Çiftçilere 31,72 milyon TL hibe verildi

Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Malkara'da 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleme Programı' hakkında çiftçilere bilgilendirme semineri düzenlendi. Tarım

GÜNDEM 20.08.2019 15:54:00 0
Çiftçilere 31,72 milyon TL hibe verildi

Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere; Malkara Tarım ve Orman İlçe Müdürü Pasin Akbulut, Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Numan Tüzüner, Ziraat Mühendisi Aziz Sezek, Malkara Ziraat Odası Başkanı Mustafa Gündüz ve Mahalle Muhtarları ile çiftçiler katıldı.

 

2006 YILINDA BAŞLADI

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “yüzde 50 sizden, yüzde 50 bizden yüzde 100 sizin” sloganıyla uygulamaya konulan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP), Ulusal Tarım Stratejisi Belgesi kapsamında 2006 yılında başladı. Toplantıda sunum yapan Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Proje Yürütme Birimi’nden Ziraat Mühendisi Aziz Sezek “2006-2018 yılları arasında ülke genelinde 2,76 Milyar TL hibe ödemesi yapıldı. Tekirdağ’da ise 105 proje uygulamaya konularak, bu projelere 31,72 Milyon TL hibe ödemesi yapıldı” dedi.

 

YÜZDE 50’Sİ HİBE

 

Konuşmasına devam eden Ziraat Mühendisi Sezek, “Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (Bitkisel ve Hayvansal Ürünler, Su Ürünleri, Çelik Silo, Soğuk Hava Deposu), Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı (jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar), proje kapsamında yer alan tesislerde kullanılmak üzere yenilenebilir enerji üretim tesisleri, hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması yatırımları, tarımsal ürüne dayalı sabit yatırımlar bunlar; Büyükbaş, Küçükbaş, Hindi ve Kaz Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Kültür Mantarına yönelik sabit yatırımlardır. Ayrıca, kırsal turizm yatırımları, çiftçilik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değer ürünleri, bilişim sistemleri ve eğitimi hibe kapsamı desteğiyle değerlendirilmektedir” dedi. Yatırım tutarı ve destekleme oranları hakkında da bilgilendirmede bulunan Ziraat Mühendisi Aziz Sezek, Program kapsamında her bir yatırım türü için hibeye esas proje tutarı belirlenmiş olup, hibe oranı bu tutarın yüzde 50’si kadardır. KDV hariç olarak bütçelendirilen projeler, mevzuat ile belirlenen satın alma kuralları ve hibe sözleşmesi esaslarına göre gerçekleştirildiğinde %50 hibe desteği Bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Hibeye esas proje tutarı dışında kalan proje yatırım tutarı ile KDV’nin tamamı yatırımcı tarafından karşılanır” şeklinde konuştu.

 

KİMLER BAŞVURABİLİYOR?

 

Kırsal geliri ve sosyal standartları yükseltmek, tarım-sanayi entegrasyonunu sağlamak, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek, gıda güvenliğini artırmak, tarımsal pazarlama alt yapısını ve girişimcilik kapasitesini geliştirmenin amaçlandığı programlara, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı; bireyler, şirketler (Ltd, Kollektif, Anonim) ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar ile tarımsal amaçlı kooperatifler ve birliklerin başvurabildiği belirtildi. Bilgilendirme semineri soru  cevap şeklinde son buldu.

 

Haber / Murat YAYINaber / hAB