Tren kazası davasında mahkeme heyeti davadan çekildi

Çorlu'da geçtiğimiz yıl 8 Temmuz'da meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin de yaralandığı tren faciasıyla ilgili asıl kusurlu bulunan 4 TCDD personelinin yargılanmasına ?

GÜNDEM 3.07.2019 11:54:00 0
Tren kazası davasında mahkeme heyeti davadan çekildi

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bilirkişi raporunda, kazanın meydana gelmesinde asıl kusurlu bulunan, TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak'tan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Gözaltına alınan 4 görevli, cumhuriyet savcılığında ifadeleri alındıktan sonra adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Mahkeme heyeti, şüphelileri adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

 

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

 

Tren kazasının ilk duruşması Çorlu Adalet Sarayı'nda 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi olarak düzenlenen Konferans Salonu'nda yapılırken, polis ekipleri duruşma öncesinde adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü'nden takviye polis ekipleri görevlendirilirken, adliye bahçesi ve girişlerine bariyerler konularak, girenler tek tek arandı. Duruşma öncesi, tren faciasında hayatını kaybedenlerin yakınları ile yaralı kurtulanlar ve CHP Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer, İlhami Özcan Aygun'un da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi, Adalet Sarayı'na 1 kilometre mesafedeki bir AVM önünde toplanarak, yürüyüş düzenledi. Adalet Sarayı önüne gelen aileler, kazada tüm sorumluların yargılanmasını istediklerini belirtti.

 

ARBEDE ÇIKTI

 

Avukatlar, kazada ölenlerin yakınları ve yaralılar, saat 10.00'dan sonra salona alındı. Duruşma salonunun dolması üzerine dışarıda kalan aileler de içeri girmek isteyince, yer kalmadığını belirten görevliler kapıyı kapattı. Bazı avukatlar da salona giremedi. İçeri girmek isteyen ailelere salonda yer olmadığının söylenmesi üzerine devreye giren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhamı Özcan Aygun, yakınlarını kaybeden ailelerin duruşma salonuna girmesi gerektiğini dile getirdi. Kazada babasını kaybeden bir kişinin “Artık içeri girmek istiyorum, dayanıyorum. Adalet istiyorum” diye bağırmasının ardında aileler salon kapısına yüklenince arbede çıktı. Duruşma salonunun önüne gelen takviye çevik kuvvet ekipleri içeri girmek isteyen kalabalığı uzaklaştırdı. Yaklaşık 1 saat süren kargaşa ve yapılan görüşmeler sonrası salon kapısı açılarak, aileler içeri alındı. Bazı aileler de duruşmayı merdivenlere oturarak izledi. Duruşmanın başlamasıyla birlikte yaşanan olayları gündeme getiren ailelerin avukatları, mahkeme salonu kapılarının kilitlenerek, ailelerin içeriye alınmadığını, içeride ve dışarıda bulunan aileler ile bazı avukatların, verilen talimatlarla darp edildiğini ileri sürerek darp edilme talimatını kimin verdiğinin belirlenmesi için suç duyusunda bulundu.

 

MAHKEME HEYETİ DAVADAN ÇEKİLDİ

 

Suç duyurusunda bulunulması kararını destekleyen mahkeme savcısı da mahkemeden talimatı kimin verdiğinin belirlenmesini istedi. Suç duyurusu ve dilekçe üzerine mahkeme heyeti davadan çekildiğini açıklayarak, dosyayı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Heyetin çekilmesinin ardından duruşma tamamlanırken, salon boşaltıldı. Davaya aynı heyetin devam edip etmeyeceğine ya da başka heyet atanıp atanmayacağına 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek.

 

Haber / Gülveren ALTIUNOĞLU