"UNESCO ve Üniversite" konferansı düzenlendi

Trakya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Halkbilimi Ana Bilim Dalı tarafından "UNESCO ve Üniversite" konferansı düzenlendi. Düzenlenen konferansa, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Ha

GÜNDEM 14.05.2019 16:11:00 0
"UNESCO ve Üniversite" konferansı düzenlendi

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen "UNESCO ve Üniversite" konferansına Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun yanı sıra Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Erdoğan ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

HERKES İÇİN EĞİTİM

 

Konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölüm Başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz "UNESCO, 2. Dünya Savaşı sonrasında kuruldu. Bunun anlamı savaş nedeniyle insanlığın uğradığı yıkımlardan kurtulmak ve bir dünya savaşı daha yaşamamak arzusundan doğuyordu. Entelektüel zihinlerde ‘Savaş sahada değil, önce zihinde başlar. O zaman savaş zihinde başlıyorsa barışı zihinde inşa etmeliyiz ki tekrar savaşmayalım.’ düşüncesi oluştu. Barışı zihinde inşa etmek için insanların ön yargılarından arınması, eğitimli olması lazım. Refah toplumları oluşturmak ve kültürler arası etkileşim sağlamak lazım. İnsanların ön yargılarını cehaleti yenerek kırabiliriz. UNESCO’nun eğitim, bilim, kültür olmak üzere görevlendirildiği alanların ilki eğitimdi. UNESCO tüm insanlar eğitimli, okuryazar olursa savaş arzusunun azalacağını düşündü. Nitekim ‘Herkes İçin Eğitim’ adında bir programı başlattı ve Sürdürebilir Kalkınma Hedeflerinde dördüncü hedefini kaliteli eğitim olarak belirledi. Sadece eğitimli insanlarla barışı koruyabilir miyiz? Hayır. Atalarımızın ‘Yokluk dövüştürür, varlık barıştırır.’ diye meşhur bir sözü vardır. UNESCO’da toplumsal refahı oluşturmak, bilimle insanlığın kalkınmasını sağlamak, ön yargıları kaldırmak için kültürler arası diyalog kurulmasını sağlamak üzere çalışmalarına başladı ve devam ediyor" dedi.

 

 

"UNESCO’NUN DESTEĞİ İLE ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATACAĞIZ"

 

Dünya Miras Alanlarının korunması adına yapılması gereken çalışmalar adına önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Edirne, birçok medeniyete ve devlete ev sahipliği yapmış. Hem somut hem de somut olmayan güçlü kültürel mirasımızla UNESCO listesinde yer almaktan gurur duyuyoruz ve bu sayının artacağına inanıyoruz. Trakya Üniversitesi olarak Türkiye ve bölgemiz coğrafyasında kültürel mirasımızın korunmasına ve tanıtılmasına hizmet etmek gayesiyle çalışıyoruz. Şehrimizde bulunan, birçok medeniyetin tarihini simgeleyen kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında UNESCO’nun desteği ile çok önemli çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum. Bu konuda çeşitli projelerimiz var. İlk projemiz ise Trakya Üniversitesinde bir UNESCO Kürsüsü kurmak. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede dosyamızı tamamlayıp sunacağız. Üniversitemizde kurulacak olan UNESCO Kürsüsü, iş birliğimizi hızlandıracak ve güçlendirecektir" sözlerine yer verdi. Konferans, Türkiye’de kültür mirası koruma bilinci ve faaliyetlerine yönelik fikir alışverişinin yapıldığı soru cevap bölümünün ardından hediye takdiminin yapılması ile sona erdi.

 

Haber / Yakup KARATEPE