Restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı

Mimar Sinan'ın eseri olan ve 1554 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Camii'nde restorasyon çalışmaları yaklaşık 2 yıldır devam ediyor. Restorasyonda ç

GÜNDEM 18.08.2019 16:31:00 0
Restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı

2 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınan ve önümüzdeki günlerde düzenlenecek törenle yeniden ibadete açılacak caminin içerisindeki el yazması eserler, hat sanatçısı Çiğdem Serap Şimşek tarafından yeniden canlandırılıyor.  17 yıldır hat sanatı işleri yaptığını belirten Şimşek, Rüstem Paşa Camii'nin Abdülmecit Dönemi'nde restorasyon gördüğünü, günümüzde ise kendi işçiliğiyle işlemelerin belirginleştiğini belirterek “Camideki restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Edirne Selimiye Camii, yine Tekirdağ'daki tarihi Orta Cami, Gelibolu Mevlevihane restorasyonu, Sultan Reşat Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi ve Kapalıçarşı restorasyonlarında da görev aldım. Burada ilk önce mikro enjeksiyon ile duvar güçlendirmeleri yapıldı. Daha sonra vitray ve barak kayıtları tamamladık. Bazı işlemeler ve eserler zaman içerisinde boya ve sıva altında kalmıştı. Raspa yöntemi ile bunları ortaya çıkardık” dedi.

 

“GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIK”

 

Daha sonra da bu eserleri ihya ederek gün yüzüne çıkardıklarını belirten Şimşek “Hat yazılarımız mevcuttu. Ancak zamanla kaybolmaya yüz tutmuş hatları biz elden geçirerek ilk hallerine döndürmeyi hedef aldık. Bu caminin ilk hattatı, Nişancı El Fakir Hasan'dır. Hz. Hüseyin yazan işlemenin altında imzası bulunuyor” dedi.

 

Haber / Emre BOZ