Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45. Yıldönümü

20 Temmuz 1974'te dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'im talimatıyla "Ayşe tatile çıksın" parolası ile başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45.yıldönümü dolayÄ

GÜNDEM 21.07.2019 08:45:00 0
Kıbrıs Barış Harekatı

Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, “Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs’ta soydaşlarımızın can güvenliğini sağlamak ve bölgeye barış getirmek amacıyla 45 yıl önce Kıbrıs Barış Harekatı’nı düzenledi. Bundan 45 yıl önce Kıbrıs’ı ilhak ederek, Türkiye’yi batıdan güneye kuşatmak ve bu suretle Türkiye’nin yaşam alanını daraltmak isteyen Yunanistan, 15 Temmuz 1974’te EOKA’cı katillere darbe yaptırarak, Ada’ya kan ve gözyaşı getirmiştir. ENOSİS hayallerini gerçekleştirmek üzere planlanan bu darbe girişimine Türkiye gereken karşılığı vermek üzere derhal harekete geçmiştir” dedi.

 

“HER ZAMAN YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ”

 

Londra ve Zürih anlaşmaları gereği garantör devlet olan Türkiye’nin, Kıbrıs’ta barışı tesis etmek, soydaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye’ye yönelik olan tehdidi ortadan kaldırmak amacıyla Ada’ya müdahale kararı aldığını ve yapılan harekat sonrası Yunanistan’ın ENOSİS hayalinin ebediyen Akdeniz’in karanlık sularına gömüldüğünü belirten Yarlıgan, “Bizler sadece Kıbrıs için değil, yurdumuzun bölünmez bütünlüğü uğruna verilen görevi her zaman yerine getirmeye hazırız. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Kıbrıs Barış Harekatı’nda şahadet şerbetini içen 498 şehidimizi, aramızdan ayrılan vefat eden gazilerimizi rahmetle anıyorum” dedi. Programda Kıbrıs Barış Harekatı gazileri de anılarını da anlatırken, duygulu anlar yaşandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU