Sürdürülebilir ve temiz üretim masaya yatırıldı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi tarafından düzenlenen 'Sürdürebilir ve Temiz Üretim' panelinin ilk bölümünde ÇOSB Sürdürülebilirlik Raporu'nun tanıtımı yapıldı. TanıtÄ

GÜNDEM 17.09.2019 17:12:00 0
Sürdürülebilir ve temiz üretim masaya yatırıldı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi tarafından dün saat 14:00’da ÇOSB Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Kapaklı OSB Bölge Müdürü Mehmet Hızlı, fabrika yöneticileri katıldı. 

 

“SADECE PARAYLA İLGİLENEN BİR KURUM DEĞİLİZ”

 

Panelin ilk bölümünde ÇOSB Sürdürülebilirlik Raporu’nun tanıtımı yapıldı. Raporla ilgili bilgi veren ÇOSB Kurumsal İletişim Müdürü Gökhan İnce, bu raporu 4562 sayılı OSB Kanunu Yönetmeliği ve İmar Kanunu Çevre Mevzuatı çerçevesinde hazırladıklarını ifade etti. Finansal olmayan verileri de raporlama ürünü olarak bu raporda sunduklarını belirten İnce “Raporumuz 96 sayfadan oluşuyor. Vizyonumuzda değerlerimizden bahsettik. Sadece parayla ilgilenen bir kurum değiliz. Biz yaklaşık kurum içerisinde 265 kişi olarak hizmet veriyoruz. Ama hizmet verdiğimiz toplam kişi sayısı 254 fabrikada yaklaşık 80 bin kişidir” dedi. 

 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK OSB’LERİNDEN BİRİ

 

ÇOSB’nin Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgeleri'nden biri olduğunu belirten Gökhan İnce “Yaklaşık 10'a yakın farklı paydaşlarımızdan görüş aldık. Bunlar direk OSB içerisinde olan firmaların üst düzey yöneticileri gerekse dışarıdan tedarikçilerimizden de görüş aldık” dedi. Sürdürülebilirlik raporlarının objektif olması açısından dış görüşün önemli olduğunu belirten İnce, “Dış bakış bizim için gerçekten önemli. İyi yönlerimizi övdükleri gibi ihtiyaç duyulan noktaları da vurgulamışlar” dedi. 

 

SUNUMLAR YAPILDI

 

Sürdürülebilirlik raporunun tanıtımının ardından Schnee Gruppe Genel Müdürü Mehmet Savaş’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Uzman Araştırmacı Tuba Budak Duhbacı, SKD-İş Hayatı ve Sürdürebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, SKD İş Hayatı ve Sürdürebilir Kalkınma Derneği Teknik Danışmanı Ferda Ulutaş İşevi ve Doğa Koruma Yönetmeni Eren Atak ‘Sürdürebilir ve Temiz Üretim’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Uzman Araştırmacı Tuba Budak Duhbacı “Kaynak verimliliğinin kavramı ve Türkiye’nin imalat sanayisindeki kaynak verimliliği potansiyeli, temiz üretim kavramı ve yaklaşımı, temiz üretimin faydaları, temiz üretim ile sürdürülebilirlik arasındaki ilişki, temiz üretim denetimleri” konularında sunum yaptı. SKD-İş Hayatı ve Sürdürebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Konca Çalkıvik ve Teknik Danışman Funda Ulutaş İşevi de, 2016 yılından beri Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası fon desteğiyle yürütülen, Türkiye’nin döngüsel ekonomi platformu Türkiye Materials Marketplace projesinin 3 yıllık başarısını anlatırken, üyeler için sunduğu teknik ve finansal imkanlar ve yeni dönem planlarından bahsetti. “Projenin mevcut durumu ve önümüzdeki dönem planları, güncel mevzuat ile projenin ilişkilendirilmesi, The Circular Vouchers Hibe Programı tanıtımı, iyi uygulamalar konularında da bilgiler veren Çalkıvik ve İşevi, üyelik hakkında da bilgilendirmede bulundu. 

 

NEDEN TEMİZ ÜRETİM

 

Doğal Hayatı Koruma Vakfı Doğa Koruma Yönetmeni Eren Atak da “Neden temiz üretim, temiz üretim neden önemli, su riski nedir, tekstil sektörü hangi risklerle karşı karşıya, Ergene Havzası’nda tekstil sektöründe neler yapılabilir” konu başlıklarında katılımcıları bilgilendirdi.
 

 

Haber / Emre BOZ