Ekrem İmamoğlu yeniden başkan

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yenileme Seçimi'nde 10 milyon 560 bin 963 seçmen İstanbul'un yeni büyükşehir belediye başkanını seçmek için sandık başına gitti. 31 Mart seçimlerinde Ä?

GÜNDEM 18.06.2019 17:08:00 0
Ekrem İmamoğlu yeniden başkan

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 6 Mayıs'ta verdiği, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi ve CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının iptali" kararı üzerine, İstanbullular büyükşehir belediye başkanını seçmek üzere dün yeniden sandık başına gitti. 31 Mart seçimlerindeki sandık seçmen listeleri, yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimde de kullanıldı. Bu seçimin yenileme seçimi olması nedeniyle bu süreçte 18 yaşını dolduranlar ve askerden gelenler oy kullanamadı.

21 ADAY YARIŞTI

Seçimlere Cumhur İttifakı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Millet İttifakı ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necdet Gökçınar, Vatan Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa İlker Yücel ile 17 bağımsız aday yarıştı.

YÜZDE 54 OY ALDI

31 Mart seçimlerinde Ekrem İmamoğlu yüzde 48.77 oyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilirken, Binali Yıldırım ise yüzde 48.61 oy almış ve 2 aday arasındaki oy farkı 13 bin 729 olmuştu. 23 Haziran’da yenilenen seçimde ise 2 aday arasındaki oy farkı kesin olmayan sonuçlara göre 777 bin oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu seçmenlerin yüzde 54’ünün oyunu alarak yeniden başkanlığa seçilirken, 31 Mart seçimlerinde yüzde 48.61 oy alan Binali Yıldırım ise bu seçimde yüzde 45 oy aldı.

ONLAR BUGÜNÜN DEMOKRASİ KAHRAMANLARIYDI

Sonuçların netleşmesinin ardından açıklama yapan Ekrem İmamoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi anlamlı. Bu seçimin en önemli ifadelerinden biri de Türkiye’nin demokrasi sürecine olacak katkısıydı. Ülkemize ve dünya kenti İstanbul’umuza bugünkü seçimin neticeleri hayırlı olsun. Bugün yüz binlerce diye ifade ettiğim sandık başında görev yapan yol arkadaşlarıma, günün kahramanlarına hizmet eden arkadaşlarıma minnet duygularımı belirtmek istiyorum. Onlar bugünün demokrasi kahramanlarıydı” dedi.

SANDIKLARDAN BİR DE HESAP PUSULASI ÇIKTI

Türkiye’de demokrasi saatinin her zaman tıkır tıkır çalışmasından yana olduklarını söyleyen İmamoğlu “Bu saat 31 Mart akşamı çalışmadı. Saatleri durdurarak zamanın akışını asla ve asla önleyemezsiniz. Gerçekleri de üzerini örterek gizleyemezsiniz. Sandıklardan oy pusulasının yanı sıra bir de hesap pusulası çıktı. Vatandaşlar yapılan büyük haksızlığın hesabını kesmiştir. İstanbul’da artık adalet, eşitlik, sevgi, hoşgörü olacak, israf, şatafat, kibir ve ötekileştirme bitecek. 16 milyon İstanbullu adalete olan güvenimizi tazelemiştir. Teşekkürler İstanbullu hemşehrilerim” diye konuştu.

SEÇİMİ BÜTÜN TÜRKİYE KAZANDI

Seçimi bir kişi, bir parti, bir grup, bir kesimin değil bütün İstanbullular, bütün Türkiye’nin kazandığını söyleyen İmamoğlu “Kısa sürede herkes böyle hissedecek. Bunu sağlamak için de canla başla çalışacağım. Sandıktan bana sefer görev emri çıkmıştır. Bu benim hayatımdaki en değerli, en gururlu, en onurlu görevdir. Bu görevi tüm İstanbullulara mahcup olmadan layıkıyla yapmaktan başka bir önceliğim yok, olmayacaktır. Ayrıştırma dönemi bitmiştir. Kardeşlik, sevgi ve saygı dönemi başlamıştır. Bu kenti tek başıma yönetecek değilim. Her kesimden, her insanımızdan yararlanacağım. Aforoz kağıtlarıyla işe girme dönemi bitmiştir. En büyük millettir çünkü egemenlik kayıtsız şartsız sadece ve sadece milletindir. Milyonlarca insana mahcup olmamak için çok çalışacağım” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SESLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenen Ekrem İmamoğlu “Devletin başı cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenmek istiyorum. Depreme hazırlık gibi, daha hızlı metro yapmak gibi, İstanbul’un acil sorunlarında merkezi ve yerel yönetimlerin uyum içinde çalışmasını sağlamanın önemi ortadadır. Ben sizinle uyum içinde çalışmaya hazırım, talibim. Vatandaş siyasetçi kavgalarından bıkmıştır, yılmıştır. Hizmet, üretim ve çözüm beklemektedir” dedi.

HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

Yarıda kalan vaatleri ilk mecliste gündeme taşıyıp hayata geçireceklerini kaydeden İmamoğlu “Türkiye Cumhuriyeti’nin her kurumu değerlidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Türkiye’nin en değerli kurumlarından biridir. Her ne yapılıyorsa olduğu gibi milletin takdirine sunulacak. Hiçbir aşaması gizli olmayacak. Ben artık gece gündüz demeden tempolu bir çalışmaya başlamak için sabırsızlanıyorum. Her şey bu güzel İstanbul’da çok güzel olacak” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU