Tekirdağ, ayçiçeği ve kanola üretiminde 1'inci sırada

Alman Tarım Birliği (DLG) tarafından Süleymanpaşa Karaevli Mahallesi'nde yurt içinden ve dışından 98 firmanın katılımıyla düzenlenen 9. Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı kapılarını açtÄ

GÜNDEM 5.09.2019 13:55:00 0
Tekirdağ, ayçiçeği ve kanola üretiminde 1

 

Açılışta konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tarım ve hayvancılığın, Tekirdağ'ın beş ana vizyonundan bir tanesi olduğunu belirterek “Tekirdağ, tarım alanında Türkiye'nin başkentidir. Son açıklana TÜİK rakamlara göre, arazinin yüzde 62'sini tarımda kullanan birinci iliz. Burada, sadece Büyükşehir Belediyesi'ne değil, yerel yönetimlere de büyük görev düşüyor. Biz, göreve geldiğimiz zaman ilk zaman ilk kurduğumuz daire başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı oldu” dedi. 

 

TARIM ALANINDA İLKLERİ BAŞARDI

 

Tekirdağ’ın, tarım alanında Türkiye genelinde ilkleri başardığını kaydeden Albayrak, “Mera iyileştirme projemiz bu ilklerden biridir. Ayrıca, yem fabrikası işleten ilk büyükşehir belediyesiyiz. Türkiye'nin ikinci büyük et kombinasını hayata geçirdik. Hayvan besiciliği üzerine önemli bir projeyi de daha hayata geçireceğiz. Tekirdağ gibi tarımsal potansiyeli büyük olan bir ilde hedefimiz çok büyük” dedi ve Karaevli Tarım ve Teknoloji Fuarı'nın Tekirdağ'a hayırlı olmasını temenni etti. 

 

VERİMİN VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ARTIRILMASI OLDUKÇA ÖNEMLİ

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da fuarın açılışında yaptığı konuşmada “Dünyada, nüfus her geçen gün artmaktadır. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu da demektir ki gıdaya olan ihtiyaç her geçen gün artacaktır” dedi. Küresel ısınma nedeniyle toprak kayıplarının olduğunu yaşanan mevsim dengesizlikleri yüzünden tarım alanlarının zarar gördüğünü kaydeden Vali Yıldırım “Sanayi tesislerinin tarım arazileri üzerinde kurulması, konut yapımı, termik santrallerin ve fosil yakıtların oluşturduğu hava kirliliği tarımı etkileyen diğer faktörlerdir.  Bu gibi durumlar nedeniyle tarımda verimin ve sürdürülebilirliğin artırılması oldukça önemlidir” dedi. 

 

BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP

 

Gelişmiş ülkelerin, tarıma farklı bir vizyonla bakmaya başladığını, tarımın stratejik bir alan olarak belirlendiğini, sanayi ve endüstriye yapılan yatırımların tarıma da aktarılmaya başlandığını ifade eden Yıldırım “Bazı ülkelerde tarlalar, yeni teknoloji üsleri olmuştur. Tarımın gittikçe önem kazandığı bu dönemde, ülkemiz de tarım ve teknoloji konusuna gereken önemi verecektir. Türkiye geniş ve verimli arazileri, iklim ve ürün çeşitliliğiyle büyük bir potansiyele sahiptir. Arazilerimizi tarımsal teknolojiyle donatarak artan nüfusun ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerini bertaraf edebiliriz.  Ayrıca tarımda teknoloji kullanımı verimliliği, kar oranımızı artırır ve milli gelirimize büyük katkılar sağlar. Tarımda teknoloji kullanımı; değişen şartlarla mücadele etmeyi, doğanın zorlu koşullarıyla başa çıkabilmeyi ve daha fazla verim alabilmeyi sağlar” dedi. 

 

RİSKLERİ MİNİMİZE ETMEK MÜMKÜN

 

Tarım alanında en çok yaşanan sorunların başında arazileri gereğinden fazla sulama, ilaçlama ve gübrelemenin geldiğini kaydeden Yıldırım “Bu gibi durumları, teknoloji sayesinde çözüme kavuşturabiliriz. Belirlenen miktarda ve en uygun zamanda su, gübre ve ilaç vermek, üretim maliyetlerini düşürür, böylece hem zayiat azalır hem de daha sağlıklı ürünler yetiştirebiliriz. Akıllı sistemlerle, tarımsal üretimdeki riskleri minimize etmek mümkündür. Doğru yaklaşımla, daha az maliyet ile daha fazla ve kaliteli üretim yapabiliriz. Hayvancılık alanında da akıllı sistemler kullanılarak süt verimini artırabilir ve hayvan sağlığı kontrol edebiliriz. Akıllı tarım uygulamalarına yapılacak yatırımlarla, dünyanın önde gelen tarım üreticilerinden birisi olan Türkiye’nin 60 milyar dolar seviyesindeki tarımsal üretim hacmini rahatlıkla 100 milyar dolar seviyesine çıkarabiliriz” dedi. 
 

 

“TARIMIN TEKİRDAĞ EKONOMİSİNE KATKISINI ARTIRABİLİRİZ”

 

Tekirdağ’ın toplam alanının 6.313. 000 dekar olduğunu, bu alanın yüzde 65’inin işlenen tarım arazisi olduğunu kaydeden Vali Aziz Yıldırım “Tekirdağ, Türkiye genelinde ayçiçeği üretiminde 1. sırada, kanola üretiminde 1. sırada ve ekmeklik buğday üretiminde 5. sıradadır. Görüldüğü üzere işlenen arazimiz, yeterli düzeydedir. Bu arazileri, tarımda teknoloji kullanımını artırarak verimi, üreticilerimizin gelirlerini artırabilir, modern tekniklere uygun üretim yaparak ürün kaybını minimuma indirebilir, mevsimsel etkileri azaltabiliriz. Tarımın Tekirdağ’ın ekonomisine katkısını artırabiliriz” dedi. 
 

 

HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ SUNULDU

 

Konuşmaların ardından Süleymanpaşa Halkoyunları Ekibi bir gösteri sundu. Açılış, kurdele kesiminin ardından Vali Yıldırım ve protokol üyelerinin Fuar Alanı’nı gezmesiyle son buldu. Açılışa Vali Yıldırım’ın yanı sıra CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, İl Jandarma Komutan V. Albay Haşim Göksel, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, DLG Fuarcılık Genel Müdürü Onur Kiraz, DLG İnternational Genel Müdür Yardımcısı Dr. Lars Hurf,  Ziraat Odası temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU