Kitaba olan ihtiyaç her geçen gün artıyor

Tekirdağ'ın sanayi bölgeleri arasında yer alan Çerkezköy, hızlı nüfus artış oranı ile her geçen gün büyüyor. Nüfus artışı ile birlikte kütüphane ve kitaba olan ihtiyacın da her geçen

GÜNDEM 15.05.2019 13:12:00 0
Kitaba olan ihtiyaç her geçen gün artıyor

Her geçen gün büyümeye devam eden Çerkezköy'de hızlı nüfus artışı ile kütüphaneye ve kitaba olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Çerkezköy İlçe Halk Kütüphane Sorumlusu Melih Sinan Yılmaz, kütüphanedeki üye sayısının her geçen gün arttığını ve buna orantılı olarak kütüphanedeki çalışma alanı kapasitesinin de her geçen gün azaldığını kaydetti.

 

 

"SON 4 AYDA ÜYE SAYIMIZ 2 BİN KİŞİ ARTTI"

 

Yetişkinler ve Çocuk Bölümü'nden oluşan kütüphane kapasitesinin 100 kişilik olduğunu ve kütüphaneye kitap okumak, ders çalışmak için gelen kişi sayısının çoğu zaman 200'e ulaştığını belirten Yılmaz, "Son 4 ayda üye sayımız 2 bin kişi arttı. Şuan da Yetişkinler ve Çocuk bölümü olarak toplam üye sayımız 5 bine ulaşmış durumda. Özellikle hafta sonları çok yoğun oluyor. 100 kişilik kapasite alanı bulunan kütüphanemizde, Cumartesi günü ziyaretçi sayımız 200 kişiye ulaşıyor. Kapaklı'dan, Kızılpınar'dan, Veliköy'den dahi kütüphanemize gelenler oluyor. Kütüphanemiz kapasite olarak yeterli değil. Üye sayımızda her geçen gün artıyor" dedi.

 

KİTAP SAYISI 25 BİNE ULAŞTI

 

Kitap okumanın her açıdan kişiye çok şey kattığını ve kütüphanedeki toplam kitap sayısının 25 bine ulaştığını belirten Yılmaz, ilçe halk kütüphanesinin Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olduğunu belirtti. Kütüphanenin Hafta içi ve Cumartesi günleri 8:30 - 17:00 saatleri arasında açık olduğunu belirten Yılmaz, 2 adet cep telefonu numarası ve kimlik numarası ile kütüphaneye üye olunabileceğini kaydetti.

 

 

"TOPLUM OLARAK KİTAP OKUMAYA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"

 

Çerkezköy'de kitap evi işleten Esra Atik de, kitap okumanın önemine değinerek "Türkiye geneline baktığımız zaman Çerkezköy ve Trakya Bölgesi kitap okuma oranları açısından yüksek bölgeler. Yeni çıkan tüm kitaplar takip ediliyor. Kitap okumak çok önemli bir şey. İnsanların hayata bakış açısını, insanlara karşı, doğaya karşı, çevreye karşı duyarlılığını arttıran bir şey. Kitap okumak insana çok şey katıyor. Kitap okumanın alzheimera iyi geldiği söyleniyor, kelime hazinesini güçlendirdiği belirtiliyor tabi ki bunlar da önemli şeyler ama en önemlisi insanın ideolojisine bir şeyler katıyor. Bakış açısına, insanlarla iletişimine her açıdan fayda sağlıyor. İnsanların bakış açıları genişledikçe mutlu olma olguları da artıyor. İnsanların konuşma tarzlarını, kalitelerini her şeyini etkiliyor. Bu bireysel bir şey evet ama toplumu ele aldığımızda ülkenin kültürel anlamda gelişmesi açısından da çok önemli bir şey. Bizim toplum olarak kitap okumaya çok ihtiyacımız var. Çünkü sosyal olaylara karşı duyarlılığımızı arttırıyor. İnsanlarla iletişim anlamında daha sakin oluyoruz ki bizim bu sakinliği de çok ihtiyacımız var" dedi.

 

"KİŞİNİN NE OKUDUĞU ÇOK ÖNEMLİ"

 

Kitap okuma konusunda seçici olunması gerektiğine değinen Atik, "Güncel olarak çok kitap çıkıyor. Ama ben her zaman şunu söylüyorum. İnsanların hayata bakış açılarını değiştirmeleri açısından ne okuduğu da çok önemli. Ve ben kesinlikle insanlara bir şeyler katan kitapların okunmasından yanayım. Türk ve Dünya Klasikleri kesinlikle okunmalı. Bu insanlara çok şey katıyor" dedi. Çocukların kitap okuma alışkanlıkları ile ilgili konuşan Esra Atik, "Çocuk kitaplarında Kral Şakir'in kitapları ve Saftirik kitapları çok tercih ediliyor. Bu kitaplar çocuklara bir şeyler katan kitaplar mı, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak adına belki olabilir. Ama çocuklara çok fazla bir şey katmadığını düşünüyorum. Sadece kitap okumaya alıştırmak ilgisini çekmek adına olabilir. Ama tabi bu tür kitaplarla başlayıp daha güzel, daha içerikli kitaplar okutulabilir ilerleyen süreçlerde. Bu konuda ailenin üzerine çok görev düşüyor. Çocuklarımız bizim kitaplıklarımızdan etkileniyor. Bizim ne okuduğumuzdan etkileniyor. Ne izlediğimizden etkileniyor. Ve ne izliyor, ne görüyorlarsa seçimlerini de o yönde yapıyorlar genelde. Eğer çocuklarımızın kitap okumasını istiyorsak mutlaka çocuklarımızın okuduğu kitapları bizler de okuyup, bunun üzerine çocuklarımız ile sohbet etmemiz gerekiyor. Bu alışkanlığı kazandırmak sadece çocuğun eline kitap verip al bunu oku deyip görevlendirmek değildir. Bunu zevkli bir hale getirmemiz gerekiyor. Bu yüzden bizim üzerimize de çok görev düşüyor. Çocuklarımızla oturup kitap hakkında sohbet etmeliyiz. Yada okuduğumuz bir kitabı onlara anlatmalıyız. 'Ben bu kitabı okudum. Çok güzel bir kitap. İleride bu kitabı senin okumanı da çok isterim' demeliyiz. Bizlerin ailelerin bireysel seçimleri, çocuklarımızın seçimlerini de etkiliyor. O yüzden biz de kitap okurken seçici davranmalıyız gerçekten bize bir şeyler katacak kitaplar tercih etmeliyiz. Bize bir yaşam kalitesi ya da ileriye yönelik planlarımızı yapabileceğimiz tarzda kitap seçmeliyiz işte o zaman verimli hale geliyor her şey" sözlerine yer verdi.

 

 

"FİYATLARI ARTTI"

 

Kitap fiyatlarında son zamanlarda çok fazla artış olduğunu belirten Atik, "Kitap okuma oranlarını daha çok okul döneminde alınan kaynak kitaplar çok etkiliyor. İnsanlar artık çocuklarını kaynak kitap ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kendi okudukları kültür kitaplarından fedakarlık ediyorlar. Kitapların KDV oranlarında bir düşüş oldu ama bu kitap fiyatlarına çok yansımadı. Çünkü dolara endeksli olarak fiyatları çok fazla yükseldi. Kitap fiyatları ciddi anlamda zam aldı. KDV oranlarındaki düşüşü kitaplarda hissedemedik" dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ