma beklediler. Biz o gece vatanımıza, milletimize sahip çıktık” dedi.  Söyleşinin ardından Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 15 Temmuz gazilerine hediyeler verdi.

 

Haber / Emre BOZ