Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda Taşınmaz Ticareti Semineri düzenlendi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 4. Meslek Komitesi organizatörlüğünde odanın seminer salonunda düzenlenen seminerde 5 Hazi

GÜNDEM 10.06.2019 17:52:00 0
Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Bakanlığı Tekirdağ Ticaret İl Müdürlüğü iş birliğinde saat 10:00’da düzenlenen seminere konuşmacı olarak Tekirdağ Ticaret İl Müdürlüğü’nde görevli Hikmet Üçgül ve memur Mehmet Furtına katıldı. 2018’de yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında emlak danışmanlığı mesleğini sadece emlakçılık yetki belgesi olanların yapabileceğini belirten Furtına “Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek” dedi.

 

EMLAKÇILIK YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR?

 

Emlakçılık yetki belgesinin nasıl alınacağını da anlatan Furtına, “Emlakçılık yetki belgesi alabilmek için Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden başvuru yapılacak. Değerlendirme sonrası yetki belgesi sistem üzerinden Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilecek. İşletmenin 12 nci maddede belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde il müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilecek ve şartlar taşınıyorsa başvuru tarihinden itibaren 15 içinde emlakçılık yetki belgesi verilecek. Emlakçılık yetki belgesinin süresi 5 yılla sınırlı olacak” dedi.

 

“5 ARALIK’TAN SONRA YAPACAYACAKLAR”

 

5 Haziran 2018 tarihinden önce MEB Halk Eğitimi Müdürlüklerinden belge almış olanların, yine bu tarihten önce Ticaret Sicil yada Esnaf Sicile kaydı olan, aynı zamanda Nace kodunda emlakçılık yer alanlar ile Vergi Levha kaydı bulunan tüzel kişiliklerin bu belgeyi almasına gerek olmadığını belirten Furtına, “Sorumlu Emlak Danışmanlığı belgesi sınavları ile belge alan işletme, Ticaret İl Müdürlüklerinden Yetki Belgesi almak suretiyle ticari faaliyetlerine devam edebilecekler aksi taktirde yasal şartları yerine getiremeyen emlakçılar, 5 Aralık 2019 tarihinden sonra bu belge zorunluluk kapsamında yer alacağından dolayı işlem yapamayacaklar” dedi. Belirli suçlardan hüküm giymiş olanların da yetki belgesi alamayacağını kaydeden Furtına, “Yetki Belgesi almayan emlakçılar emlakçılık yapamayacak. Aayrıca 5 Aralık 2019 tarihinden sonra emlakçı olmayıp da aracılık yapan ayakcılar da ortadan kalkacak” dedi. Hikmet Üçgül de emlakçılık yetki belgesi için aranan şartları sıraladı.

 

Haber / Yakup KARATEPE