Harf devriminin 91'inci yılı törenle kutlandı

23 Ağustos 1928 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'ı Ziyareti ve Harf İnkılabının Uygulanmasının 91. Yıl dönümü, 50. Yıl Harf İnkılâbı Anıtı'nda düzenl

GÜNDEM 23.08.2019 18:59:00 0
Harf devriminin 91

Vali Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tank Kur. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından 50. Yıl Harf İnkılâbı Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Çelenk sunma törenine Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Tank Kur. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Süleymanpaşa Kaymakamı Aslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, İl Protokolü, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

TEKİRDAĞ’DA İLAN ETTİ

 

Törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, yeni Türk alfabesinin kullanılmaya başlanmasının Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük devrimlerinden biri olduğunu belirtti. Millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma hedefini ortaya koyan Atatürk’ün, yeni Türk alfabesini 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ ziyaretinde ilan ettiğini anımsatan Albayrak “1 Kasım 1928'de yeni Türk alfabesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş ve 24 Kasım 1928'de, Atatürk'e "Başöğretmen" unvanı verilmiştir. Bu sürecin başlangıcı da 23 Ağustos 1928 tarihidir” dedi.

 

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ÖRNEK OLDU

 

Aradan geçen 90 yılın, atılan bu adımların ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydeden Albayrak “Milli alfabesini kullanan ve eğitim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyeti gerçekleştirdiği ilerleme sayesinde, gelişmekte olan ülkelere örnek olmuştur. Ülkemizi, muasır medeniyet çizgisinin üzerine çıkarma yolunda ilerlerken Atatürk'ün ilke ve devrimlerine her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız. Bu düşüncelerle yeni Türk alfabesinin ilanının 91. yıl dönümünü kutluyor, Ulu Önderimiz Atatürk'ü şükran ve saygıyla anıyorum” dedi.

 

 

SERGİ VE KONFERANSLA DEVAM ETTİ

 

Etkinlikler Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen Harf İnkılabı Sergisi ve konferansı ile devam etti. Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatından karelerin yer aldığı serginin açılmasının ardından Namık Kemal Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk tarafından konferans verildi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ