Akay: Allah bu arkadaşlara kolaylık versin

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Belediyesi Emlak ve İstimlak Servisi'nde ortaya çıkan dolandırıcılık iddiaları ile ilgili kendisini eleştiren siyasi parti başkanlarına cevap verd

GÜNDEM 19.06.2019 21:37:00 0
Akay: Allah bu arkadaşlara kolaylık versin

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay dün makamında saat 14.00’de  basın toplantısı gerçekleştirerek gündeme dair açıklamalarda bulundu.

 

SAVCILIĞA SUÇ DUTURUSUNDA BULUNDUĞUMUZU BELİRTMİŞTİK

 

Belediye Başkanı Vahap Akay, konu ile ilgili gerçekleştirdiği ikinci basın açıklamasında, “ Bugün ikinci bir bilgilendirme toplantısı için sizi davet ettik.  Bildiğiniz gibi ruhsat ve iskan işlemlerinde çoğunlukla olmak kaydı ile ödeme emirlerinin tahakkuk ve tahsilatlarının gerçekleşmediği ve belediye kasasına girmeyen bedellerin verilmiş ya da verilmek üzere olan ruhsatlarla ilgili bir süreç yaşamıştık. Bilgilendirme toplantımızı yapmış, tutanaklarımızı paylaşmış ve savcılığa suç duyurusundan bahsetmiştik. Başından özetle devamında ne gibi işlemler gerçekleştirildi Çerkezköy Belediyesi bugüne kadar onlarla ilgili ilave olarak açıklamalarımı sizlerle kamu oyu önünde  paylaşacağım.   Bildiğiniz gibi iki türlü bir işlemimiz var. Ruhsat alma aşamasında ortaya çıkan sahte tahakkuk fişleri, bazılarında da sahte tahsilat fişlerinin var olduğu işlemler ile alakalı bir durumumuz var. Olayı sadeleştirmek ve daha iyi anlaşılabilmesi için sade şekilde anlatmaya çalışacağım. Birincisi ruhsat alma aşamasında belediye personellerinden bir arkadaşımızın İmar Dairesi’nden Emlak Dairesi’nden teyit etmesi üzerine süreç başladı ve sahte tahakkuk fişini tespit ettiğimiz tarih 28 Mayıs 2019. Geçen toplantıda galiba yanlışlıkla 2018 demişim ama o toplantıda bayramdan önceki salı günü de demiştim. Anlamayan, anlamak istemeyen arkadaşlarımız için yeniden söylüyorum 28 Mayıs 2019 tarihinde ruhsat almaya çalışan bir dosyada biz sahte tahakkuk fişi olduğunu tespit ettik. Ve bunu tutanak altına aldık. Belediyeye yatması gereken para sahte evraklarla başka kişilere verilmiş, belediyeye yatırılmış gibi gösterilmiş. Biz bunu verilmemiş ruhsatta tespit ettik.  Sonra tutanak tutulduktan sonra bizzat dosya tarafımdan inceleme altına alınmıştır. 28 Mayıs Cuma gününden bayramdan önceki iş günü olan Cuma gününe kadar 3 gün boyunca bu dosya bizzat tarafımdan takip edilmiştir. Neden? Bu sahte tahakkuk fişini bu dosyaya kimin ya da kimler tarafından konulmaya çalışıldığının, bu dosya sahibinin kim olduğunun, bu dosya sahibinin bu sahte tahakkuk fişini buraya koyarak ruhsat almaya çalışan kişi ya da kişilerin kimler olduğunu tespit etmek için bizzat tarafımdan bu konu takip altına alınmıştır. Tutanak altına alındıktan sonra çarşamba, perşembe ve cuma günleri takip edilmiştir. Devamında bayram arası girmiştir. Bayramdan sonrası pazartesi ve salı günü de bu takip devam etmiştir. Bunun sonucunda da 12 Haziran çarşamba günü suç duyurusu hazırlanmış bununla alakalı ve 13 Haziran günü de savcılığa teslim edilmiştir.” dedi.


“KOMİSYON KURDUK”


Başkan Vahap Akay  “ Şimdi tabi aynı şekilde bunun gibi ruhsat alma aşamasında devam eden  bu aşamadayken bir ikinci tutanakla bunun gibi dört işlem tutanak altına alınmıştır. Ruhsat ve iskan alma aşamalarında savcılığa teslim ettiğimiz iki tutanakta 297 bin 11 nokta 90 Tl bedel yatmadığı için sahte makbuzlarla o yatırılmaya çalışılan o işlemi Çerkezköy Belediyesi gerçekleştirmemiştir. Ruhsat alma aşamasındayken üç, dört tane dosya ve bunun toplam bedeli 297 bin TL içerlerinde sahte evraklarla ruhsat ve iskan almaya çalışıldığı tespit edilmiş, ruhsat ve iskanları verilmemiştir. Bu evrakların tamamı tutanak altına alınmış sahte evraklar savcılığa teslim edilmiştir.     Tabi bu tespitten sonra 12 Haziran günü biz devam eden ruhsat alma işlemlerinde böyle bir işlem varsa o zaman bizim verdiğimiz ruhsat ve iskan verdiğimiz dosyaları da böyle bir şeyin olma ihtimalini tabi ki düşünerek, Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, birimlerden sorumlu Başkan yardımcıları Mustafa Gümüş, Kemal Gümüş ve Nevzat Kumru’dan oluşan komisyonu kurarak 2019 yılından geriye doğru ne kadar belge varsa tarama işlemlerine başladık” dedi.

 

“ 2018-2019 YILLARI ARASI 32 RUHSAT DOSYASI TESPİT ETTİK”

 

 Başkan Akay, “ 2018-2019 yılları arasında toplamda 32 ruhsat dosyası tespit ettik. 32 dosyada sahte tahakkuk fişlerine rastladık, bunlar da savcılığımıza teslim edildi.  32 ruhsat dosyasında 2019 yılında 85 bin 378, 2018 yılında 667 bin 833.50 liralık Çerkezköy Belediyesi’nin kasasına yatması gereken para yatmamış. Bu sorumlu kişiler tarafından yatırılması gereken bedel ikinci kişiler tarafından kötüye kullanılarak yatırılmamış. Sonra verilen bu ruhsatların iptal işlemlerinin başlatılacağını dosya sahiplerine teslim etmeye başladık. Kaymakamlık makamına ve Valilik makamına muhakkik talebinde bulunduk. İçişleri Bakanlığı’na da teftiş için başvuruda bulunduk. Bu olaya farklı bakmaya çalışanlara söyleyeceğim, ben ortaya çıkan sahtekarlığı savcılığa teslim etmek ve oluşan zararı Çerkezköy Belediyesi’ne geri kazandırmakla mükellefim. Bu konuyu gündemimizde tuttuk. Bu konuda siyaset yapan arkadaşlarımıza da gereğini anlatacağız” diye konuştu.

 

“SADECE GÜLÜYORUM”

 

Başkan Vahap Akay, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Seçim kaygısından dolayı bu konunun belediye nezdinde gündeme getirilmediğine dair iddialara ‘Gerçekten gülüyorum’ cevabını veren Akay “ Bir sahtecilik meselesini görüp de seçim kaygısı düşünülerek yorum yapanların hangi kafayla siyaset yaptıklarını gördükten sonra gerçekten gülüyorum. Siyaset yapma sorumluluğuyla toplumun önüne çıkmış kesimler olarak bizler böyle bir sahteciliği görecek ve aman seçim var diye ses çıkarmayacağız. Bunu düşünmeye çalışmak bir gaflettir. Bu millet bana 5 yıl görev verdi, bir 5 yıl daha görev verdi. Benim gibi ilçe başkanlığında siyaset yapan herkesin bu kentte görev ve sorumlulukları vardır. Bunun üzerine siyaset yapsınlar.   Ben de konuyu gözlemledim, incelemelerimizi yapıyorum. Ben gideceğim yarın savcıya kendim anlatacağım. Bu yorumu yapanların Çerkezköy’e fayda sağlamak gibi bir derdi yok. Bunun bir süreci var. Önce savcı, hakim atanır, delil toplanır, sonrasında gerekli işlemler yapılır. Bunun usulü  budur.  Siz ikinci ve üçüncü ellere bu işin yaptırılabileceğini hangi gerekçeyle düşünüyorsunuz? Ben de onlara sorayım. Biz incelmemizi yaptık, konuyla araştırmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

“ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ KASASINA GİRMEDİĞİ İÇİN İŞLEM BAŞLATILMIŞTIR”

 

AK Parti İlçe Başkanı Ümit Kök ve MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz’in ‘ Komisyonlara meclis üyeleri neden almadınız’ sorusuna da Akay, “Komisyonu ben kurdum. Çerkezköy Belediyesinin durumu bellidir. 3 başkan yardımcısından 1 başkan yardımcısını komisyon başkanı, 2 memur başkan yardımcısını komisyon üyesi ve 1 birim memurunu komisyon üyesi yapmışım. Bunları görevlendirmişim, rapor istemişim. O talimattan sonra da bu araştırmalarda 32 dosya oluşturulmuş, savcılık dosyasına eklenmiş bu paralar Çerkezköy Belediyesi’nin kasasına girmediği için işlem başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“SAVCILIK SORUŞTURMASINDAN SONRA ÇIKACAK”

 

Çerkezköy Belediyesi’nin İSO Kalite belgesi aldığını ve bu kadar kaliteli bir kurumdan nasıl böyle bir sahtekarlık yapıldığına dair sorulan soruya da Başkan Vahap  Akay, “ Bu konuda belediyeye ait eksik bir işlem varsa gereği yapılacak. Sadece tahakkuk tahsilat değil, bu konuda yapılmış işlem dahilinde tabi ki de araştırmalarımız sürüyor. Şu anda zaten üzerine atılan suçlardan ötürü işe gelmeyen kişiler var. 1 personel izinli, 1 personel yurtdışına gitmiş. Tabi ki konu savcılık soruşturmasının ardından ortaya çıkacak” diye konuştu. Müteahhitler hakkında da suç duyurusunda bulunulacak mısınız? “ sorusuna da Akay “ Burada 32 kişiden bahsetmekteyiz. Şimdi ben bu 32 tespite takılırken, vatandaşın birisi iptal işlemlerine takılmış. Çerkezköy Belediyesi’nin kasasına girmemiş bir belgeyi konuşmuyorlar. Bu paranın Çerkezköy Belediyesi’nin kasasına girmediğini tespit ettik mi?  Şimdi bu Çerkezköy Belediyesi’nin kasasına girmeyen bir para için ‘Ruhsatları iptal etti mi?’ Biz sonu ne olursa olsun işlemleri yerine getireceğiz. 32 tane ruhsat dosyada ortak noktalar var. Neredeyse 16-17 tanesinin ruhsat projesi aynı. 4-5 tanesinin ruhsat işlemini yürütenler aynı. Bunları bize soranlar önce bir etrafına baksın.   Biz 32 dosyamızı tespit etmiş, savcılığa göndermişiz, savcılık araştırmayı yapacak. Bu 32 tane dosyanın tespitinde 14-15 tanesinin projesi ortak, diğer 5-6 tanesinin projesi ortak” dedi.

 

 O VURGUNA DAHİL OLMUŞ BİR KİŞİ GELDİ

 

Olayla ilgili belediyeye bir müteahhidin geldiğini de ifade eden Akay “ Açıklamayı yapalı 6 gün oldu. 6 günden beri bana 1 arkadaş geldi. O da vurguna dahil olmuş. Samimiyetle geldi. Durumu izah etti. Ben de bütün durumu savcılığa bildirdiğimi söyledim. Kendisi de ‘Tamam’ dedi” AK Parti İlçe Başkanı Ümit Kök’ün ‘ Belediyeye kayyum atanabilir’ sorusuna da Akay “Sanıyorum seçimde  toplumdan yeterli desteği görememenin iç acısıyla bunları nasıl siyasete alet ederiz düşüncesiyle ‘Yok kayyum atansın’ demiş. Yani siz kimsiniz de bu kararı veriyorsun. Önce bir aynaya baksınlar. Çerkezköy Belediyesi’nin durumu bellidir. Durum tespiti yapmış, korkmadan aynı anda savcılığa başvurmuş, gerekli işlemleri başlatmıştır. O yüzden böyle boş laflara benim söyleyecek lafım yok” açıklamasında bulundu.

 

“DELİL TOPLAMA SÜRECİ VAR”

 

Basın mensuplarının “Muhalefet tarafından olay anlaşılır anlaşılmaz savcılığa bildirmediğiniz, komisyonda neden AK Parti ve MHPli isimlerin yer almadığı ve olayın daha önce tespit edilmiş olup seçim kaygısı nedeni ile mi bugüne bırakıldı da tespit edildiği gibi açıklanmadı yönünde eleştiriler var” sorusuna ise Akay “ Bir sahtecilik meselesini görüp de seçim kaygısı düşünerek yorum yapanların bu memlekette hangi kafa ile siyaset yaptıklarını bu cümleleri duyduktan sonra gülüyorum.  Siyaset yapma sorumluluğu ile toplumda öne çıkmış insanlar olarak bizler böyle bir sahteliği göreceğiz ve aman seçim var diye ses çıkarmayacağız. Bunu düşünmeye çalışmak bile bir gaflettir. Biz hepimiz kamu adına görev yapıyoruz. Millet bana 5 yılın ardından bir 5 yıl daha görev verdi. Benim dışımda da belediye başkanlığı dışında da olan ilçe başkanı veya yöneticisi siyaset yapmaya çalışan herkesin bu topraklarda sorumlulukları var”dedi.

 

“KİMSE BENİ ARAMADI”

 

Basın mensuplarının ‘ Listeyi bizlerle paylaşacak mısınız? ‘ sorusu üzerine Akay “ Listeyi paylaşmak benim için sorun değil ama bir soruşturma var. Bunu yayınlatıyor olmak bu soruşturmanın önünü mü açar, tıkar mı bunun derdindeyim. Ben soruşturmanın doğru bir zeminde yürütülmesini suçlu kim, kimler ise ben bunun peşindeyim. Ben ruhsat iptal etmek ister miyim, istemem ama para yatmamış”diye konuştu. Diğer ilçe başkanları sizleri aradı mı ? sorusu üzerine Akay ‘ Beni kimse aramadı. Yaptıkları açıklamaları dinledim. Burada toplanmamızın sebebi Çerkezköy kamuoyunun aklında bir soru kalmamasıdır. Aklında soru işareti kalan kim varsa ben bunu sil baştan anlatırım. Bunun ilçe başkanı olmasına da gerek yok. Bir vatandaş dahi çıkıp gelse ben bu süreci kendisine anlatırım. Anlatmamın bir başka sebebi de belki bu konu ile ilgili bir bildiği, duyduğu vardır. İyi niyet ile bunları savcılığa ulaştırmamızda bizlere yardımcı olabilir” diye konuştu.

 

“RUHSATINI VERMEDİK”

 

 Geriye dönük çalışmalar hakkında da ki soruya da  Akay, “ Ruhsat alma aşamasında yakaladığımız ruhsatını salmadığımız kişilerin ruhsatını vermedik. Bu bir kamu zararı değildir. Çünkü ruhsatlarını vermedik. Şimdi kamu zararı oluşmaması adına sahte fişler ile ödenmiş gibi görünen dosyaların tespitini gerçekleştiriyoruz. Bu ruhsatların bedelleri belediye kasasına girene kadar o binaların ruhsat ve iskanları verilmemiş olacak. Bu paranın tahsis edilmesi noktasında benim bir görevim ve sorumluluğum var. Geriye dönük taramalar sonucunda çıkacak dosyalar sonucunda kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ