Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi

Habsburg Hanedanı'na karşı yürüttüğü bağımsızlık savaşını kaybettikten sonra 1717 yılında Osmanlı Devletine sığınan ve mahiyetindekilerle birlikte 1720 yılında Tekirdağ'a yerleşen,

GÜNDEM 25.06.2019 16:16:00 0
Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi

İmar ve Şehircilik Dairesi Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucunda hayata geçirilen Miras Atölyesi I adlı proje kapsamındaki 16 adet taşınmazdan biri olan Ertuğrul Mahallesi Macar Sokağı'nda bulunan Kont Mihaly Csaky Bey Evi’nin, Türk - Macar Kültür Evi olarak hizmet vereceği belirtildi.

EKİM’DE AÇILACAK

Kont Mihaly Csaky Bey Evi'nin, Türk - Macar Kültür Evi olarak hizmete sunulması amacıyla 2019 yılı Tekirdağ Uluslararası Kiraz Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen Macar Kültür Günlerinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Ankara Macaristan Büyükelçisi Ekselans Viktor Matis arasında iyi niyet mutabakatı imzalanmıştı. Csaky Bey Evi’nin, Türk - Macar Kültür Evi olarak, Macar Ulusal Kahramanı Prens I. Ferenc Rakoczi'nin Tekirdağ'da misafir edilmeye başlandığı 20 Ekim 1720 tarihinin 299. yıl dönümü öncesinde 12 Ekim 2019 tarihinde Macaristan'dan gelecek davetliler eşliğinde açılacağı kaydedildi.

DOSTLUĞU GÜÇLENDİREN BİR DEĞER

Tekirdağ'da Macar Kültür Evi'nin kent kimliği müzesi olarak faaliyete geçirilmesiyle birlikte kentteki turistik mekânlara bir yenisinin daha eklenmiş olacağını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Süleymanpaşa ilçemizde müze olarak uzun yıllardır faaliyet gösteren Rakoczi Müzesi, Türk ve Macar dostluğunu güçlendiren bir değerdir” dedi.

DEĞERLİ BİR KÜLTÜR VARLIĞI

Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarihsel dostluğu bir adım daha öteye taşıma ve kentin yok olmaya yüz tutmuş bir değerini bugüne ve yarınlara kazandırmak amacıyla Macar Ulusal Kahramanı Rakoczi'nin mahiyetinde bulunan Kont Mihaly Csaky’nin evini restore ettiklerini kaydeden Albayrak “Türk -Macar kültür evi olarak hizmet verecek olan bu tarihi bina, kentimize gelen turistlerin ziyaret edecekleri, tarihimiz hakkında bilgiler edinecekleri bir mekân olacak. Güzel Tekirdağ'ımıza böylesine değerli bir kültür varlığı kazandırmaktan dolayı son derece mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Haber / Emre BOZ