Öztrak: Erken seçim peşinde değiliz

CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak "'Erken seçim konusundaki yaklaşımımız, baştan itibaren son derecek açık.

GÜNDEM 6.08.2019 16:15:00 0
Öztrak: Erken seçim peşinde değiliz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün Bursa'da açılışı gerçekleştirilen Şehir Hastanesi ile İstanbul- İzmir Otoyolu'nun hayırlı olmasını dileyen Öztrak, “İstanbul’dan yola çıkan bir araç bu otoyol güzergâhındaki Osmangazi Köprüsü’nü de kullanırsa, İzmir’e kadar 256 lira geçiş ücreti ödeyecek. Bu sadece otoyol ve köprü ücreti. Bir de 200 liralık benzin yaktığını düşünün, toplam ulaşım masrafı bir aracın 500 lirayı buluyor. Oysa bugün İstanbul’la İzmir arasında uçak bileti 250 lira civarında. Bu güzergâhtan arabayla İzmir’e gitmek, uçakla İzmir’e gitmekten iki kat daha pahalı. Yani arabada iki kişi olsa kurtarmıyor. Yine İstanbul’dan İzmir’e yük getirip, götüren bir kamyonun sadece gidiş-geliş otoyol masrafı 1292 TL. Buna bir de bu kamyonun yakacağı mazotun masrafını koyun. Kamyoncu bir seferde bir asgari ücret harcamak durumunda kalıyor” dedi. Öztrak, İstanbul-Ankara ve İstanbul-İzmir kıyaslaması da yaparak “İki güzergâh arasındaki mesafe aynı olmasına rağmen İstanbul’dan İzmir’e gitmenin maliyeti Ankara’dan İstanbul’a gitmenin maliyetinin 7 katı” dedi.

 

“PROJELERİNDE DELİ DUMRUL TARİFESİ UYGULUYOR”

 

AK Parti’nin Adalet ve Kalkınma Partisi projelerinde tam bir Deli Dumrul tarifesi uyguladığını savunan Öztrak “Milletimiz geçmediği köprü, yatmadığı hastane için geçen yıl vergileriyle bütçeden 6 milyar lira ödemiş. Bu yıl ise bütçeye konan rakam 9,7 milyar TL. 2020’de geçilmeyen köprü ve yatılmayan hastaneler için bütçeden ödenecek tutarın 20,3 milyar TL’ye yükseleceği tahmin ediliyor. Yine 2021’de aynı harcamalar için ödenecek tutar tahmini ise 23,5 milyar TL” dedi.

 

“DEVLET BÖYLE YÖNETİLMEZ”

 

Yap-İşlet Devret Modelinin, Erdoğan’ın bulduğu bir finansman modeli olmadığını belirten Öztrak “Bunu bulup, Türkiye’ye getiren rahmetli Turgut Özal’dır. Ama bu modeli alabildiğine istismar edip, yandaşa para kazandırmak için milletin çoluğunun çocuğunun geleceğine ipotek koyan da Erdoğan’dır. Yandaşlarına ihale verir ama ihale sözleşmelerini milletten saklar. “Yap işlet devret modeliyle yatırım yapıyoruz, milletin cebinden beş kuruş para çıkmayacak” der. Ama verdiği her büyük ihale için milletin kesesinden, hem de bol keseden dolara endeksli garantiler verir. Bunlar da yetmeyince, TBMM’de partisinin milletvekillerine verdirdiği torba kanunla şehir hastanelerinin sözleşmelerini yeniden gözden geçirme yetkisi alır. Sağlık reformu deyip, kimse hastanelerde para ödemeyecek der. Bugün hastanelerde, değişik adlar altında vatandaş 14 çeşit para öder. En büyük ihaleleri bu milletin anasına küfredenler alır. “Yaptığın sözleşmeleri görelim” deyince de, “gizlidir” derler. Devlet böyle yönetilmez. Zaten yönetilmiyor da, Türkiye yönetilmiyor, Türkiye savruluyor” dedi.

 

“DÜRBÜNÜN TERSİYLE BAKINCA HER ŞEY TOZPEMBE GÖRÜNÜYOR”

 

Faik Öztrak “Damadın harikalar diyarından anlattığı ekonomi masallarının milleti ikna etmediğini görmüş olacak ki dün kayınpederi aynı masalları anlatmaya devam etti. Sanayi üretiminden istihdama kadar tüm göstergelerde olumlu yönde bir yükseliş varmış. Demek ki Saraydan millete dürbünün tersiyle bakınca her şey tozpembe görünüyor. Madem işler toparlanmaya başladı. İstihdam artışa geçti. Neden Sosyal Güvenlik Kurumunuz 8 aydır sigortalı sayılarını açıklamıyor?8 aydır bu verilere neden karartma uygulanıyor? Neden çekiniyorsunuz? Kayıtlı istihdamdaki kayıplar sanılandan çok daha büyük de onu mu saklamaya, gizlemeye çalışıyorsunuz? Rakamları karartarak, rakamlarla oynayarak nereye kadar gidebileceğinizi zannediyorsunuz?” dedi.

 

“ZAMLAR GÜMBÜR GÜMBÜR GELDİ”

 

Seçimlerin bitmesiyle zamların gümbür gümbür geldiğini söyleyen Öztrak “Elektriğe yapılan yüzde 14,98 detaylı söylüyorum zamdan sonra, yaz günü kışa hazırlık için iktidar doğalgazın fiyatını da yüzde 14,97 artırdı. Her ne hikmetse bu 15 olmuyor. Vatandaşın almak zorunda olduğu bu malların fiyatlarına yapılan zamlar adeta perakende işletmecilerin malı satabilmek için üzerine koyduğu etiketlere benziyor. 20 değil 19,99 der gibi. Zamlardan efkârlanan millete bir darbede en son sigara zammıyla vuruldu. Hem doğalgaz hem de sigara zamları da özellikle Ağustos ayında yapıldı ki Temmuz enflasyonu etkilenmesin. Faizin indirildiği ay enflasyon azmasın. AKP Genel Başkanının kendinden menkul enflasyon faiz teorisi doğrulansın” dedi.

 

“HANGİ TEDBİRLERİ ALDINIZ DA DÜZELME BEKLİYORSUNUZ?”

 

“Ekonomide aspirin tedavisi ve pansuman dışında dişe dokunur hangi tedbirleri aldınız da düzelme bekliyorsunuz?” sorusunu soran Öztrak “Tam bir yıl önce önerdiğimiz 13 maddelik radikal çözüm paketinin 13 maddesinden bir tanesini bile uygulamaya geçirmediniz. Erdoğan’ın tek adam olma hevesinin milletimize maliyetini anlatıp duruyoruz. Gelecek günlerde bununla ilgili bir çalışmayı da kamuoyuyla paylaşacağız. Anlaşılan Erdoğan 2023 hedeflerinin iktidarın ülkeyi yönetememesi nedeniyle artık hayal olmasından ve bunun Sayın Genel Başkanımız tarafından milletimize anlatılmasından son derece rahatsız olmuş. Ama şunu söyleyelim, biz yalana karşı hakikatle mücadele etmeye devam edeceğiz. “ dedi.

 

“ERKEN SEÇİM PEŞİNDE DEĞİLİZ”

 

Erken seçimle ilgili CHP’nin yaklaşımının sorulması üzerine Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak “Erken seçim konusundaki yaklaşımımız baştan itibaren son derece açık. Biz bir erken seçim peşinde değiliz. Ama öyle görüyoruz ki iktidar bir telaş içinde. Biz de durduk yerde niye bu kartı sallamaya başladığını soruyoruz. Dış politikada bir şey yapacaksan yaparsın. Bunu tutup da iç politikaya malzeme yapmaya kalktığınız zaman o zaman bunu bir başka amaçla kullanıyorsunuz demektir. Biz de diyoruz ki bunun iki amacı olabilir. Ya şu anda Erdoğan’ın partisi dağılmak üzere, bunu bir arada tutabilmek için bu kartı oynuyor. Ya da artık bu işi götüremeyeceğini anladı ve bir an önce bir erken seçime gitmek ve bu işten kaçmak için bu tür kartları oynuyor diyoruz. Çünkü ekonomiyle ilgili olarak milletin taleplerine, ihtiyaçlarına, özlemlerine cevap verebilme noktasından artık uzaklaştı. O zaman ne yapacak? Başka argümanları, başka gerekçeleri kullanacak” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU