4.5 milyonluk ek bütçe oluşturuldu

Çerkezköy Belediye Meclisi'nin Haziran ayı toplantısında 6 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne 4.5 milyon TL'lik ek büt?

GÜNDEM 10.06.2019 15:40:00 0
4.5 milyonluk ek bütçe oluşturuldu

Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Haziran ayı olağan toplantısı dün saat 14:00’da Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında yapıldı.

 

ÖNERGELER OKUNDU

 

Taner Bahar ile Sait Yazı’nın katılmadığı toplantıda, gündeme bir gündem maddesinin ilave edilmesinin ardından AK Parti ve MHP grubu tarafından sunulan önergeler okundu. MHP’li Meclis üyelerinin umumi tuvalet talebiyle ilgili önergesinin okunmasının ardından konuşan Başkan Vahap Akay, bu konunun seçim beyannamelerinde de yer aldığını belirterek 2019-2024 stratejik planına da gireceğini söyledi. MHP’li meclis üyelerinin ilçenin tanıtımının yapılması talebine ilişkin önergesinin okunmasının ardından da Başkan Akay, bu konunun 2019-2024 hedefleri doğrultusunda düşünülmesini önerdi.

 

ÇERKEZKÖY, POTANSİYELİ OLAN BİR YER

 

Çerkezköy’ün potansiyeli olan bir yer olduğunu belirten MHP’li meclis üyesi Koray Önsel, Süleymanpaşa Belediyesi düzenlenen Kiraz Festivali’ni örnek göstererek Çerkezköy’de de ilçenin tanıtımı için böyle bir etkinliğin yapılabileceğini kaydetti. AK Parti grubunun Kızılpınar’da bir çocuk parkında yer alan elektrik panosu ile ilgili önergesinin okunmasının ardından Başkan Akay bu konunun meclis gündemine getirilmeden belediye başkan yardımcıları ya da ilgili birimlere iletilerek çözülebileceğini kaydetti.

 

 

İSKAN HARÇLARI KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ

 

Toplantıda AK Parti grubunun iskan harçları ile ilgili önergesi görüşülürken, konuyla ilgili konuşan Vahap Akay “İskan harçları ile ilgili bir düzenleme yapıldı. İskan harçlarının çarpanları ile ilgili Mayıs ayı toplantısında bu konuyla ilgili bir karar vermiştik. Bu karar daha önce vatandaşlarımıza verdiğimiz bir söz olduğu için, bu konuda bir söz verdiğimizi beyan ederek meclis gündemine almıştık. Her yıl Aralık ayında tarife komisyonu oluşur. Tarife komisyonunda bu konular görüşülür” dedi. Önerge oy birliği ile reddedildi. Bunun üzerine söz alan AK Partili Adem İçli, “Geçen meclis ayında komisyonumuzda bu konuyu konuştuk. CHP yüzde 30 indirim kararı ile geldiğinde en az yüzde 50 olması gerektiğini söyledik. Diğer ilçeleri de baz alarak baktığımızda Çerkezköy’ün iskan harçlarının fahiş rakamlarda olduğunu gördük. 2’nci toplantıda tekrar bu konu önümüze geldiğinde konunun başlığı iskan muayene ücretleri değil, iskan harçlarıydı. Yüzde 50 indirim yapılması kararı alındı. Fakat daha sonra meclise gelen konunun sadece iskan muayene ücreti olduğunu fark ettik. Bekli bizim de hatamız vardı ama gerçekten samimi bir şekilde Çerkezköy’e hizmet etmek için yola çıktık. Yalnız oradaki kelime cambazlığını kabul etmiyoruz. Komisyonda konuşulan konunun dışında gelen bir konu. 2-C grubunda yüzde 21, 3-A grubunda yüzde 24, 3-B grubunda yüzde 26, 4-A grubunda yüzde 38, 4-C grubunda da yüzde 39 olarak kaldığını gördük. Biz diğer kalemlerde de o indirimin gerçekleştirilmesini istiyoruz. Anlaşıp söz birliğine vardığımız bir konuydu. Cımbızla çekilip iskan harçları gündeminin iskan muayene ücreti olmasını biz kabul etmiyoruz” dedi.

 

ORTADA BİR KELİME CAMBAZLIĞI YOK

 

Bunun üzerine konuşan Başkan Akay da ortada bir samimiyetsizliğin ve kelime cambazlığının olmadığını ifade ederek “Komisyon kararı çok açıktır. İskan harçlarının çarpan bedellerine yüzde 50 indirim yapıldığını beyan ettik. Bunu o anda siz nasıl algıladınız, oylamayı nasıl yaptınız ben bilmem. Ben yaptığım oylamaya bakarım. Ortada ne bir samimiyetsizlik ne de bir kelime cambazlığı var” dedi. Ak Parti grubunun, Bağlık Mahallesi Cezaevi Kavşağı’ndan Ağır ve Diş Sağlığı Merkezi’ne kadar olan otoyol üzerinde tehlike arz eden konular hakkındaki önergesinin okunmasının ardından Başkan Akay o bölgede sorumluluk sahibi kurumun Karayolları olduğunu, konuyu bir kez daha Karayollarına bildireceklerini söyledi.

 

DOĞRUDAN TEMİNLER YENİDEN GÜNDEME GELDİ

 

Daha önce de doğrudan teminleri gündeme getiren AK Parti grubu bu toplantıda da Nisan ve Mayıs ayında yapılan doğrudan teminlerle ilgili kendilerine bilgi verilmesini istedi. Akay “Çerkezköy Belediyesi her yılsonunda denetim komisyonu oluşturur. Denetim komisyonunda bu konuların tamamı denetim komisyonu üyelerinin bilgisine sunulur. Hepsi zaten önümüze gelecektir. Doğrudan teminle ilgili geçen ay da bir gündem maddesi vardı. Şimdi de var. Tabi ki bilgi veririz. Zaten her yıl önünüze gelecek” dedi. AK Parti grubu, doğrudan teminlerin belediyenin internet sayfasında yayınlanmasına ilişkin de önerge sundu. Bunun üzerine konuşan Akay “Geçen ay da konu gündeme geldi. Bu konunun belediye meclisinin yetkisinde olmadığını belirtmiştim. Çerkezköy Belediyesi’nin bütçesi ve yönetim şekli belli. Yasaların verdiği yetkiler belli. Yasaların verdiği yetkinin tasarrufu 5 yıl boyunca kamunun menfaati  gözetilerek yapılmıştır. Bu konudan siyaset üretmeye çalışma çabanız seçim döneminde de sonuçsuz kalmıştır” dedi.

 

GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİKLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

Kira bedelleri ve taşınmazlar hakkındaki önergenin ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantıda ilk olarak Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’nün Görev ve Çalışma Yönetmeliği görüşülerek AK Parti grubunun red, MHP grubunun çekimser oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nün Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’nün Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin oybirliği ile kabul edilmesinin ardından Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nün araç kiralama hizmet alımı hakkındaki yazısı görüşülerek, Belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere 3 yıl süre ile araç kiralanması AK Parti grubunun red, MHP grubunun çekimser oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

 

OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

4 milyon 500 bin liralık ek bütçe oluşturulması konusunun oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından toplantının son gündem maddesinde Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları Ekibinin Çekya’nın başkenti Prag’da 11-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan Uluslararası Halk Oyunları Festivali’ne katılabilmesi için Çerkezköy Belediyesi tarafından Gri Pasaport çıkartılması talebi oy birliği ile kabul edildi.

 

EK BÜTÇE OLUŞTURULDU

 

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantının ilk oturumu tamamlanırken, saat 15:00’da yapılan ikinci oturumda da ek bütçe oluşturulması ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü’ne 4.5 milyon TL’lik ek bütçe oluşturulması oy birliği ile kabul edildi. Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısı 1 temmuz Pazartesi günü yapılacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU