'Benim Evim Depreme Hazır' yarışması düzenleniyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Benim Evim Depreme Hazır' yarışması düzenleniyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin internet sitesinden yapılan paylaşımda yarışmaya katılım koşul

GÜNDEM 30.07.2019 12:18:00 0

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan paylaşımda, yarışmanın amacının olası bir deprem felaketinde can ve mal kaybını en aza indirmek olduğu belirtildi.  Yetkililer, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olması gerçeğinin göz önünde bulundurularak, riskin anlaşılması ve önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, "Yapılması gereken hazırlık çalışmalarında binanın deprem açısından sağlamlığının yanı sıra, bina içindeki tüm elemanların deprem sırasında tehlike yaratma ihtimali dikkate alınmalıdır. Yapıların taşıyıcı sistemine ait olmayan unsurlar (mimari,elektrik mekanik ekipmanlar, mobilyalar, beyaz eşyalar), sarsıntı sırasında uçarak, kayarak ve düşerek yaralanmalara, can kayıplarına ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Geçmişte yaşanan büyük depremler, yapısal olmayan hasarların can ve mal kaybında önemli oranda yer tuttuğunu göstermektedir." ifadelerine yer verdiler.

YARIŞMANIN ÖNCELİKLERİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Deprem Vakfı işbirliği ile hazırlanan “Benim Evim Depreme Hazır” yarışmasının öncelikleri ise şu şekilde belirlendi; "Yapısal olmayan elemanlardan kaynaklanabilecek tehlikeler hakkında bilinci artırmak, Risklerin nasıl belirlenebileceği hakkında bilgi vermek, Tüm bireylere, küçük adımlar atarak olası tehlikeleri azaltması için cesaret kazandırarak depreme karşı daha duyarlı daha bilinçli olmalarını sağlamak, yaşadıkları ortamı olası depreme karşı daha güvenli ve hazır hale getirebilmektir." 

YARIŞMANIN GENEL KATILIM ŞARTLARI BELİRLENDİ 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yarışmanın genel katılım şartlarını da paylaştılar. Yarışmanın genel katılım şartnamesi şu şekilde, "25 Temmuz 2019 tarihi itibariyle yarışmaya katılacak bireylerin Tekirdağ il sınırlarında ikamet ettikleri kendi evleri için müracaat etmeleri gerekmektedir. Seçici Kurulda görev alan kişiler ve bu kişilerle birinci dereceden akrabalık bağı olanlar yarışmaya katılamazlar. Katılımcının YOTA ( Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması ) kitabını okumuş olması (YOTA kuralları ve sabitleme ekipmanları hakkında bilgi sahibi olması) ve YOTA kurallarını uygulayacağını kabul etmesi gerekmektedir. Seçici kurul tarafından Yapısal Olmayan Elemanların ( mobilya ve beyaz eşyalar v.s) YOTA kitapçığındaki kurallara uygun olup olmadığı kontrol edilecektir. Katılımcılara YOTA kitapçığı tarafımızdan verilecektir. Katılımcının uygulama sonrası jüri üyelerine evinin bütün odalarını incelemesine izin vermesi gerekmektedir. Katılımcı, evinin sergilenmeye değer bulunması (yarışmayı kazanması) halinde; Evinde yapılan uygulamaların video çekiminin yapılmasında yalnızca sabitlemenin yapıldığı eşyalar çekilecektir, evin genelinde bir çekim yapılmayacaktır. (Örnek: Dolabın köşesinde kullanılmış olan L profiller, Cırt bantlı dokuma kayışları gibi ) ve bu görsellerin değerlendirilmesinde, eğitim faaliyetlerinde, afiş, katalog, broşür vb. her türlü kamuya açık tanıtım malzemelerinde, basın yayın organlarında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmasına süresiz hakkını verdiğini peşinen kabul eder. Kamuya arzla ilgili tüm haklarını Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne verdiğini peşinen kabul eder. Katılımcı verdiği izni sonradan geri alamayacağını ve kullanım hakkını men edilemeyeceğini peşinen kabul eder. Katılımcıya verilen ödülden başka herhangi hak ve maddi manevi talepte bulunmayacağı gayri kabili rücu kabul, beyan ve taahhüt eder. Yarışmaya başvuran her katılımcı bu şartnameyi okumuş ve yukarıda bahsi geçen şartlarını kabul etmiş sayılacaktır”.

SON BAŞVURU TARİHİ 5 AĞUSTOS

Yarışmaya son başvuru tarihi 5 Ağustos Pazartesi günü saat 17.00 olarak belirlendi. Yetkililer, yarışma için dilekçelerin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür Şube Müdürlüğü Kat:3 Çınarlı Mah. Hayrabolu Cad. No:4 Süleymanpaşa/Tekirdağ adresine teslim edilebileceğini belirttiler. Yetkililer yarışmanın  puanlama sistemi ile değerlendirileceğini belirterek, "Seçici Kurul Üyelerinin tamamı tarafından değerlendirilir. Değerlendirmede puanlama sistemi kullanılacaktır. Seçici kurul üyelerinin verdikleri puanların ortalaması evin başarı sırasını belirler. Seçici Kurul, çalışmalarını ve yarışma sonuçlarını ilan eden bir rapor hazırlayacaktır. Değerlendirme sonucu eşitlik söz konusu olduğunda seçici kurul başkanının vereceği karar belirleyici olur. Seçici kurulunun verdiği kararlar kesindir” dedi.

KAZANANIN ALACAĞI ÖDÜL AÇIKLANDI

Yarışmanın sonuçları 19 Ağustos  Cuma günü açıklanacak. Katılımcılar, sonuçları http://www.tekirdag.bel.tr/ internet adresinden öğrenebilirler. Kazananın ödülü, 1 tam altın ve eğer isterse tüm ailesine ücretsiz ABCD eğitimi verilecek. Ödül, 19 Ağustos Cuma yapılacak ödül töreninde takdim edilecek.

Haber / Buse SERİN